Război în Ucraina, ziua 305. Numărul răniților în atacul din Herson a...

Război în Ucraina, ziua 305. Numărul răniților în atacul din Herson a crescut la 68 UPDATE 2 Ambasador chinez: Beijingul nu vrea să aleagă între prietenii săi

0
DISTRIBUIȚI

UPDATE 2 Ambasadorul chinez la UE a declarat că Beijingul nu dorește să aleagă între prietenii săi și că se află într-o „poziție foarte dificilă” din cauza invaziei rusești în Ucraina.

Vorbind pentru South China Morning Post, Fu Cong a declarat că acest conflict – pe care l-a descris ca fiind o „așa-numită operațiune specială” sau „criza ucraineană” – a afectat relațiile Chinei cu UE.

„Ne vedem ca pe o victimă colaterală, dacă vreți, a acestei crize”, a spus ambasadorul.

„Atât Rusia, cât și Ucraina sunt prieteni buni (ai noștri – n.r.), așa că nu vrem să alegem între prieteni. Acesta este punctul de plecare al poziției noastre”.

El a adăugat că, a doua zi după începerea invaziei, președintele chinez Xi Jinping a vorbit cu președintele rus Vladimir Putin și „a pledat în mod clar pentru încercarea de a căuta o soluție pașnică”.

Ambasadorul a negat că China a oferit vreun sprijin militar Rusiei, spunând: „De fapt, poziția noastră a fost destul de echilibrată, trebuie să recunoașteți, și suntem gata să ne angajăm în orice eforturi de pace”.

Cu toate acestea, China s-a ferit să critice în mod deschis invazia rusă.

La începutul acestei luni, președintele Xi a declarat că dorește să vadă sfârșitul războiului prin intermediul negocierilor de pace.

UPDATE 1 Rusia este gata să negocieze cu toate părţile implicate în conflictul din Ucraina, dar Kievul şi susţinătorii săi occidentali au refuzat să ia parte la discuţii, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin, informează Reuters.

„Suntem gata să negociem cu toţi cei implicaţi în vederea unor soluţii acceptabile, dar asta depinde de ei – nu noi suntem aceia care refuză să negocieze, ei sunt”, a susţinut Putin.

El a susţinut că Rusia acţionează în „direcţia cea bună” în Ucraina deoarece Occidentul, condus de SUA, încearcă să divizeze Rusia.

„Cred că acţionăm în direcţia cea bună, ne apărăm interesele naţionale, interesele cetăţenilor noştri, ale poporului nostru. Şi nu avem altă variantă decât să ne protejăm cetăţenii”, a afirmat liderul de la Kremlin într-un interviu difuzat duminică la televiziunea de stat Rossia 1.

„Totul pleacă de la politica adversarilor noştri geopolitici, care caută să divizeze Rusia, Rusia istorică”, a acuzat Putin, care a dat asigurări că „obiectivul” Moscovei este „cu totul altul: să unească poporul rus”, potrivit AFP.

Totodată, Putin s-a declarat sigur „100%” că Rusia „va distruge” rachetele americane Patriot livrate Kievului.

Invazia Rusiei în Ucraina, începută la 24 februarie, a declanşat cel mai sângeros conflict în Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial şi cea mai mare confruntare între Moscova şi Occident de la criza rachetelor din Cuba, din 1962, aminteşte Reuters, care remarcă faptul că, până acum, nu par a exista semne că războiul se va încheia.

Kremlinul spune că va lupta până când toate obiectivele sale sunt îndeplinite, în timp ce Kievul declară că se va opri doar atunci când ultimul militar rus va fi alungat de pe teritoriul său, inclusiv din provincia ucraineană Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014.

Separat, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reiterat duminică faptul că Rusia nu va accepta plafoanele impuse de Occident asupra preţurilor hidrocarburilor sale.

„Nu vom fi niciodată de acord cu o astfel de alterare şi distrugere a proceselor pieţei pentru stabilirea preţurilor”, a declarat Peskov la televiziunea publică, potrivit EFE.

El a adăugat că preţul maxim stabilit poate fi „generos”, dar chiar şi aşa, punctul de vedere al Rusiei nu se va schimba.

„Dacă astăzi accepţi o plafonare generoasă, mâine va trebui să accepţi alta care atentează la adresa intereselor tale”, a explicat el.


Autoritățile din Herson spun că aproximativ 68 de persoane au fost rănite într-un atac rusesc asupra orașului.

Șeful administrației militare din Herson, Iaroslav Ianușevici, a declarat pe Telegram: „În prezent, avem teribile numere… Deocamdată, știm despre 68 de persoane rănite în urma atacului invadatorilor ruși asupra regiunii Herson”.

Cel puțin 10 persoane au fost ucise în atacul de sâmbătă dimineață, au declarat autoritățile ucrainene.


Ianoșevici a făcut apel la locuitorii din Kherson să evacueze, în special pe cei din apropierea râului Dnipro, din cauza bombardamentelor intense.

Un oficial pro-Moscova a declarat că forțele ucrainene au lansat atacul în încercarea de a da vina pe armata rusă. În timp ce ucrainenii au recucerit orașul din sud în noiembrie, forțele ruse s-au retras pe partea opusă a râului Nipru și au continuat să bombardeze Hersonul. Atacurile asupra infrastructurii critice au lăsat locuitorii fără electricitate.

Trei lucrători ai serviciilor de urgență ucrainene au fost uciși sâmbătă, când o mină a explodat în timp ce deminau anumite zone din regiunea Kherson, anunță Reuters.

„Toți trei au servit cu abnegație în echipa de urgență și salvare a Unității cu destinație specială a Departamentului de Stat al Ucrainei din regiunea Zhytomyr și au îndeplinit sarcina de deminare a teritoriilor eliberate de inamic în regiunea Herson”, a declarat serviciul de urgență din Zhytomyr pe pagina sa de Facebook. Regiunea Zhytomyr se află la vest de Kiev, în nordul Ucrainei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.