Reabilitarea clădirilor vechi, recompensată la Arad cu Gala Clădirilor Istorice FOTO

Reabilitarea clădirilor vechi, recompensată la Arad cu Gala Clădirilor Istorice FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-846252708">

Primăria Arad a decis să ofere o recompensă simbolică proprietarilor de clădiri istorice, asociațiilor de proprietari și instituțiilor care au renovat fațadele acestora, organizând o primă ediție a Galei Clădirilor Istorice.

Evenimentul, prin care se dorește încurajarea renovării fațadelor degradate ale clădirilor din centrul Aradului, va avea loc în 12 decembrie, la ora 18,00, în marele salon al vechiului Cazino din Arad, recent restaurat, unde laureaților li se vor înmâna diplome și pachete cu mici atenții edilii mulțumindu-se să le adreseze  câteva cuvinte de apreciere. Pe lista laureaților se află 17 proprietari și 27 de președinți de imobile ai unor clădiri de pe bulevardele Revoluției, Dragalina și Decebal, din piețele Avram Iancu și Catedralei și Străzile Vârful cu Dor, Mețianu, N. Grigorescu, Unirii, N. Bălcescu, Blajului, Episcopiei, M. Eminescu, St. Cicio Pop, G. Coșbuc, Mircea Stănescu și Cozia – toate aflate în centrul orașului. Instituțiile recompensate sunt DGASPC, Protecția Consumatorului Arad, ADI Transport Public, DIGI, Filarmonica Arad și Complexul Muzeal Arad care își au sediul în Palatul Cultural, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” și colegiile „Ghiba Birta” și Economic, chiar dacă, în cazul unor instituții, soluțiile alese nu au fost cele mai fericite.

Dacă recompensa celor care au renovat fațadele este modestă, începând de anul viitor, 174 de proprietari care locuiesc în 35 de imobile inventariate de primărie, ale căror fațade sunt în diverse stadii de paragină, vor plăti un impozit majorat cu până la 500%, dacă se va obține acordul consilierilor locali. Multe clădiri de referință din oraș, precum casa Hirschl și teatrul vechi, palatul Bohus sau palatul Szantay, au ajuns, și din culpa administrației municipale, să reprezinte un adevărat pericol public și urâțesc aspectul orașului. Arădenii, la fel ca locuitorii altor orașe din România care se bucură de un patrimoniu arhitectural valoros, apreciază eforturile de renovare a clădirilor și consideră că prin continuarea acestui demers, turismul arădean dar și locuitorii orașului ar avea numai de câștigat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.