Ieri, la şcoala gimnazială din Dumbrăviţa, elevii clasei a VII-a au avut parte de prima oră desfăşurată cu ajutorul tablei smart și la care elevii și-au folosit atât telefoanele personale cât și tabletele școlii.
Ora de istorie despre statele democratice și statele totalitare în perioada interbelică, a fost astfel o experiență inedită pentru cei tiner iar astfel de lecţii sprijinite de tehnologie vor deveni, în scurt timp, o normalitate. Profesoara a pornit tabla cu o aplicație în care era prezentat subiectul și a afișat un QR code. Elevii s-au conectat la aplicație cu ajutorul mobilelor și tabletelor, scanând codul, apoi interacțiunea a avut loc și online: elevii își scriau ideile pe telefon sau tabletă și toate apăreau pe tablă, comunicarea realizându-se astfel și în spațiul virtual.
O modalitate de un real folos atunci când există elevi care absentează din diverse motive: pot participa la lecții, chiar dacă nu sunt prezenți fizic în clasă.
„Cred că proiectul Școală Smart arată că școala poate să fie smart și distractivă și interactivă. Până la urmă, înainte de a prelua și a reproduce niște informații, copiii învață să caute și să exploreze. Profesorii de la școală fac un lucru minunat”, a spus primarul Horia Bugarin.
Școala smart face parte dintre proiectele finanțate prin bugetarea participativă: proiecte propuse și votate de către cetățeni concurează anual pentru o finanțare de maxim 250.000 lei, astfel încât din bugetul alocat de 1 milion de lei se pot implementa cel puțin patru proiecte. Este proiectul care a adunat cele mai multe voturi în primul an: 25 de săli de cursuri vor fi dotate cu table inteligente (diagonală de 165 de cm și ecran tactil) și cu camere web de calitate 4k, iar școala va fi dotată cu 5 imprimante 3D și cu 5 camere de documente (dimensiune A3 si 8 Megapixeli). Deocamdată su fost montate şapte astfel de table smart, dar toate echipamentele au sosit la școala, urmând să fie instalate în clase.