Rusia ar avea în plan să invadeze Republica Moldova la începutul anului 2023, iar punerea în aplicare a scenariului depinde de evoluţiile războiului din Ucraina, spune directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate din Republica Moldova, Alexandru Musteață, relatează Știrile TVR. Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, afirmă că nu deține informații privind un eventual atac al Rusiei împotriva Republicii Moldova, în timp ce experți moldoveni în securitate, citați de TVR Moldova, susțin că o posibilă invazie a Republicii Moldova prin Transnistria este puţin probabilă și că riscul unui atac în Republica Moldova este minim, în condiţiile în care armata rusă este în defensivă, în Ucraina.
Potrivit lui Alexandru Musteață, sunt analizate mai multe scenarii prin care Moscova ar încerca inclusiv o invazie terestră prin nordul Ucrainei, către Republica Moldova.
„Întrebarea nu este dacă Federaţia Rusă va face o nouă ofensivă spre teritoriul Republicii Moldova, dar când se va întâmpla acest lucru: fie la începutul anului, ianuarie, februarie, fie mai târziu, martie, aprilie. Dar, din informaţia pe care o deţinem noi, Federaţia Rusă intenţionează să meargă mai departe. Având scopul de a crea o joncțiune cu regiunea transnistreană, care este teritoriul Republicii Moldova, şi atunci cu claritate putem spune că da, ei au intenţia să ajungă aici, să se conecteze. Ce va urma ulterior, intenţiile lor în raport cu Chişinăul, putem discuta, dar asta este un risc real şi foarte înalt”, a declarat Alexandru Musteață.
Șeful Serviciului de Informații și Securitate a adăugat că cel mai mare depozit de muniţii din Europa, cel de la Cobasna, în regiunea transnistreană, este securizat de ruşi, la capacitate maximă.
Una dintre ipoteze este utilizarea acestor muniţii într-o posibilă confruntare militară.
Ulterior declarațiilor lui Musteață, S.I.S. a transmis un comunicat în care a nuanțat afirmațiile acestuia.
„În contextul declarațiilor dl Alexandru Musteața, director SIS, pentru TVR Moldova referitor la principalele riscuri la adresa securității naționale, în cadrul cărora s-a făcut referire și la analiza mai multor scenarii prin care Federația Rusă ar încerca inclusiv o invazie terestră prin nordul Ucrainei, către Republica Moldova, precizăm că directorul SIS a menționat că obiectivul Federației Ruse de a crea un coridor terestru până în regiunea transnistriană este unul valabil și azi, iar o nouă ofensivă a Federației Ruse spre această direcție ar putea avea loc în 2023. De asemenea, punerea în aplicare a acestora depinde de evoluțiile războiului din Ucraina”, arată comunicatul de presă.
Aurescu: Nu cred în astfel de construcții care să pună în pericol Republica Moldova
Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a spus că nu deține informații privind un eventual atac al Rusiei împotriva Republicii Moldova, conform deschide.md.
„Războiul pe care Rusia îl duce în statul vecin este unul care nu are succes. Vedem Ucraina într-o poziție destul de bună. Nu cred în astfel de construcții care să pună în pericol Republica Moldova (…) Nu estimăm și nu am informații cu privire la riscuri de acest gen împotriva Republicii Moldova”, a declarat Aurescu într-o conferință de presă comună cu omologul său de la Chișinău, Nicu Popescu.
Experți: O posibilă invazie a Republicii Moldova este puţin probabilă
Experții în securitate susțin că afirmaţiile directorului Serviciului de Informaţii şi Securitate s-au referit, de fapt, la regiunea transnistreană, unde staţionează ilegal truple Federaţiei Ruse.
Fostul ministru moldovean al Apărării, Anatol Şalaru, spune că Ucraina nu ar permite o apropiere a armatei Federaţiei Ruse de regiunea transnistreană.