Sute de oameni ai legii vor fi la datorie în zilele de Crăciun, pentru a se asigura că toată lumea are sărbători fără incidente neplăcute.
„În perioada următoare, prilejuită de sărbătorile tradiționale de iarnă, Inspectoratul de Jandarmi Județean Timiș va acționa cu efective mărite acolo unde vor avea loc manifestări religioase și cultural artistice care vor coagula un număr mare de persoane. În acest context, ne vom concentra eforturile pentru a oferi cetățenilor din județul Timiș siguranță și confort pentru a parcurge această perioadă, iar în acest sens suntem pregătiți să intervenim în cel mai scurt timp în sprijinul cetățenilor indiferent că se află într-o situație de risc sau într-o situație de urgență. Peste 150 de jandarmi vor acționa la nivelul județului Timiș pentru asigurarea măsurilor de ordine și siguranță publică”, a transmis Inspectoratul de Jandarmi Județean Timiș.
Jandarmii cer persoanelor care participă la evenimente publice să evite implicarea în activități sau în acțiuni de natură să tulbure buna desfășurare a evenimentelor, să respecte recomandările forțelor de ordine, să acorde o atenție deosebită copiilor, iar în cazul în care sunt martorii săvârșirii unor fapte de natură antisocială – să solicite sprijinul jandarmilor aflați în apropiere.
„Peste 250 de poliţişti de ordine publică, rutieră și alte structuri vor acţiona zilnic, pe raza judeţului Timiş, pentru prevenirea şi combaterea oricăror evenimente care ar putea afecta liniştea cetăţenilor. Poliţiștii rutieri vor acţiona pe principalele artere din județ, în vederea fluidizării circulaţiei şi prevenirii evenimentelor rutiere, precum şi pentru depistarea celor care conduc cu viteză sau sub influenţa băuturilor alcoolice sau a drogurilor”, a transmis IPJ Timiș.
Pentru ca Sărbătorile de iarnă să nu fie umbrite de evenimente neplăcute, poliţiştii recomandă:
– Când sunteţi la cumpărături, evitaţi să aveţi asupra dumneavoastră sume mari de bani, în numerar şi nu vă lăsaţi bunurile de valoare nesupravegheate.
– La întoarcerea spre casă, evitaţi să vă supraîncărcaţi de cumpărături şi deplasaţi-vă pe străzi şi alei iluminate! Nu alegeţi scurtături prin parcuri sau zone întunecate.
– Evitaţi discuţiile în contradictoriu cu persoane necunoscute sau în stare de ebrietate şi să nu ripostaţi la agresivitatea lor verbală.
– Depozitaţi cumpărăturile în portbagaj şi nu lăsaţi la vedere bunuri de valoare, precum aparatură GPS, telefoane mobile, borsete sau serviete.
– Daca plecați de acasă, fiți prevăzători, nu uitați să vă lăsați bunurile asigurate, și mai ales să nu popularizați plecările de acasa pe rețelele de socializare, întrucat hoții sunt vigilenți, iar locuințele rămase nesupravegheate reprezintă direcția lor de acțiune.
– Pentru o călătorie sigură în condiţiile scăderii temperaturilor şi apariţiei fenemenelor meteo specifice anotimpului rece, polițiștii recomandă conducătorilor de autovehicule să respecte cu maximă stricteţe regulile de circulaţie, să circule cu viteză adaptată la condiţiile meteo-rutiere şi să respecte regulile de conduită preventivă.
– Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice şi folosiţi centura de siguranţă.
– Dacă aveţi de făcut deplasări cu autoturismul, adaptaţi permanent viteza de deplasare la particularităţile de drum şi de trafic şi nu vă angajaţi în efectuarea de depăşiri neregulamentare.
De asemenea, Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timișoara a dispus măsuri pentru reducerea timpilor de aşteptare şi asigurarea unui control operativ la punctele de trecere a frontierei.
„Pentru fluidizarea traficului, se va suplimenta numărul polițiștilor de frontieră care îşi desfăşoară activitatea la controlul documentelor, iar dacă situaţia o va impune, vor fi suplimentate arterele de control pe sensul de ieşire din ţară sau de intrare, după caz, până la capacitatea maximă permisă de infrastructura punctelor de trecere a frontierei.
Reprezentanţii Poliției de Frontieră vor menţine permanent legătura cu autorităţile de frontieră din statele vecine, alături de care se efectuează controlul de frontieră, în vederea dispunerii unor măsuri comune, astfel încât controlul să se desfășoare cu operativitate. Recomandăm persoanelor care doresc să petreacă aceste zile în afara graniţelor ţării să utilizeze toate punctele de frontieră deschise în regim internaţional atât la frontiera cu Ungaria cât și la frontiera cu Serbia. Totodată participanții la traficul internațional sunt rugați sa verifice aplicaţia Trafic On-line, disponibilă pe pagina de internet a instituţiei noastre. Timpii de aşteptare sunt actualizaţi în timp real, fapt ce ajută utilizatorul să-şi reconfigureze traseul către un punct de frontieră ce înregistrează valori de trafic scăzute”, a transmis ITPF Timișoara.
Și ISU Timiș vine cu recomandări și măsurile care să ne ajută să petrecem minivacanța de Crăciun în liniște.
„Întrucât Sărbătoarea Crăciunului înseamnă împodobirea bradului de Crăciun/ a locuinței, se impun următoarele: pomul de Crăciun va fi montat astfel încât să nu blocheze căile de acces/evacuare; pomul se va amplasa la o distanţă corespunzătoare faţă de sobele în care se face foc, calorifere, de alte aparate de încălzire, de perdele, draperii sau alte materiale combustibile; sub brad nu se vor aşeza lucruri care se aprind sau ard uşor; la iluminatul Pomului de Crăciun cu instalație electrică se va ține cont ca aceasta să nu fie lăsată aprinsă în perioadele de timp când nu sunt persoane în încăperea respectivă ori pe timpul nopţii, iar conductoarele şi legăturile să fie bine izolate”, au transmis pompierii.
De asemenea, este necesară respectarea măsurilor de prevenire a incendiilor la locuințe, astfel:
– Evitați improvizațiile la nivelul instalațiilor termice și electrice și efectuați verficări
periodice ale acestora.
– Evitați fumatul în imediata apropiere a lichidelor/materialelor combustibile.
– NU alimentaţi mai mulţi consumatori electrici din acelaşi prelungitor/priză în acelaşi timp.
– NU utilizați substanțe ușor inflamabile (benzină, motorină) pentru aprinderea focului.
– NU aruncați la întâmplare resturile de țigări sau chibrituri utilizate la aprindere focului cu
lemne și goliți scrumierele în coșurile menajere.
– NU lăsaţi mâncarea pe foc nesupravegheată.
– Interziceţi jocul copiilor cu focul.
În eventualitatea producerii unei situații de urgență, solicitați intervenția salvatorilor la numărul unic pentru apeluri de urgență 112.