Vacanță de iarnă în vestul țării. Stațiunile din Banat vor să concureze...

Vacanță de iarnă în vestul țării. Stațiunile din Banat vor să concureze cu cele din Austria FOTO

1
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-22581367">

Revelionul este un prilej pentru mulți de a petrece câteva zile la munte, unde s-a așternut deja zăpada, sau doar de a face o plimbare mai scurtă după petrecerea de Anul Nou, pentru puțină mișcare în aer liber sau încântarea de a admira imensitatea de nea albă, așa cum în orașe se poate vedea din ce în ce mai rar, și pentru bucuria sporturilor de iarnă.

Straja, cea mai căutată stațiune din județul Hunedoara

Stațiunile din vestul țării sunt pregătite de mai multe săptămâni pentru primirea turiștilor iubitori de iarnă. În stațiunea Straja, aflată la o altitudine de peste 1.400 de metri și cea mai căutată din județul Hunedoara, sunt amenajate 12 pârtii de schi de bună calitate, cu 11 instalații de transport pe cablu care asigură accesul la toate pârtiile, cinci fiind dotate și cu instalații de nocturnă, putând fi folosite până seara târziu.  Toate pârtiile totalizează în jur de 26 de kilometri de domeniu schiabil – o parte din aceștia fiind acoperiți cu zăpadă artificială – sezonul de schi a fost deschis de la începutul acestei luni iar turiștii pot beneficia de prețuri mai accesibile decât cele de pe Valea Prahovei. Totodată, a fost modernizat drumul județean care pornește din Lupeni spre Straja, la pârtiile de   schi se poate ajunge cu telegondola care funcționează între orele 9:00 și 16:30 iar în stațiune au fost amenajate noi parcări pentru cele peste 200 de cabane și pensiuni. Se pot închiria echipamente de schi, plăci, săniuțe, boburi sau căști la prețuri rezonabile. iar cei care doresc să învețe să schieze, pot apela la școala de schi care funcționează aici.

Lucrări de modernizare s-au făcut și în stațiunile Parâng, Râușor și Pasul Vulcan, chiar dacă nu la nivelul celor de la Straja. La Pasul Vulcan, care se află nu departe de Straja, sunt amenajate două pârtii de schi de câteva sute de metri iar în zona de agrement se poate ajunge cu o telegondolă. La câțiva kilometri de Petroșani și Petrila, la poalele Munților Parâng, se află stațiunea cu același nume, cu nouă pârtii de schi care au o lungime de peste opt kilometri, un telescaun și o șosea alpină de aproape cinci kilometri, care ajunge până la cota de 1.600 de metri. Din stațiune se poate ajunge pe mai multe trasee pe Parângul Mare, cel mai înalt vârf al masivului muntos, care are o înălțime de 2.519 metri. Și la Râușor există două pârtii de schi care depășesc lungimea de un kilometru, și una de săniuș, iar de aici se poate ajunge pe culmile înalte ale masivului Retezat.

Iubitorii de locuri singuratice pot opta pentru o plimbare la Fundătura Ponorului din Munții Șureanu, pustie pe timp de iarnă, căci cei care locuiesc până toamna târziu, în cele câteva gospodării desprinse din vremuri de altădată, stâne și sălașe, au coborât în satele din vale. Aici se poate ajunge pe un drum care străbate un versant calcaros și continuă cu un drum forestier săpat în piatră. Chiar dacă, pe timpul iernii, nu sunt condiții de locuit, priveliștea pe care acest loc supranumit „Palma lui Dumnezeu” oferă celor care se încumetă să facă acest drum o priveliște unică și de neuitat.

Cărășenii vor să concureze stațiunile austriece

Stațiunile din Banatul Montan, aflate pe Semenic și Muntele Mic, și-au propus să concureze stațiunile austriece, pentru a atrage un număr cât mai mare de turiști, care ar avea doar de câștigat. Deocamdată, munții sunt cei mai atractivi,chiar dacă nu sunt la fel de maiestuoși ca Alpii, dar potențialul pe care îl au este imens. Până acum s-au montat telescaune noi, spațiile de cazare sunt mai numeroase, și pe lângă zăpada naturală care se menține până aproape de primăvară, se poate produce mai multă zăpadă artificială. La Muntele Mic, care acum atrage turiștii mai ales la sfârșit de săptămână, se poate ajunge pe un drum asfaltat până în stațiunea unde există în jur de 18 kilometri de pârtii de schi cu cinci trasee, dotate cu două instalații de telescaune și cinci teleschiuri, dar se dorește ca în viitorul apropiat, stațiunea Muntele Mic să devină cea mai modernă din țară și să poată concura cu cele mai vestite stațiuni montane din Europa.

Pe muntele Semenic turiștii au parte de cea mai lungă pârtie de schi din România iar administrația reșițeană are un proiect de 48 de milioane de euro din fonduri europene nerambursabile în valoare de 16 milioane de euro și guvernamentale,  pentru a face Semenicul o stațiune turistică atractivă atât iarna cât și vara. Pe lângă cele trei pârtii de schi care se întâlnesc și totalizează 12 kilometri, cu o diferență de nivel de 800 de metri, care a fost inaugurată anul trecut, o telegondolă, instalații de zăpadă, un lac de acumulare, piste de biciclete, un parc de aventură cu o tiroliană de un kilometru lungime și un bob de vară sunt câteva din dotările viitorului areal turistic, conform proiectului. Și în acest sezon, pentru cei care vor să petreacă revelionul aproape de casă, gazdele îi așteaptă cu bucate alese de sezon, ciubăr și foc de lemne, cuptor pentru grătar, loc de joacă pentru copii și o ofertă bogată de sporturi de iarnă.

Surse foto: zhd.ro, ghidulbanatului.ro, gohunedoara.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.