„Zeii tangibili”, expoziție de neratat la Muzeul Banatului din Timișoara, în colaborare...

„Zeii tangibili”, expoziție de neratat la Muzeul Banatului din Timișoara, în colaborare cu alte șase muzee din țară

0
DISTRIBUIȚI

„Zeii tangibili. Gemele și cameele antice, între utilitate și estetică” se intitulează expoziția care va fi vernisată miercuri, 7 decembrie, de Muzeul Național al Banatului. Aceasta a fost realizată în colaborare cu alte șase muzee din întreaga țară: Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, Muzeul de Istorie din Turda, Muzeul Județean Argeș, Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia și Muzeul Regiunii Porților de Fier din Drobeta Turnu Severin.


Vernisajul expoziției va avea loc în mansarda B1 a bastionului Theresia, de la ora 18:00.

Doar în cazul a două geme din cele aproximativ 200 de broșe și piese expuse se cunoaște locul de proveniență, una fiind descoperită la Buziaș, iar alta în așezarea romană Tibiscum (Jupa, județul Caraș-Severin). Celelalte geme și camee au aparținut lui Ormós Zsigmond și Pongrácz Imre, doi importanți colecționari ai secolului al XIX-lea, care au făcut donații valoroase muzeului.

Pe lângă gemele și cameele antice, vizitatorii vor putea vedea în expoziție și alte artefacte, de la monumente funerare și statui, până la ceramică, lămpi, inele, fibule și casete pentru sigilii, care aruncă o lumină asupra vieții cotidiene a locuitorilor din Imperiul Roman, așa cum este ea prezentată în cele opt secțiuni tematice: bijuterii sau elemente de înfrumusețare, sigilii, componente ale ceremonialului funerar, magia, piese reprezentative pentru identitatea socială, piese cu caracter religios, ateliere de producere și prelucrare a sticlei și obiectelor din bronz și  geme și camee medievale și moderne, precum și piese restaurate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.