Aniversare muzicală timișoreană, alături de Adrian Dinu Schwartz

Aniversare muzicală timișoreană, alături de Adrian Dinu Schwartz

0
DISTRIBUIȚI

Adrian Dinu Schwartz, fondatorul trupei ABRA, împlineşte astăzi 64 de ani, ocazie cu redacția PRESSALERT.ro îi urează La Mulţi Ani!

Formaţia timişoreană a fost creată în 1984 și a avut parte de o serie de concerte în toată ţara, în special în mediile studenţeşti și înregistrări la radio-televiziune, plus câştigarea premiilor muzicale disponibile la acea vreme.

„Fiind elev model, nu s-ar crede, am făcut și liceul «Loga», apoi logic ar fi fost un conservator de chitară, dar așa ceva nu exista în România, iar de studiat afară nu se punea problema. Așa că am stat 11 ani la Facultatea de mecanică. La faza asta bătrânul, care era foarte mândru de odrasla bună la toate, nu a mai priceput nimic. Nu era de mirare că am luat toate premiile de chitară clasică între ’80-’90, concuram singur. Bucuria a venit când am făcut ABRA. Accidental trupa a devenit trio, doi lipsind motivat la un festival în Craiova, am rămas și noi uimiți de voluptatea de a cânta în trei. Podratzky și Potra, secție ritmică tehnică, sudată…o plăcere! Și au urmat premiile studențesti la grămadă.


Dar sculele erau oribile, cântam fără monitor (control de voce), asta mi-a displăcut major, pe scenă era hărmălaie, cei doi sunt zgomotoși în draci, era imposibil să nu dai falseturi la voce“, a povestit Adrian Dinu Schwartz.

În luna februarie a anului 1990 Abra cântă pentru ultima oară live la concertele revoluţiei în Timişoara – Sala Olimpia şi Bucureşti – Sala Polivalentă alături de trupele de anvengură româneşti din acea vreme precum Iris, Holograf sau Pro Musica. Din acest an, Adrian Schwartz-Dinu şi Christian Podratzky se stabilesc în Germania. Melomanii au avut parte de două albume scoase sub numele de ABRA în Germania, „The boat” (’93) şi „Your discovery” (’97). Cei trei muzicieni s-au reîntâlnit în vara anului 2003, în studioul „Taboo” din Arad, pentru a pune pe disc materialele trio-ului Abra al anilor ’80, o preţioasă „recuperare istorică”. Apare „La frumuseţea ei”, un an mai târziu, iar în vara anului 2009 cei trei se reîntâlnesc în Timişoara pentru a înregistra albumul „Şapte” – care conţine 15 piese realizate în colaborare cu Mircea Baniciu, Horea Crişovan, Svetlana Levina şi Maria Chioran. După discul „Data când totul e gata“, legendara formaţie a revenit în faţa publicului bănățean după 24 de ani de pauză, cu un concert mult aşteptat de melomani, care a avut loc în vara anului 2014.

Anul trecut, trupa ABRA a lansat noul album „O muză perfectă“, disc la care au colaborat cu Uțu Pascu, Horea Crișovan, Doru Apreotesei, Mirela Iacob și Dana Borteanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.