Aprobare pentru o investiție strategică – cale ferată din Timișoara până la...

Aprobare pentru o investiție strategică – cale ferată din Timișoara până la aeroportul ”Traian Vuia”. Câți bani se vor aloca pentru investiția Ministerului Transporturilor

0
DISTRIBUIȚI

Guvernul are pe ordinea de zi a ședinței de astăzi aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru investiţia ”Realizare conexiune feroviară cu Aeroportul Internațional Traian Vuia Timișoara”, lucrare de utilitate publică de interes național. Conform documentelor înaintate de Ministerul Transporturilor, valoarea totală a investiției este de 423.464.000 lei și trebuie realizată în doi ani de zile.

”Este necesară dezvoltarea infrastructurii de transport feroviar pentru asigurarea mobilității și reducerea poluării, respectiv realizarea unei legături feroviare între Aeroportul Internațional Traian Vuia din Timișoara, stația CF Timișoara Est și rețeaua feroviară națională, care să asigure creșterea vitezei de deplasare între cele două
obiective și implicit reducerea timpului de călătorie precum și îmbunătățirea condițiilor de călătorie și de siguranță a circulației, gestionând în același timp impactul asupra mediului.


(…) Realizarea unei conexiuni feroviare cu Aeroportul Internaţional Traian
Vuia din Timișoara contribuie la dezvoltarea şi extinderea legăturilor transportului aerian cu alte moduri de transport prin interconectarea aeroportului cu întreaga reţea
de cale ferată a României şi cu reţeaua europeană de transport TEN-T, precum şi conexiunea cu modurile de transport urban”, se arată în nota de fundamentare semnată de Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor.

În cadrul proiectului vor fi construiți cinci kilometri noi de cale ferată, linie simplă, care vor face legătură cu aeroportul din Giarmata Vii, aflată pe ruta Timișoara – Radna, modernizarea altor 5,2 de cale ferată existenți, electrificarea a 10,2 kilometri de cale ferată, construirea de peroane noi pentru stațiile care vor fi la aeroport, Giarmata Vii și în zona Iulius Mall și a cinci podețe. Finanțarea obiectivului de investiții se va realiza din fonduri nerambursabile venite prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii și din veniturile proprii ale Companiei Naţionale de Căi Ferate „C.F.R.” – S.A.

Noua linie de cale ferată va crește atractivitatea aeroportului ”Traian Vuia” pentru transportul de marfă, fiind un factor cheie în realizarea realizarea Centrului Intermodal Cargo Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.