Artifacte vechi de mii de ani din cea mai cunoscută cultură eneolitică...

Artifacte vechi de mii de ani din cea mai cunoscută cultură eneolitică de pe teritoriul României, într-o expoziție de neratat la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Titlul de Capitală Culturală Europeană, evenimentul cultural al anului în România, va oferi, atât timișorenilor cât și vizitatorilor orașului, privilegiul de a admira exponate unice aparținând civilizației eneolitice, care vor fi prezentate în expoziția „Apogeul artei preistorice europene – Cultura Cucuteni”.

Aceasta va fi găzduită de Muzeul Național de Artă Timișoara din 18 mai până în 1 octombrie, unde vor fi expuse nu mai puțin de 213 exponate reprezentative ale acestei valoroase culturi.

O cultură unică în lume

Cea mai cunoscută cultură eneolitică de pe teritoriul României și cea mai frumoasă din întreaga Europă, parte a marelui complex cultural Ariușd-Cucuteni-Tripolie, a cunoscut o perioadă de înflorire de la jumătatea mileniului al V-lea până în jurul anului 3500 î. Ch., și a cuprins Moldova, nord-estul Munteniei și sud-estul Transilvaniei, fiind identificată, în perioada de maximă expansiune, pe o suprafață de peste 350.000 de kilometri pătrați. Primele vestigii au fost descoperite încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea și de atunci au fost cercetate peste 20 de situri aparținând acestei culturi, altele fiind în curs de cercetare. Cele mai importante descoperiri au fost făcute la răsărit de Carpați, dar și în sud-estul Transilvaniei.

Artefactele scoase la lumină de arheologi, adevărate capodopere, situează această cultură printre cele mai însemnate realizări ale artei eneolitice. Cultura Cucuteni impresionează printr-o admirabilă ceramică fină, pictată în două sau trei culori – de regulă alb și roșu, dar  și negru, pentru conturarea unor motive decorative, principalul motiv fiind spirala reprezentată în diverse combinații și dispusă în registre de o remarcabilă simetrie și ritmicitate. Unele vase de uz comun, sau cele ritualice, de diferite forme, se remarcă prin proporții și eleganță, iar mulțimea de statuete antropomorfe, închinate cultului fecundității, denotă, de asemeena, un remarcabil simț artistic.

Expoziții similare la Salonic și Sibiu

Realizarea muzeografică a acestei expoziții se datorează colaborării dintre filiala timișoreană a Academiei Române, reprezentată de cercetătorul dr. Florin Drașovean, arheolog specialist în epoca neolitică, și Complexul Muzeal Național Neamț, unde se află cea mai bogată colecție de exponate aparținând acestei  culturi, reprezentat de dr. Constantin Preoteasa, arheolog-Expert. Muzeul Național de Artă din Timișoara va fi, pentru prima dată în istoria muzeologiei, gazda acestui eveniment expozițional remarcabil. Afișul expoziției, precum și coperta catalogului expoziției, au fost concepute de timișoreanul Vladimir Stancovici, student la Belle Arte la Universitatea din Coventry, Anglia.

Dr. Ciprian-Dorin Nicola, directorului Complexului Muzeal Național Neamț, precizează că „Timișoara – Capitală Culturală Europeană reprezintă evenimentul cultural al anului 2023 în România și totodată un prilej deosebit pentru Complexul Muzeal Național Neamț de a duce mai departe tradiția începută la Salonic în 1997 și continuată la Sibiu în 2007, aceea de a organiza expoziții cu artefacte de prestigiu aparținând celei mai importante civilizații preistorice europene – cultura Cucuteni – în capitalele culturale europene.


Astfel, în perioada 18 mai – 1 octombrie, ca urmare a colaborării cu Academia Română – Filiala Timișoara și cu Muzeul Național de Artă din Timișoara, Palatul Baroc va găzdui cea mai prestigioasă colecție de artă preistorică din răsăritul Europei. Cu acest prilej, publicul vizitator va avea ocazia să admire capodoperele artei decorative și figurative aparținând culturii Cucuteni, obiecte de podoabă și cult cu vechime de 5500 – 7000 de ani”.

La rândul lui, acad. Dan Dubină, președintele filialei Timișoara a Academiei Române, consideră că „această expoziție de anvergură, rod al colaborării dintre Academia Română și Complexul Muzeal Național Piatra Neamț, deținătorul unui patrimoniu reprezentativ pentru cultura Cucuteni, vine să completeze paleta preocupărilor Filialei Timișoara a Academiei și prin diseminarea valorilor patrimoniului cultural național. În sălile primitorului Muzeu de Artă din Timișoara, partenerul nostru la acest eveniment, vor fi prezentate, atât publicului larg, iubitor de istorie și frumos, cât și experților participanți la Congresul Uniunii Internaționale de Științe Pre și Protoistorice ce va avea loc la Timișoara la începutul lunii septembrie, cele mai importante realizări ale artei cucuteniene, adevărate capodopere ale artei preistorice europene din mileniile V și IV î. Chr. Vizitatorii vor putea admira, printre multe altele, celebrele «Hora de la Frumușica», «Soborul Zeițelor» de la Poduri, ansamblul cultic de la Ghelăiești, dar și tezaurul de la Brad. În contextul multicultural și atmosfera efervescentă a Capitalei Culturale a Europei, expoziția «Arta culturii Cucuteni» dă o valoare aparte, unică chiar, acestui eveniment”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.