Avertizare ANM: Risc mare de avalanșe în mai multe zone montane din...

Avertizare ANM: Risc mare de avalanșe în mai multe zone montane din țară

0
DISTRIBUIȚI

Meteorologii au emis o avertizare de risc mare de avalanșe (grad 4) în Munții Parâng și Șureanu și de risc însemnat în Munții Făgăraș, Bucegi, Țarcu-Godeanu și Rodnei.

Potrivit informării ANM, valabilă de vineri seara până luni seara, în Munții Parânfg și Șureanu este risc mare de avalanșe (grad 4).

În ultimele zile s-au acumulat cantități importante de precipitații în zona masivelor Parâng și Șureanu, ninsori la peste 1.800 metri și predominant ploi sub 1.500 de metri. Între 1.500 – 1.800 de metri precipitațiile au fost mixte, temporar ploi sau ninsori.

La peste 1.800 de metri, stratul de zăpadă recent depusă depășește pe alocuri 50 de centimetri, este parțial umezit și va mai crește. Din cauza vântului puternic din zonele înalte, o mare parte din zăpadă a fost viscolită și depusă pe văi, unde sunt acumulări mai importante, iar pe versanții nordici și estici s-au format noi plăci de vânt în apropierea crestelor.


În profunzime, stratul vechi de zăpadă este compact și întărit, cu cruste subțiri în interior.

Declanșarea avalanșelor de dimensiuni medii și izolat mari este posibilă atât spontan, cât și în condițiile unei slabe supraîncărcări, îndeosebi pe pantele mai înclinate și mai ales prin ruperea plăcilor de vânt.

Sub 1.800 de metri stratul are dimensiuni mai reduse, dar pe anumite văi, unde sunt depozite mai mari de zăpadă și se pot declanșa avalanșe umede de dimensiuni mici și medii, prin alunecarea stratului umezit peste crustele de la bază și uneori chiar până la fund. Riscul este amplificat la supraîncărcări.

În Munții Făgăraș, Bucegi, Țarcu-Godeanu și Rodnei, riscul de avalanșă este însemnat (grad 3).

Risc moderat de avalanșe se înregistrează în Munții Călimani-Bistriței.

Conform meteorologilor, la munte vremea se menține mai caldă decât normalul termic al acestei perioade. Cerul va fi temporar noros. Pe arii relativ extinse se vor semnala precipitații temporare, predominant sub formă de ninsoare în cursul nopții și dimineții de sâmbătă, inclusiv la altitudini joase, iar în restul perioadei predominant ninsori la peste 1.600 de metri și temporar ploi la altitudini mai joase. Se va depune strat nou de zăpadă, în special la peste 1.700 de metri, local consistent în Carpații Occidentali, în cei Meridionali și în nordul celor Orientali.

Vântul va prezenta intensificări temporare de 50-60 km/h în majoritatea masivelor, iar pe creste vor atinge 80-90 km/h, viscolind ninsoarea și reducând vizibilitatea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.