„Color the Village” restaurează încă 30 de case într-un sat din Banat,...

„Color the Village” restaurează încă 30 de case într-un sat din Banat, într-o zonă mirifică

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-533711316">

Cea de-a V-a ediție a generosului proiect „Color the Village”, unic în țară și derulat cu mult succes de asociația „Acasă în Banat”, se va desfășura în acest an în satul cărășean Valeapai, unde, timp de trei zile, între 8 și 10 iunie, vor fi renovate fațadele a 30 de case, cu ajutorul voluntarilor care, de fiecare dată, au venit din toate colțurile țării pentru a da o mână de ajutor.

Așa cum s-a întâmplat și la edițiile precedente, vor fi refăcute elementele decorative de pe fațadele caselor, folosind materiale și tehnici tradiționale, pentru a le pune în evidență valoarea arhitecturală.

Proiect fără precedent pentru Valeapai

Satul, care aparține de comuna Ramna, se află la o distanță de 60 de kilometri de Timișoara și mai are astăzi doar câteva sute de locuitori. Așezat într-o zonă colinară, cu înălțimi de până la 400 de metri, el este unul reprezentativ pentru vechile sate cărășene, căci casele vechi păstrează încă multe elemente specifice arhitecturii rurale din așezările aflate în zona de tranziție de la Banatul de câmpie spre cel montan. Comună odinioară, Valeapai a decăzut în anii regimului comunist, când a devenit sat, fiind din ce în ce mai neglijat.

Alegerea satului Valeapai nu e deloc întâmplătoare, căci, așa cum mărturisește și președintele asociației, Radu Trifan, „satul Valeapai a fost mereu în gândurile noastre pentru că practic, totul a pornit de aici. Asociația Acasă în Banat are sediul în Valeapai, și credem că acum, la a V-a ediție, a venit momentul să punem în valoare frumusețea acestui sat, să fie văzut de toți așa cum l-am văzut noi când am venit prima dată aici”. Și primarul comunei, Magdalena Ciurea, crede că proiectul este foarte important atât pentru sat cât și pentru întreaga comună, căci acest eveniment fără precedent în viața satului îl va face, fără îndoială, mai cunoscut.

Locuri pitorești puțin cunoscute

Cu acest prilej se dorește și promovarea unor obiective turistice din zona plină de locuri pitorești, precum castelul Athanaszievich, biserica ortodoxă, fosta moară, construită în 1864, care funcționează și astăzi deservind localnicii din sat și din așezările aflate în împrejurimi, o zonă fosiliferă, munții Areniș, nu prea înalți și  împăduriți în cea mai mare parte, unde s-au găsit și vestigii din vremea dacilor, sau arealul natural cunoscut sub numele de Piemontul Pogănișului, arie protejată de interes național și singurul loc din România în care înflorește laleaua pestriță.

Terenurile din sat au fost donate la începutul secolului al XIX-lea fraților Marcel și Emil Athanaszievich, care făceau parte dintr-o familie nobiliară sârbească, pentru servicii aduse coroanei imperiale. Construcția conacului a fost începută în anul 1840, cu meșteri sârbi și coloniști italieni, iar în jurul acestuia au fost ridicate mai multe clădiri printre care o ghețărie și o moară. Conacul a fost construit în stil neoclasic, la fel cu cele mai multe conace ridicate în acea epocă în Banat, și are dimensiuni impresionante, cu un demisol boltit și etaj, care domina întreaga zonă. Fațadele erau decorate cu frontoane și pilaștri cu capiteluri toscane din care astăzi nu se mai pot vedea decât câteva urme, ferestrele de la etaj aveau ancadramente de factură neoclasică și obloane de lemn, pereții sunt din cărămidă iar acoperișul, care avea o șarpantă cu structură de lemn, este astăzi prăbușit. Și acest castel era înconjurat de un minunat parc, cu specii rare de pomi, pe care localnicii îl considerau un adevărat rai, dar care n-a supraviețuit tăvălugului comunist.

Conacul a fost moștenit de o nepoată a celor doi frați și arendat de soțul acesteia, baronul Tallian Béla, lui Ambrozy Béla, care l-a ipotecat, iar după primul război mondial, proprietatea a fost cumpărată de familia Riesz, care a stăpânit-o în anii interbelici. A fost naționalizat de la ultimul proprietar, Petru Riesz, transformat în casă de nașteri, după care a devenit sediu CAP și loc de cazare al muncitorilor sezonieri. După 1989 a fost abandonat și lăsat în paragină, deși este monument istoric și ar putea deveni  un loc atractiv în zonă dacă ar fi restaurat. Biserica ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din sat a fost construită în anul 1830 din cărămidă arsă, în stil baroc, și se află, la rândul ei, pe lista monumentelor de interes local.

Proiectul „Color the Village” are loc în fiecare an în câte un sat bănățean, alternativ din județele Timiș și Caraș-Severin, la edițiile precedente fiind selectate așezările Eftimie Murgu, Racovița,  Ilidia și Fărășești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.