Conacul Mocioni de la Foeni, în sfârșit în șantier pentru reabilitare. Cum...

Conacul Mocioni de la Foeni, în sfârșit în șantier pentru reabilitare. Cum va arăta

0
DISTRIBUIȚI

La conacul Mocioni din Foeni, o clădire de patrimoniu din clasa A, a fost deschis șantierul pentru restaurarea acestuia, devenită posibilă cu o finanțare nerambursabilă din granturile spațiului economic european, în cadrul programului Ro-Cultura. Potrivit proiectului, lucrările ar urma să fie terminate în luna aprilie a anului viitor, când clădirea istorică va fi inclusă în circuitul turistic al județului.

Domeniul de la Foeni a fost cumpărat în secolul al XVIII-lea de familia de origine macedo-română Mocioni, originară din orașul Moscopole, care agonisise o avere considerabilă din negoţul cu vite. Domeniile donate de curtea imperială sau cumpărate în Banat, le-au adus şi titluri nobiliare și în scurt timp Mocioneștii au devenit una din cele mai de seamă familii din întreaga provincie.


Ioan Mocioni, din ramura de Föen a familiei, este cel care a construit conacul din localitate, cea mai veche proprietate a familiei şi cel mai de seamă monument istoric al comunei, şi tot aici se află mausoleul familiei, în care au fost înmormântaţi mai mulţi membri ai acesteia, dar care a fost vandalizat de mai multe ori și se află acum în paragină. Conacul, o clădire monumentală ridicată în mijlocul comunei, a fost construit la sfârşitul secolului al XVIII-lea, în stil neoclasic, şi este unul din cele mai vechi conace din Banat, reprezentativ pentru construcţiile nobiliare de la ţară din câmpia de vest. După dispariția ultimilor proprietari, a devenit proprietatea statului și a fost transformat în cămin cultural şi sediu al mai multor instituţii, dar a suferit degradări majore în urma nefericitelor intervenții din anii comunismului, care au ținut să șteargă orice urmă nobiliară a clădirii.

Potrivit proiectului, la parterul clădirii vor fi amenajate un salon de primire și un hol de onoare, unde se preconizează organizarea unor evenimente de ținută, și un colț muzeal în care va fi reconstiuită atmosfera de epocă Totodată, proiectul prevede realizarea unei biblioteci care va fi dotată inclusiv cu tehnologii moderne, interactive, precum și a unei cafenele culturale, iar curtea și grădina vor fi și ele reamenajate, astfel încât conacul va putea găzdui diferite evenimente culturale, artistice, turistice educative, baluri caritabile sau vizite de studiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.