Concert cu hiturile rock ale anilor ’80, la Timișoara: „Nu există decât...

Concert cu hiturile rock ale anilor ’80, la Timișoara: „Nu există decât muzică interesantă și altfel de muzică, fiecare are percepția sa“

0
DISTRIBUIȚI

La sfârșitul acestei săptămâni Timișoara va fi gazda unui concert susținut de 80s Rock Band, o super-trupă autohtonă care conform descrierii proprii aduce o pată de culoare în lumea gri a formațiilor de cover și care este axată pe hiturile pop – rock ale anilor 80.

Formația s-a înființat în 2019 de către Gabi Pipai Andrieș și îi are în componență pe câțiva artiști cu foarte mare experiență de scenă și abordează piese antrenante din repertoriul unor formații precum The Police, The Cure, Simple Minds, Bryan Adams, ZZ-Top, Robert Palmer, Dr Feelgood, Huey Lewis and The News sau Billy Idol.

Din componența trupei fac parte Paul Neacșu – tobe (Voltaj 88, Voltaj), Cristian Florea – bas (trupa Tribute), Gabi Golescu – chitară, clape, voce (Krypton, VH2), Bogdan Sandu – chitară (Trupa Veche, Zaibăr, Publika) și Gabi Pipai Andrieș – voce (Telefon, Division of Joy), iar concertul va avea loc sâmbătă, 7 ianuarie, de la ora 19, la Manufactura în Timișoara.

Inițiatorul acestui proiect, Gabi Pipai Andrieș este unul din cei mai competenți și solicitați maeștri de sunet din România, care alături de Iulian Vrabete și Doru „Rocker” Ionescu a pus bazele proiectului Rockul Cranatinei, care constă în reluarea unor piese vechi ale unor trupe românești într-o interpretare fresh. În cele ce urmează am realizat un interviu cu Gabi Pipai Andrieș.

– De-a lungul anilor ai colaborat ca și sunetist cu o serie de artiști. Când și cum ai trecut și de partea cealaltă a scenei?

– Am cochetat cu cântatul de mic, am fost la cor la școală chiar un cor renumit Carmina Tenera, în familie se cânta vocal la orice eveniment fie vesel sau trist. Fratele meu mai mare era deja roadie la Iris prin ’78 – ’79 astfel încât cam atunci am intrat în prima trupă…

– Ideea cu Rockul Carantinei a fost salutată de către melomanii din întreaga țară. Va mai continua și post – pandemie această inițiativă? Cum vezi Timișoara muzicală?

– Rockul Carantinei este un proiect deschis, el va exista atâta timp cât trupe tinere se vor uita retrospectiv în istoria rockului românesc și vor descoperi piese ce merită re-cântate.


Noi nu am facut decât să creem un exemplu, un tipar. Timișoara a fost și este un centru puternic in muzica rock și este bine reprezentat in proiectul nostru. Așezarea geografică a fost crucială, dar și oamenii deosebiți de talentați bântuiți de aerul de libertate…

– Repertoriul vostru este bazat pe hiturile pop-rock ale anilor ’80. Cum vă alegeți playlisturile și cât la sută din program e alcătuit din hituri și cât e mai underground?

– Playlistul nostru este făcut in mare din one hit wonders, adică trupe aproape necunoscute care au reușit un singur hit in cariera lor dar și piese grele de la artiști renumiți cum ar fi The Police, Kiss, Tears for Fears, Simple Minds, Thin Lizzy, Dr. Feelgood etc. În mare, lista pieselor o aveam în cap de mult, în mare piese pe care nu se prea aud la trupele de la noi axate pe anii 2000

– Se poate trăi decent din muzică înRomânia?Ce fel de muzică trebuie să creezi ca să trăiești din ea?

– Se poate trăi din muzică, acum… Mai bine, mai rău, depinde de tine ca om și ce noroc ai. Există oportunități de ambele părți ale scenei. Ca să trăiești bine din muzică ar fi bine să intrebi pe cei care sunt in top…

– Ce părere ai de muzica „cultă“ și muzica „pop“? Există muzică „pentru elite“ și „pentru mase“?

– Nu există decât muzică interesantă și altfel de muzică. Fiecare are percepția sa… Mass-media are o mare influență dar nu mai sunt formatorii de muzică pe care generația mea i-a avut, un Cornel Chiriac, Andrei Voiculescu, Florian Pittiș, John Peel și mulți alții

– Care sunt cele mai mari provocări pe care le-ai avut în activitatea ta?

– Provocări ai tot timpul, probabil au fost câteva momente care au fost importante in cariera mea… Una din ele a fost Festivalul StufStock la care in calitate de producător tehnic a festivalului a trebuit să rezolv problema mutării lui de pe plajă pe un câmp din sat și unde TVR1 transmitea in direct (ce vremuri !!) nu vroia pauze între trupe… Atunci am introdus conceptul cu două scene pe care se cânta alternativ. Era un concept nou pentru noi toți, dar până la urmă toți au îmbrățișat ideea și toată lumea a fost mulțumită.

– Care sunt principalele atu-uri ale unui muzician „bun“? Cât contează teoria și câ tcontează „urechea“?

– Nu mă consider un bun muzician, poate zic unii că sunt un bun sunetist, mi-ar fi plăcut să fiu un mare producător de studio, dar nu am studiile muzicale necesare doar intuiesc uneori ce ar lipsi cand mixez și propun artiștilor cu care lucrez ideile mele care de multe ori le plac… Iar cu cântatul cu vocea este un lucru foarte greu pentru că incerc să acopăr lipsa de experiență a unui vocal cu ștate vechi cu puținul talent și pentru că treaba asta este serioasă am luat și voi mai lua lecții de tehnică vocală. Recomand tuturor care cântă cu vocea!

– Cum ți se pare cultura muzicală în general ă în România?

– Scena muzicală este dezechilibrată, din cultura cetățenilor noștri lipsesc multe din reperele muzicii universale, fie Clasic, Pop sau Rock și nu văd o rezolvare prea curând, nici dacă TVR ar da pe toate canalele sale non-stop toate concertele pe care le-a filmat și le ține la sertar…

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.