Concert special cu Cári Tibor, la Budapesta, cu ocazia prezentării programului Timișoara...

Concert special cu Cári Tibor, la Budapesta, cu ocazia prezentării programului Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023

0
DISTRIBUIȚI

Joi, 19 ianuarie, la Budapesta, va avea loc un eveniment deosebit, în cadrul căruia Cári Tibor și violoncelistul Szabó Attila vor susține un concert special.

Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român de la Budapesta, în parteneriat cu Ambasada României la Budapesta, Asociația Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii, respectiv Universitatea Politehnica Timișoara și Muzeul Național al Banatului și va marca Ziua Culturii Naționale prin lansarea și prezentarea Programului Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023. Invitați speciali ai evenimentului sunt Ovidiu Megan, director executiv „Timișoara Capitală Culturală 2023”, conf. univ. dr. ing. Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, dr. Diana Andone, Universitatea Politehnica Timișoara și Claudiu Ilaș, directorul Muzeului Național al Banatului.

Evenimentul Spotlight Heritage Timișoara / Patrimoniul sub reflectoare va aduce în prim-plan și o instalație interactivă vizibilă cu ajutorul ochelarilor VR, un concept al Universității Politehnica Timișoara, ocazie cu care, cei prezenți vor putea experimenta, navigând prin realitatea augmentată, „o vizită scurtă” prin istoria cartierelor vechi din Timișoara și vor asculta povești ale clădirilor si proprietarilor acestora, foarte mulți de etnie maghiară, sârbă și germană.

Institutul Cultural Român de la Budapesta, pe lângă marcarea Zilei Culturii Naționale, sprijină și susține, prin organizarea acestui eveniment, programele culturale asociate Timișoarei Capitală Europeană a Culturii 2023 și își propune să faciliteze buna informare a publicului.

Compozitorul și pianistul Cári Tibor împlinește exact în 19 ianuarie frumoasa vârstă de 44 de ani.


Născut la Odorheiu Seciuesc, artistul a absolvit Facultatea de Muzică din Timișoara în 2002 și, de-a lungul anilor, a colaborat cu regizori ca Victor Ioan Frunză, Lászlo Sándor, Yuri Kordonsky, Ada Lupu, Szabó K. István, Urbán András, Alexander Hausvater, Balázs Zoltán, Béres László, Peter Schneider, Boris Lijecevic sau Nicolae Constantin Tănase. De-a lungul anilor a scris muzica pentru o serie de spectacole în țară și străinătate, pentru filme, spoturi și generice TV, munca sa având parte de o serie de premii printre care amintim premiul UNITER pentru muzică de teatru în 2013 sau, în 2015, premiul Festivalului Internațional de Teatru Atelier din Sfântu Gheorghe pentru muzica spectacolului „7/7”, regia și coregrafia Baczó Tünde. Printre realizările de seamă ale artistului timișorean se numără și coloana sonoră a filmului de animație maghiar „Ruben Brandt Collector“, realizat de Milorad Krstić. Filmul maghiar a fost inclus în lista celor 25 de pelicule care au fost înscrise pentru categoria Animated Feature Film la premiile Oscar. În 2021, în luna octombrie, formația timișoreană Allover a lansat un single nou, piesa „As you live“ reprezentând o colaborare cu Cari Tibor și Luisa Cube, cea care a realizat o poveste video cât se poate de expresivă pentru această melodie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.