Cum se truchează pas cu pas o licitație la Primăria Timișoara. „Tot...

Cum se truchează pas cu pas o licitație la Primăria Timișoara. „Tot ce se poate linșa, tot facem (…) o să ne îmbogățim”

6
DISTRIBUIȚI

Florin Răvășilă, fostul director al Direcției Clădiri, Terenuri, Dotări Diverse I Est din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara, omul de încredere al primarului Robu care și-a folosit toate conexiunile pentru a face bani negri,  a pus la cale alături de omul de afaceri Alin Agafiței, care a fost pe post de intermediar, și Octavian Batori, patronul Casei Funerare Octavian și Adi SRL un adevărat plan pentru a prelua două din cimitirele Timișoarei.

Batori, a cărui firmă lucra în Lugoj, a fost abordat de Agafiței care l-a întrebat dacă nu vrea să se extindă și în Timișoara, spunându-i că are ”cunoștințe și influente” pentru a câștiga licitațiile pentru cimitirele aflate pe strada Rusu Șirianu și Calea Șagului și că ”va costa”.  Conform anchetatorilor de la DNA Timișoara, cei trei au avut mai multe întâlniri în care s-au discutat despre acest lucru.  O primă întâlnire în trei a avut loc în 2019, la un restaurant din centrul Timișoarei, Răvășilă spunându-i direct lui Batori că-l poate ajuta să câștige licitațiile și că-i va oferi toate informațiile importante din caietul de sarcini. Batori i-a oferit 50% din profit lui Răvășilă dacă va câștiga, omul lui Nicolae Robu fiind de acord cu acest lucru.

Cu toate că exista un caiet de sarcini întocmit încă din 2018, Florin Răvășilă a cerut subordonaților întocmirea unuia nou. în 2019. Cei trei au discutat cum să-l întocmească astfel încât firma Denisalex SRL, care a avut concesiunea, să nu mai aibă nicio șansă să câștige. Asta și pentru că patronul acestei companii a refuzat să se întâlnească cu Răvășilă când acesta i-a cerut să bea o cafea împreună pentru a discuta despre continuarea colaborării. În timpul întâlnirilor, Răvășilă le-a adus documente din primărie care să-i ajute – numărul de înmormântări din cele două cimitire și sumele plătite. Pentru ca Batori să câștige puncte la licitație s-a stabilit ca în caietul de sarcini să fie introdusă și cerința ca firma să dețină o autoutilitară de dimensiuni mici.


Ulterior, Răvășilă a insistat la angajații din primărie care întocmeau caietul de sarcini să fie trecută această condiție. Una dintre angajate, în timpul audierilor, a predat DNA inclusiv fotografiile trimise pe Whatsapp de director cu camioneta. Când s-a ajuns la redevența pe care firma câștigătoare trebuia să o plătească pentru cele două cimititre, Răvășilă a micșorat-o de la 190.000 lei+TVA la 100.000 lei+TVA, în timp ce suma pentru investiții în fiecare cimitir a fost menținută la 50.000 lei+TVA.

Ulterior, au fost trimise alte documente cu condiții pentru licitației astfel încât Batori să poată să le îndeplinească pe toate, existând mai multe discuții purtate pe Whatsapp între cei trei. În documentație a mai fost înlocuit din pix solicitarea unui acord pentru desfășurarea exercițiului comercial care a fost înlocuit cu autorizație sanitară de prestare a serviciilor funerare, pe care Batori o avea deja pregătită.

Răvășilă și Batori au stabilit ca jumătate din profitul făcut din exploatarea celor două cimitire să ajungă la directorul din Primăria Timișoara prin intermediul unor firme interpuse, iar Agafiței urma să se ocupe de monumentele funerare ”la un preț controlat de noi”. Pentru acesta se discuta să intre inclusiv în cimitirul din Calea Buziașului. ”Tot ce se poate linșa, tot facem”, a concluzionat Agafiței. S-a discutat în detaliu inclusiv despre numărul de angajați care vor lucra cu adevărat în cimitire, având în vedere cerințele din caietul de sarcini. ”Voi știți foarte bine că în momentul în care am făcut caietul de sarcini am vorbit împreună. Și ne-am consultat. Câți oameni? Că am pus la un moment dat foarte mulți oameni. Pe urmă am tăiat din ei că tu mi-ai spus bă, nu-i bine așa”, a amintit Răvășilă. Batori i-a spus că vor reduce costurile la minim ”ca parteneri”, directorul fiind de acord cu fentarea condițiilor privind angajarea de oameni.

Într-o altă discuție, Batori a recunoscut că Răvășilă a întocmit documentația pentru el ”tot caietul de sarcini îi făcut foarte bine, adică să-l f… pe ăla care vrea să participe. Îi făcut bine. Îi deștept omul, n-ai..Jos pălăria, n-am ce să zic de el” și a concluzionat ”ne îmbpgățim! O să fim bogați”.

În ziua depunerii ofertelor, Răvășilă care era președintele comisiei de licitație, a transmis prin intermediari suma care să fie trecută-n oferta lui Batori pentru a câștiga licitația după ce era venită cealaltă ofertă.  La 25 de minute de la deschiderea ofertelor, în 7 aprilie, Agafiței îi trasmitea directorului ”La mulți ani”, iar acesta l-a întrebat unde dă o cafea, stabilind să se vadă la o benzinărie. În 27 mai 2020, la două zile după semnarea contractului de concesiune pentru cele două cimitire, cei trei s-au întâlnit . În timp ce Răvășilă se afla pe scaunul din dreapta față, în Mercedes-ul condus de Agafiței, Batori i-a băgat în buzunaul drept al sacoului 5.000 de euro. Răvășilă s-a întors spre Batori și i-a zâmbit.

Citește mâine pe PRESSALERT.ro ce planuri aveau cei trei.

 

 

6 COMENTARII

  1. Hotul striga hotul ! Ravasila e la Politia Locala acum !
    Politistii locali au directive sa nu dea avertismente ca se interpreteaza ca iau spaga, iar adevaratii spagari de zeci de mii de euro stau pe scaune calde si liberi de sarbatori nu ca amaratii de pe strada!

  2. Cel mai ticălos și ordinar individ ce a existat in Primăria Timișoara , dar trebuie reținut că Ŕăvășilă era atat de prost că nu ținea minte două fraze , așa că trebuie întrebată de sănătate și persoana care i-a pus la dispiziție informațiile și care-l consilia pe Shreck ( Răvășilă) în ticăloșiile ce le făcea .E bine să fie întrebat si despre vila de la Dumbrăviță făcută cu materiale și muncitori de la Coltermul care agoniza ,iar domnii din CA ai Coltermului se plimbau cu plinurile făcute la mașini din banii societății și li se serveau mesele de pranz în diverse locații din oraș, plus licori bahice, mai un Revelion la sarbi ,mai un CO în Deltă ,dar vopsitul zicea că Sherck este ,,eficient ” și lucrează în forță . Așa că La mulți ani cu executare penalului !

  3. Cel mai ticălos și ordinar individ ce a existat in Primăria Timișoara , dar trebuie reținut că Ŕăvășilă era atat de prost că nu ținea minte două fraze , așa că trebuie întrebată de sănătate și persoana care i-a pus la dispiziție informațiile și care-l consilia pe Shreck ( Răvășilă) în ticăloșiile ce le făcea .E bine să fie întrebat si despre vila de la Dumbrăviță făcută cu materiale și muncitori de la Coltermul care agoniza ,iar domnii din CA ai Coltermului se plimbau cu plinurile făcute la mașini din banii societății și li se serveau mesele de pranz în diverse locații din oraș, plus licori bahice, mai un Revelion la sarbi ,mai un CO în Deltă ,dar vopsitul zicea că Sherck este ,,eficient ” și lucrează în forță . Așa că La mulți ani cu executare penalului !

  4. Nu inteleg de ce tot pomeniti numele fostului primar Robu? Acesta l-a destituit pe Ravasila si l-a dat la DNA. Fritz la promovat la politia locala, sau nu cunoasteti adevarul si „implicarea” lui Robu sau doriti senzationalul cu orice pret. Ca subaltern a primarului Robu, a fost de incredere ca de altfel orice angajat la PMT pana la proba contrarie. In momentul in care Robu a aflat de „afacerea” si spaga luata de Dragila a luat decizia de al destitui si a preda la DNA probele existente. Fritz desi stia de aceste ” afacer” l-a promovat pe Ravasila. Aici aflati adevarul, de ce l-a promovat Fritz?

  5. USR ŞI-A FĂCUT PROPAGANDĂ CU SLOGANUL ,,FĂRĂ PENALI ÎN FUNCŢII PUBLICE”. ACUM ÎŞI PUN PENALII ŞI HOŢII LA PRIMĂRIE, POLIŢIA LOCALĂ, COLTERM ŞI PESTE TOT, SĂ FURE MAI MULT DECÂT CEI PE CARE-I CRITICAU. CE NE-AU MINŢIT ŞI TIMIŞORENII I-AU VOTAT!

  6. ALO ! Conducerea din Politia Locala ,DNA ,Dominic Fritz ,Tabăra Cosmin ,DEMISIA facuta publica a acestui RAVASILA FLORIN ȘPĂGARUL CARE A FACUT CASA IN DUMBRAVITA IN PERIOADA EXACT CAND IA ȘPAGĂ DE LA GUNOIUL DIN LUGOJ ?Sechestru pe bunuri pana ce ii vedem dupa gratii !

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.