Despre Florin Medeleț și arheologia Banatului, în evenimentul „Conferințele Mansardei Tereziene”, la...

Despre Florin Medeleț și arheologia Banatului, în evenimentul „Conferințele Mansardei Tereziene”, la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Muzeul Național al Banatului organizează „Conferințele Mansardei Tereziene”, tema lunii ianuarie fiind „O viață – un destin de savant. Florin Medeleț și Arheologia Banatului” o evocare a personalității eminentului arheolog, în anul în care acesta ar fi împlinit 80 de ani.

Reputat arheolog și istoric, Florin Medeleț s-a născut în 1943 dar a plecat prea devreme din această lume, la doar 62 de ani. A fost, deopotrivă, un adevărat erudit care a trăit înconjurat de miile  de fișe pe care le-a întocmit, o minte scormonitoare, un om de o vastă  cultură și o impresionantă capacitate de sinteză, poet și publicist. Florin Medeleț a urmat cursurile facultății de istorie de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca iar după absolvire a fost angajat muzeograf  la Timișoara, devenind apoi șef de secție și director al muzeului.


S-a preocupat de modernizarea instituției, de îmbogățirea patrimoniului muzeal, a organizat expoziții de referință, și, începând cu anul 1990, a organizat filiala din Timişoara a Institutului Român de Tracologie, intenționând să creeze un institut de arheologie al Banatului. Pentru valoroasa sa contribuție în domeniul muzeografiei, arheologiei și istoriei, lui Florin Medeleț i s-au decernat numeroase distincții oficiale, printre care „Diploma de Merit a Ministerului Culturii și Cultelor”, precum și distincția „Cavaler al Ordinului Național în Serviciu Credincios”, iar astăzi, o stradă din Timișoara îi poartă numele.

Personalitatea lui Florin Medeleț și principalele sale contribuții în cercetarea arheologică și a istoriei Timișoarei vor fi prezentate vineri, 27 ianuarie, de la ora 17:00, în mansarda B1 a bastionului Theresia. Cu acest prilej, colegii săi, care au avut șansa să lucreze cu el și să-l aibă mentor, vor rememora numeroase momente pline de haz și nu numai de pe șantierele arheologice, unde, adesea, se trăia în condiții asemănătoare cu cele ale omului primitiv. Totodată va fi lansat, postum, volumul „A doua epocă a fierului în Banat. Studii de arheologie și istorie”, care va fi prezentată de mai mulți confrați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.