Emil Biebel, o figură binecunoscută în rockul timișorean, nu mai organizează concerte:...

Emil Biebel, o figură binecunoscută în rockul timișorean, nu mai organizează concerte: „E timpul ca cei din generația mea să facă un pas în spate“

2
DISTRIBUIȚI
Emil Biebel Foto: Carina Dragu

Emil Biebel, fondatorul unuia din primele magazine de muzică din România post-revoluționară (Rocka Rolla), binecunoscut melomanilor din întreaga ţară şi graţie activităţii sale de promotor de concerte rock din Timișoara, a anunțat că se retrage din activitatea de organizare de concerte, ultimul spectacol sub „semnătura“ sa urmând să se desfășoare în data de 4 februarie, la Casa Tineretului, alături de BMJ Trio (Italia), Axis și Phunk Smugglers.

În cele ce urmează am realizat un interviu cu binecunoscuta figură a scenei muzicale timișorene care deține magazinul de viniluri Viniloteca, în care am aflat care sunt formațiile care vor cânta la ultimul său concert în calitate de organizator, care a fost motivul pentru care a hotărât să renunțe la această activitate și care sunt planurile sale de viitor.

– Care sunt formațiile care vor cânta la ultimul concert organizat de tine, la Casa Tineretului?

– În primul rând e vorba de BMJ Trio (Big Man James), un trio italian pe care i-am văzut la Dărmănești și mi-au plăcut foarte mult. La Timișoara vor veni în formulă de cvartet cu un clăpar. Sună… așa a Peter Green și mi s-a părut că se potrivesc orașului nostru. Vor mai cânta cei de la Axis și Phunk Smugglers, un proiect născut în pandemie, ce are în componență fuziunea româno-sârbă și care își va lansa cu această ocazie și albumul de debut, Phunkdemic. Va fi un concert special. Toate trupele au energii diferite.


Unii sunt epigonii lui Jimi Hendrix, alții… Peter Green. Sunt sigur că va fi un eveniment special din toate punctele de vedere.

– De ce e ultimul concert organizat de tine?

– Din mai multe motive. E timpul ca cei din generația mea să facă un pas în spate, așa consider eu. Noi am cam spus ce aveam de spus. Vremurile se schimbă, asta vede toată lumea. Suntem ușor anacronici. Să nu-nțeleagă lumea acuma că am intrat la pensie și gata…O să fac chestii mai smooth, o să tipăresc viniluri și o să mă mai implic în alte activități. Dar, nu mai vreau să organizez concerte, ăsta e ultimul. Cumva simt eu că ce funcționează în Timișoara… nu mai e… nu mai am răspuns, feedback. Primul concert pe care l-am organizat a fost în 1991 cu Anarhia și Damnat la Casa Tineretului. De atunci au fost multe… seria de concerte de la Hush, Eminescu, un an în Jazz, un an jumate la Reflektor Venue, plus toate cântările cu Implant pentru Refuz la care am fost și impresar… cred că se adună pe la o mie de întâmplări în Timișoara… cred că ajunge.

– Anul acesta Timișoara este Capitală Culturală Europeană. Are vreo legătură decizia ta cu acest fapt?

– Nu. E prima dată când simt diferența dintre generații în mod real. Nu mai înțeleg ce-și dorește publicul din Timișoara. Se poate că mesajul meu s-a oprit aici. Poate e doar o impresie. Am considerat că e mai frumos să mă retrag din asta. A fost recent și ziua mea și am avut revelația asta. Pentru acest an programasem două concerte, dar din păcate din motive organizatorice celălalt nu va mai avea loc. Eu nu-s conectat la bani publici, cântările le-am făcut din buzunarul personal… asta e, am luat decizia și mă voi ține de ea.

– În vara acestui an s-a lansat cel de-al doilea vinil din proiectul Lost Tapes. Care a fost feedbackul acestei acțiuni și …intenționezi să mai continui cu această inițiativă?

– Da, acesta a fost singurul proiect în care am lucrat cu bani publici, Lost Tapes. Dar la acest proiect am fost coordonator și inițiator, alții s-au ocupat de el. Nu e proiectul meu. La lansarea din vară a fost foarte multă lume, dar mai apoi mi s-a părut că reacția celor din Timișoara a fost slăbuță. În schimb, am avut un feedback cât se poate de pozitiv din țară. Mulți au fost impresionați.

Da, vreau să continui Lost Tapes. Fie cu ajutorul autorităților, fie pe banii mei. Următorul proiect din această serie e consacrat sfârșitului anilor ’80 și începutului anilor ’90 cu trupe ca Metamorf, Autostop și alte nume din acea perioadă. Aștept materialele de la artiști și voi face o promovare mai aparte. Acest vinil va apărea oricum… cu sau fără sprijinul autorităților…

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.