Expoziţiile de referinţă ale proiectului Timişoara 2023, prezentate la Centrul Pompidou din...

Expoziţiile de referinţă ale proiectului Timişoara 2023, prezentate la Centrul Pompidou din Paris

0
DISTRIBUIȚI
Foto: Art Encounters, Muzeul Guggenheim: Victor Brauner – The Surrealist (Le surréaliste)

Centrul Cultural „Georges-Pompidou”, din Paris, a prezentat ieri cele două expoziții majore ale anului 2023, de la Muzeul Național de Artă din Timișoara, în contextul Capitalei Culturale Europene: „Victor Brauner: inventii si magie” și „Brâncuși: surse românești și perspective universale”, alături de Bienala ArtEncounters.

„Au fost prezentate în fața a peste 100 de jurnaliști internaționali. Credem cu tărie, în echipa Consiliului Județean Timiș, că Timișoara 2023 poate străluci doar prin evenimente ce includ excelența artistică, impactul la publicul larg, capacitatea de a atrage turisti si o dimensiune europeană accentuată”, a spus fostul viceprimar Dan Diaconu.

Expoziția „Victor Brauner: invenții și magie”, ce se va desfășura între 17 februarie – 28 mai a.c., „va expune peste 40 de lucrari parte din prestigioasa colectie a Centrului Pompidou, alaturi de lucrari din colectiile muzeelor Saint-Étienne Métropole (MAMC+), Musée Cantini Marseille, din alte muzee din România şi colecţii private din ţaăr si străinatate și este curatoriată de Camille Morando.


Victor Brauner este o figură centrală a suprarealismului mondial, iar aceasta este cea mai mare expoziție retrospectivă după cea de la Muzeul de Arta Moderna din Paris din 1972.

„Brâncuși: surse românești și perspective universale”, reprezintă cea mai mare expoziție dedicată uriașului artist român din ultimii 50 de ani, în România. Expoziția este curatoriată de Doina Lemny și prezintă o serie de opere care nu au ajuns niciodată în România, din colecții ale muzeelor celebre din întreaga lume”, a adăugat Diaconu.

Ambele expoziții sunt organizate de către Muzeul Național de Artă Timișoara, Fundația Art Encounters și Institutul Francez și sunt finanțate de către Consiliul Județean Timiș. „Pentru ca Muzeul Național de Artă Timișoara să poată găzdui astfel de evenimente, spațiile muzeului au trecut și trec printr-o transformare majoră prin investiții finanțate de către Consiliul Județean Timiș”, a concluzionat liberalul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.