Ioan Nasleu, trimis în judecată de DNA pentru trafic de influență într-un...

Ioan Nasleu, trimis în judecată de DNA pentru trafic de influență într-un dosar de retrocedare cu miză de 18,9 milioane euro. Pe lângă ce politician celebru a susținut că are trecere

0
DISTRIBUIȚI

Ioan Nasleu, fostul consilier personal al primarului Nicolae Robu și fost director la Piețe SA, a fost trimis în judecată de structura centrală a DNA într-un dosar penal alături de alți trei inculpați, fiind acuzat de săvârșirea a două infracțiuni de trafic de influență, în 2017. Nasleu a acționat la solicitarea lui Florin Sora, fost asociat în perioada 2013 – 2017 cu omul lui Robu în firma K1 Official Romania SRL și vecin într-un complex de lux din București, unde timișoreanul a cumpărat un apartament în 2013. Sora este unul dintre cei care cumpărau și făceau afaceri cu drepturi litigioase din retrocedări. Acesta încerca să obțină despăgubiri pentru un teren de 50 de hectare din comuna Palazu Mare, retrocedat ilegal, valoarea afacerii fiind de 18,9 milioane euro, iar pentru a obține introducerea pe ordinea de zi la ANRP și aprobarea despăgubirilor a apelat la Nasleu, care a și fost secretar de stat la ANRP în guvernul Victor Ponta.

Conform DNA, Nasleu, la vremea respectivă proaspăt director interimar la Piețe SA, a promis că va interveni la premierul de atunci, Sorin Grindeanu, și la șeful de cabinet al acestuia, Alexandru Chirilă pentru ca șeful ANRP să aprobe dosarul în prima ședință, acceptând promisiunea lui Sora că-i va da da banii necesari penttru a achita un apartament pe care Nasleu l-a achiziționat în București – 100.000 euro plus TVA. De asemenea, Nasleu a primit bani pentru a veni la București de la Timișoara. Nasleu s-a lăudat cu conexiunile sale și a promis că va rezolva problema.

A doua infracțiune de trafic de influență a fost făcută de Nasleu când s-a lăudat că ar avea influență asupra șefului ANRP, George Băeșu, și a acceptat de la Sora promisiunea că va primi bani pentru apartamentul din București și pentru cumpărarea unui BMW X1. Nasleu nu a reușit să obțină ce-și dorea Sora, fiind trimis la plimbare de către cei asupra cărora susținea că are influență.


Din anchetă a reieșit că Nasleu s-a întâlnit cu Alexandru Chirilă, cel care i-a fost și el consilier personal lui Nicolae Robu înaintea lui Nasleu, și George Băeșu, cu care se știa de când a fost secretar de stat la ANRP, dar fără vreun rezultat. Nu s-au acordat niciun fel de despăgubiri, lucru confirmat, ulterior, și de instanță.

Vă reamintim că PRESSALERT.ro a dezvăluit faptul că Nasleu a cumpărat în secret un apartament în București și pentru a nu trebui să-l declare a folosit o manevră juridică extrem de complicată. În decembrie 2019, firma GTA Comunication SRL a soției liberalului Ionuț Gaiță, unul dintre abonații la contractele cu administrația Robu și cel care a dat 300.000 euro pentru ACS Poli, a cumpărat un apartament în zona Băneasa din București. Pentru apartamentul cu trei camere de la parter și o grădiniță în fața, s-a plătit 86.000 euro+TVA, adică 102.340 euro, contractul de vânzare – cumpărare fiind semnat de Ionuț Gaiță care a fost împuternicit de firmă. Ulterior, în februarie 2019, a fost semnată o ”convenție privind promisiunea sinalagmatică a stipulației pentru altul” prin care se spune că banii de avans, peste 100.000 lei, i-au fost dați Mariei Gaiță, de fapt, de Ioan Nasleu ( la vremea respectivă consilierul personal al primarului Robu), care are și obligația de a plăti ratele până la sfârșitul contractului bancar, urmând ca la final să-i fie trecut apartamentul în proprietate, acesta fiind terț beneficiar. Nasleu a trimis muncitori de la Piețe SA de la Timișoara la București să-i facă reparații în apartamentul secret.

Dosarul de corupție, în care au fost trimiși în judecată și doi avocați, va fi judecat, în primă instanță, de Curtea de Apel București. Vă reamintim că Ioan Nasleu are o condamnare definitivă de doi ani opt luni și 20 de zile de închisoarea cu termen de încercare de patru ani pentru șantaj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.