Jumătate de secol de istorie muzicală: Pro Musica a susținut primul concert...

Jumătate de secol de istorie muzicală: Pro Musica a susținut primul concert în urmă cu 50 de ani

0
DISTRIBUIȚI

Astăzi 15 ianuarie se împlinesc 50 de ani de la primul concert al formației timișorene Pro Musica.

Recitalul a avut loc în data de 15 ianuarie 1973, într-o sală a Liceului Pedagogic „Carmen Sylva” din Timișoara,iar câteva luni mai târziu trupa a făcut primele înregistrări la Radio Timișoara. „Îmi aduc aminte cu mare plăcere de primul concert Pro Musica, care a avut loc în sala de festivităţi a Liceului Pedagogic. Numele de Pro Musica mi-a venit în cadrul unei ore de chimie. Iniţial ne-am spus Pro Musica Experimental Super Grup, fiindcă pe atunci erau la modă denumirile astea mai lungi. După ce am citit într-o revistă că supergrupurile sunt alcătuite din muzicieni consacraţi, ne-am schimbat numele în Pro Musica.


Înaintea primului concert eu am mai cântat în Marţienii şi Rivoli Grup4. Am cântat şi la reuniunile dansante de sâmbătă, unde prezentam compoziţii de-ale noastre mai ritmate şi piese de Beatles, Rolling Stones, Kinks, Troggs sau Shadows. După primul nostru concert oficial am avut un mare succes, atât în rândul colegilor, cât şi al profesorilor“, îşi aminteşte Ilie Stepan, fondatorul trupei.

La începutul lunii octombrie 2014, în Timişoara a avut loc concertul de comeback Pro Musica, după 21 de ani de pauză. Mult aşteptatul concert de comeback al legendarei formaţii, de la Filarmonica Banatul din Timişoara, a iscat un viu interes în rândul melomanilor. Recitalul desfăşurat sub logo-ul „Pro Musica 41” și cu motto-ul „Vreme trece, vreme vine… Toate-s vechi şi nouă toate”, versurile de început din Glossa lui Mihai Eminescu, a avut parte de un public cât se poate de numeros, care a savurat pe îndelete, numeroasele „bunătăţuri“ muzicale pregătite cu migală de creatorii acestui eveniment. În timpul celor două reprize distincte ale acestui spectacol pe scenă au urcat Ilie Stepan, Dixie Krauser, Grigore Bujor Hariga, Lică Dolga, Mario Florescu, Doru Apreotesei, Doru Eugen Iosif, Horea Crişovan şi George Găină, alături de invitaţii Radu Rotaru, Dana Borteanu şi Vera Ciocan.

În luna ianuarie a anului 2018, Pro Musica a susținut un concert aniversar extraordinar exact în ziua în care s-au marcat 45 de ani de la prima apariţie a trupei, în acelaşi loc în care Ilie Stepan şi colegii săi au apărut în premieră în faţa publicului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.