Legea restaurării clădirilor istorice, inițiată de senatorul de Timiș Raoul Trifan, a...

Legea restaurării clădirilor istorice, inițiată de senatorul de Timiș Raoul Trifan, a fost promulgată

0
DISTRIBUIȚI

Senatorul Raoul Trifan a inițiat în septembrie 2021 un proiect de lege prin care dorea modificarea legii 153/2011 astfel încât să schimbe procentul fix de cofinanțare din bugetul local a șantierelor de reabilitare a fațadelor clădirilor istorice cu unul variabil. „În funcție de posibilitățile bugetare ale proprietarilor și ale autorităților locale, acestea din urmă vor avea posibilitatea prioritizării în funcție de importanța imobilului pentru comunitate și valoarea arhitecturală a acestuia”, a transmis senatorul.

Senatorul USR de Timiș spunea acum un an jumătate că a decis să inițieze acest proiect de lege pentru că „Ultimul „recensământ” al clădirilor declarate monumente istorice a arătat că există 30.154 de clădiri înscrise în Patrimoniul cultural național al României.


Multe dintre acestea se află în Timișoara.”

Tot atunci, senatorul mai spunea și că „obligațiile financiare impuse de lege sunt foarte greu de respectat în practică, întrucât costurile pentru reabilitarea clădirilor istorice sunt foarte ridicate, iar bugetele locale sunt insuficiente pentru numărul mare de clădiri degradate.”

După un an și jumătate, acest proiect a fost promulgat. Senatorul Raoul Trifan a declarat și că „își dorește ca primarii să se folosească de noile modificări aduse legii și să readucă la viață clădirile istorice din România. Sper ca, în anii următori, să vedem cât mai multe lucrări de reabilitare finalizate, cu efecte pozitive pe termen lung, pentru patrimoniul local și național.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.