Lucrările timișorencei Suzana Fântânariu, expuse la București de Ziua Culturii Naționale

Lucrările timișorencei Suzana Fântânariu, expuse la București de Ziua Culturii Naționale

0
DISTRIBUIȚI

Suzana Fântânariu este un nume care s-a impus de mulți ani în arta timișoreană și nu numai, unul din cei mai cunoscuți și apreciați artiști plastici, care, în cei peste 36 de ani de când locuiește la Timișoara, a dat viață aici celor mai multe dintre  creațiile sale. Este un artist care nu mai are nevoie de o prezentare specială, lucrările sale prezentate în zeci expoziții din țară și străinătate sunt bine cunoscute atât de specialiști cât și de publicul larg, premiile și distincțiile obținute dovedind din plin aprecierea de care se bucură.

Retrospectivă pentru Suzana Fântânariu în anul capitalei culturale

Printre evenimentele semnificative pe care le pregătește Muzeul Național de Artă în anul în care Timișoara este Capitală Europeană a Culturii, se numără și o retrospectivă dedicată Suzanei Fântânariu, supranumită „Doamna gravurii românești”.

Suzana Fântânariu este gravor, pictor, desenator, care poate transforma în artă aproape orice material ce poate fi modelat, și totodată profesor și mentor sau poet, cu o personalitate complexă, fragilă dar totodată extrem de puternică. Suzana Fântânariu spune despre lucrările sale că au un mesaj care trebuie descifat, căci opera de artă are un mister ce trebuie descoperit de privitorul cu care artistul dorește să comunice. A fost preocupată, de-a lungul anilor, de raportul dintre corp și suflet, considerând corpul un ambalaj al sufletului, care nu poate fi surprins în imagini, astfel încât raportul viață-moarte este un mod de a privi către viața de dincolo, căci numai corpul uman e perisabil.

Expoziție Suzana Fântânariu la București, de Ziua Culturii Naționale

Deocamdată, Suzana Fântânariu deschide expoziția personală de desen și obiect   intitulată „Sic transit…”, curatoriată de Cristina Simion, care va avea vernisajul în 16 ianuarie, începând cu ora 18:00, la Muzeul Național al Literaturii Române din București, cu prilejul Zilei Culturii Naționale.


Totodată, va fi lansată și cartea „Exces de melancolie”, apărută în 2021 la editura Avalon. În această expoziție, Suzana Fântânariu prezintă, în premieră, două serii de excepție, „Jurnalele utopice” și „Portretele arborescente”, prima fiind rodul unui deceniu de cercetare și creație, în care fragmente de realitate dobândesc sensuri artistice, diferite pentru creator și privitor, în timp ce a doua, ultimul ciclu din creația artistei, continuă serii anterioare în care apar transformări îndrăznețe, din care iau naștere portrete care sugerează metamorfoze de tip kafkian.

„«Sic Transit…» este un labirint ordonat cu infinită atenție, un laborator creativ în care diferitele spații sunt tot atâtea sertare ale memoriei, pliate astfel încât să sfideze parcursul linear, dar să orienteze tematic. Fiecare  «compartiment» are un nume – Camera-Zbor, Camera-Trup, Camera-Lumină (cu colaborarea artistului video Andrei Cozlac), Camera Portretelor, Camera Jurnalelor  – și un pandant într-unul dintre poemele Suzanei Fântânariu, o iterație a motivului în forme, culori, lucrări, cuvinte și în așezarea acestora. Tema labirintului și cea a deșertăciunii («sic transit…») sunt în sincronism cu cercetările artistei din binomul spațiu-semn și din sociologia spațiului proxim, dar și simboluri evidente pentru destinul ambivalent al operei de artă, mărturisitoare a timpului său, fragilă alegorie a frumuseții perene, purtătoare a unui mesaj pe care doar artistul îl cunoaște deplin”, a spus curatorul Cristina Simion despre ultima expoziție a Suzanei Fântânariu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.