Lunga listă a primarilor din Timiș suspendați sau demiși în ultimii doi...

Lunga listă a primarilor din Timiș suspendați sau demiși în ultimii doi ani. Alegerile anticipate se lasă așteptate

2
DISTRIBUIȚI
Claudiu Buciu

În ultimii doi ani, mai mulți primari din Timiș, unii foarte longevivi în ciuda abuzurilor și ilegalităților semnalate de-a lungul anilor, au fost găsiți în stare de incompatibilitate și au ajuns în situația de a-și pierde mandatele.

Unii au fost deja demiși, dar un primar a reușit să-și păstreze mandatul iar alții încearcă să tergiverseze cât mai mult momentul demiterii, în ciuda prevederilor legii. Cu toate că în întrega țară au fost demiși peste 50 de primari, executivul nu a dat nici o hotărâre de guvern pentru organizarea de alegeri anticipate, deși acestea ar trebui să aibă loc în termen de 90 de zile de la vacantarea postului.

Primar incompatibil, rămas pe funcție

O sentință rămasă definitivă în 2018 a confirmat un raport de evaluare al ANI din 2015, potrivit căruia Petru Roman, primarul orașului Deta din anul 2008, s-a aflat în incompatibilitate și conflict de interese administrativ, după ce semnase mai multe contracte cu firme în care era acționar. A fost suspendat din funcție de fostul prefect Eva Andreaș dar a atacat în instanță ordinul prefectului și a câștigat, instanța admițând și contestația pe fond depusă împotriva raportului ANI, care îl găsise și în conflict de interese penal.

În 2020 a candidat pentru un nou mandat de primar pe care l-a și câștigat, iar în martie 2021, fostul prefect Zoltan Nemeth a semnat un nou ordin de încetare a mandatului său, deoarece prin sentința definitivă din 2018 fusese găsit în incompatibilitate și conflict de interese, și potrivit legii, mandatul putea înceta și ulterior celui în care fusese constatată starea de incompatibilitate, edilul nemaiavând dreptul de a ocupa aceeași funcție timp de trei ani. Petru Roman a contestat și acest ordin în instanța de contencios administrativ, și în luna decembrie a revenit pe funcție, în urma unei hotărâri definitive a Tribunalului Timiș, prin care ordinul prefectului a fost anulat pe considerentul că ordinul are în vedere același conflict de interese constatat de ANI prin raportul de evaluare din 2015.

Cele mai multe voturi, în ciuda ilegalităților

În primăvara anului 2021 a fost demis și primarul comunei Mănăștiur, Ionel Curuți, după ce instanțele de judecată au confirmat raportul de evaluare ANI, care îl găsiseră incompatibil, deoarece în mandatul de primar din anii 2008-2012 a semnat mai multe contracte încheiate între primărie și o asociație a proprietarilor de terenuri în care primarul era membru fondator și deținuse funcția de vicepreședinte al consiliului director.

Primarul contestase raportul dar a pierdut  definitiv procesul, fiind ulterior demis. Ionel Curuți ocupa această funcție din 2004, la ultimele alegeri din 2020 câștigând un nou mandat cu aproape 50% din voturi.

Primar devenit „eminență cenușie”

În urma unei sesizări susținute de dovezi aduse de ADR Vest, în care se făcea referire la modificarea actului de identitate Claudiu Buciu primarul penelist al municipiului Lugoj a fost destituit din funcție în iulie 2022 de prefectul Mihai Ritivoiu, căci schimbarea domiciliului în altă localitate are drept consecință încetarea de drept a mandatului.

Buciu a atacat în instanță suspendarea ordinului de încetare a mandatului  de primar și anularea actului administrativ emis de prefect, dar acțiunea sa  a fost respinsă ca neîntemeiată printr-o hotărâre judecătorească definitivă din luna octombrie, după care primarul demis a decis să rămână în primărie în calitate de consilier al primarului interimar, Bogdan Blidariu, fiind plătit în continuare din bugetul instituției, iar prefectura spune că legea nu interzice acest lucru. Buciu și-a făcut cunoscută intenția de a candida pentru un nou mandat la viitoarele alegeri și a solicitat din nou instanței, printr-o nouă cale de atac, anularea ordinului prin care a fost demis de prefect.

Incompatibil ca viceprimar și ca primar

Tot în martie 2022, prefectul de Timiș a semnat ordinul prin care înceta mandatul primarului penelist din Checea, Daniel Florin Florea. Fost viceprimar, el a fost ales primar în 2017, în urma unor alegeri anticipate, dar a fost găsit incompatibil de ANI în 2019 deoarece pe lângă funcția de primar, era și  comerciant persoană fizică, incompatibilitate constatată și în timpul mandatului de viceprimar, când fusese și membru în consiliul de administrație al școlii.

În septembrie 2022 a pierdut procesul prin care contesta ordinul prefectului și a fost demis, atribuțiile sale fiind preluate de viceprimarul Ioan Breje.

Fost primar, condamnat penal

Mihai Petricaș, primul primar al nou-înființatei comune Parța, care, în cei 16 ani în care a condus primăria s-a făcut remarcat printr-o serie de abuzuri și o administrație sub orice critică. El  a pierdut ultimele alegeri dar a fost ales pe lista consilierilor locali, însă  a fost condamnat definitiv în luna martie 2022 la un an și două luni închisoare cu suspendare, după ce, în martie 2019, fusese prins beat la volanul mașinii primăriei, pe drumul de la cârciumă spre casă.

Instituția Prefectului a fost sesizată printr-o adresă a Judecătoriei Timișoara – Biroul Executări Penale abia în noiembrie 2022, când a fost comunicată sentința penală, iar în decembrie a fost demis. Pe site-ul oficial al primăriei Parța, Mihai Petricaș apare în continuare pe lista consilierilor locali.

Un primar incompatibil, cu proiecte de viitor

Primarul penelist al comunei Șandra, Luchian Savu, continuă să ocupe funcția de primar, deși a pierdut procesul cu ANI, după ce, în primul său mandat, cel dintre anii 2012-2016, exercitase simultan funcția de primar cu cea de membru al consiliului de administrație la școala din localitate.


Cererea sa privind suspendarea executării deciziei ÎCCJ din ianuarie 2022 a fost respinsă printr-o hotărâre definitivă a aceleiași instanțe judiciare. Cu toate că, potrivit Codului Administrativ, în termen de zece zile de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești, secretarul primăriei are obligația de a întocmi un referat care să arate motivul legal de încetare a mandatului primarului și să-l înainteze prefectului, acesta nu a fost întocmit nici în ziua de azi. Secretarul primăriei, Cristina Carmen Mistreanu, nu a dat până acum curs solicitărilor prefecturii, suspendarea primarului fiind astfel tergiversată.

La solicitarea PRESSALERT.ro, Instituția Prefectului precizează că nu a fost sesizată cu privire la existența unui raport al ANI și că  o ultimă adresă către secretarul primăriei a fost făcută joi, 12 ianuarie, iar în cazul în care nu va primi nici un răspuns, Cristina Carmen Mistreanu va fi adusă în fața comisiei de disciplină. Pe de altă parte, primarul a încheiat anul care a trecut cu un scurt bilanț, calificându-l drept „un an cu multe evenimente memorabile, provocări, dar și realizări cu care ne putem mândri… Vă mulțumesc tuturor pentru încrederea acordată, pentru susținere și implicare!” și a prezentat noi proiecte pentru acest an.

Un abuz sancționat de instanță

Primarul pesedist orașului Recaș, Teodor Pavel, recent achitat într-un dosar de corupție și abuz în serviciu, după ce fusese condamnat la închisoare în primă instanță, a pierdut însă definitiv un proces cu ANI în noiembrie 2022. Aceasta constatase că primarul se afla într-un conflict de interese administrativ, după ce, în 2018, semnase un contract prin care primăria a închiriat, fără licitație publică, un teren de 150 de metri pătrați firmei Beliș Construct SRL, unde acționar unic era soția sa.

Anterior semnării contractului, primarul fusese inițiatorul și semnatarul proiectului de hotărâre care urma să fie votat de consilierii locali pentru închirierea respectivului teren, precum și a referatului însoțitor cu expunerea de motive, acte justificative pe baza cărora consiliul local a aprobat închirierea, pentru suma de 375 de lei pe lună. Înalta Curte de Casație și Justiție a respins definitiv acțiunea sa de anulare a raportului ANI și potrivit Instituției Prefectului, acesta ar urma să fie demis după ce ANI va înainta raportul întocmit.

2 COMENTARII

  1. Primarul suspendat din Sandra ignora legile statului roman, este legat de fotoliul de primar, stiind ca daca zboara v-a avea de raspuns la toate abuzuprile comise in ultimii 10 ani.
    Trecand pe la toate partidele, si-a facut multi sustinatori, dar nu cred ca plocoanele il vor „sustine”la infinit.
    Mai exista si speranta ca localitatea Sandra sa aleaga un primar integru si cinstit.
    O „curatenie” generala este cel mai bun lucru pentru primaria Sandra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.