Mani Neumann, violonistul din Farfarello și Phoenix: „Dacă stau să mă gândesc...

Mani Neumann, violonistul din Farfarello și Phoenix: „Dacă stau să mă gândesc bine, am mai mulți prieteni aici decât în Germania“

0
DISTRIBUIȚI

Formaţia germană Farfarello va susţine un turneu în țara noastră, ce va include și o oprire la Timișoara, unde Mani Neumann și colegii săi revin de fiecare dată cu mult drag. Înfiinţată în 1982 de Mani Neumann şi Ulli Brand, Farfarello a reuşit să obţină recunoaştere internațională și a editat o serie de albume și DVD-uri.

Mani Neumann, „neamţul cu suflet de român“, supranumit şi Der Teufelsgeiger (Violonistul Diavolului), este considerat un maestru al viorii şi blockflöte iar modul său de a interpreta – melancolic, sălbatic ori excitant este întotdeauna autentic, nonconformist şi imposibil de copiat. Mani este cunoscut în țara noastră și ca urmare a activităţii sale de violonist în legendara formaţie Phoenix alături de care a cântat din anul 1978.

„Prima oară când am luat contact cu România a fost la sfârșitul anilor ’70, în Germania când l-am cunoscut pe Nicu Covaci. Prima oară am fost în România în mai 1990, când am susținut un recital la Palatul Copiilor din București. A fost ceva de neimaginat, atunci am înțeles ce înseamnă Phoenix pentru poporul român. Înainte doar am auzit povești despre rolul celor de la Phoenix, dar atunci… a fost ceva extraordinar. Farfarello a luat naștere în 1982 și am cântat în multe țări din Europa. Cea mai grea perioadă pentru mine a fost în anii ’90 când aveam multe concerte și cu Phoenix în România și cu Farfarello în Germania. Colegul meu de trupă, Ulli Brand, avea pe atunci o sarcină precisă: mă lua de la aeroport și mă ducea la alt aeroport… Din păcate, a venit pandemia și a trebuit să anulăm un turneu de peste o sută de recitaluri, dar acum suntem din nou pe baricade“, ne-a declarat Mani Neumann.

Foto: Cristian Radu Nema

Turneul din România al formației Farfarello începe în data de 16 februarie la Oradea și include apariții în Arad, Cluj, Reșița, Timișoara, Petroșani, Sibiu, Brașov, Sighișoara, Târgoviște, Ploiești, Buzău și București.


La sfârșitul anului trecut, Farfarello a susținut câteva concerte alături de britanicul Julian Dawson, iar în primăvara acestui an trupa va lansa și un documentar muzical regizat de Christoph Felder.

„Am făcut un documentar despre lockdown, care cred că este reprezentativ pentru mulți muzicieni care va avea premiera la Koln și vreau să aduc acest lung metraj și în România. În muzica noastră nu s-a schimbat nimic de-a lungul anilor, cântăm cu aceeași poftă. Poate doar… că am hotărât să ne reîntoarcem la rădăcini… noi de-a lungul anilor am avut mulți oaspeți alături de noi, acum ne-am întors la formula de trio. Revenim cu drag de fiecare dată la Timișoara, unde vom cânta într-un loc care ne este foarte drag, Manufactura, un loc care ne place fiindcă iubim pub-urile intime, mici, care creează o atmosferă inedită. Nu mă plictisesc niciodată de ceea ce fac, cânt de la vârsta de cinci ani și altceva nu știu să fac. În zilele noastre nu prea mai ascult muzică… nu am TV acasă… când eram mai tânăr ascultam chestii vechi, Led Zeppelin, Sting sau Pink Floyd. Acum nu am timp pentru așa ceva. Prefer să vorbesc cu oameni să dezbat diverse subiecte în loc să ascult muzică. România e a doua casă pentru mine…dacă stau să mă gândesc am mai mulți prieteni aici decât în Germania și sunt un adevărat fan al României“, ne-a declarat Mani Neumann.

Concertul din Timișoara al formației Farfarello va avea loc marți, 21 februarie, de la ora 19, la Manufactura.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.