Ministrul Romașcanu despre Timișoara 2023: ”Cultura nu trebuie să aibă influenţe politice”....

Ministrul Romașcanu despre Timișoara 2023: ”Cultura nu trebuie să aibă influenţe politice”. Ce spune despre rolul ministerului în proiectul capitală culturală europeană

1
DISTRIBUIȚI

 

Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii, a anunțat că va participa la deschiderea anului Timișoara Capitală Culturală Europeană.

Acesta a subliniat, în cadrul unei emisiuni de la un post național de televiziune, că ministerul ”nu trebuie să fie un actor neapărat implicat la acelaşi nivel cu primăria și consiliul judeţean (…) Primăria este vioara întâi pentru că ea investește și trage beneficiul în urma acestui proiect care se cheamă capitală culturală.  Ministerul Culturii trebuie să fie un facilitor, este cel care asigură finanţarea şi am reuşit. Sunt 52 de milioane de lei pentru proiecte culturale. Sunt o 110-114 milioane lei pentru investiții în infrastructura culturală. Avem sigur în baza OUG 83, o comisie la nivelul ministerului, care va aviza proiectele câştigătoare pe banii primiţi de la bugetul statului. Vom sta la dispoziția organizatorilor cu tot know-how-ul oamenilor din minister care se pricep.


Îi vom sprijini. Dar nu vrem să le luăm, cum să spun eu, scena. Este a lor, cu tot sprijinul nostru, şi sunt convins că va fi un proiect de succes. Mai ales că în baza Bid Book-ului, al caietului de sarcină al Capitalei Culturale evaluarea Comisiei Europene a fost extrem de bună, motiv pentru care s-a şi acordat premiul Melina Mercouri în valoare de 1,5 milioane euro de către comisie, deci ni s-au validat toţi paşii”

 

Întrebat la ce evenimente va merge, Romașca a anunțat „cu certitudine o să merg pe 17 februarie la deschidere, sunt convins că vom avea în cadrul Festivalului Enescu, manifestări, concerte care să se desfăşoare şi la Timişoara. Şi în funcţie de timp şi de invitaţiile pe care o să le primesc o să vreau să fiu acolo, pentru că până ka urmă este un semnal pe care-l dă guvernul, indiferent de personaă, în susţinerea fenomenului respectiv”.

Cât despre colaborarea sa, ca minsitru susținut de PSD cu primarul USR Dominic Fritz a caracterizat-o ca fiind ”lină pentru că ne-am rezumat la cultură. Nu am vorbit nici de încălzire, nici de altele. Există cu certitudine din ceea ce am auzit şi eu, anumite divergenţe pe plan local. PSD are ministerul care în minister a făcut absolut totul. Puteţi întreba. Sunt doi ani de zile în care nu s-a putut adopta o OUG. Am ajuns, în poziţia de ministru din partea PSD-ului, am deblocat acest lucru. Independent de faptul că preşedintele CJT e PNL, primarul de municipiu e USR. Deci noi ne-am făcut treaba dincolo de politică şi sper din tot sufletul, împreună cu Asociaţia Timişoara Capitală Culturală Europeană să trecem peste orice, să nu amestecăm politica cu cultura, şi aici vreau să mulţumesc partidului care m-a propus, cultura nu trebuie să aibă influenţe politice”.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.