Muzeul Satului Bănățean din Timișoara are oficial un nou director

Muzeul Satului Bănățean din Timișoara are oficial un nou director

0
DISTRIBUIȚI

Din data de 25 ianuarie, Muzeul Satului Bănățean va avea un nou director, în persoana conf. univ. dr. Dorel Micle, care a asigurat, timp de trei luni, conducerea interimară a instituției, după demisia fostului director, Dan Radosav. El a promovat concursul de proiecte de management pentru ocuparea postului cu nota finală 9,44, cu un proiect prin care se dorește atragerea, prin evenimente cât mai interesante, a  unui public tot mai larg la acest muzeu, deținătorul unui valoros patrimoniu, care ilustrează tradițiile regiunii.

Ideea înființării unui muzeu etnografic în aer liber i-a aparținut pentru prima oară lui Ioachim Miloia, director al Muzeului Bănăţean în perioada 1928-1940, cunoscută personalitate culturală a Banatului. În 1928, după ce a participat la deschiderea Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj, acesta a cerut municipalității acordul pentru a înființa în curtea castelului Huniade un mic muzeu sătesc cuprinzând biserici de lemn, cruci „de interes istoric și artistic” și case țărănești. După mai multe insistențe făcute de Marius Moga și Ioan Dihor –   succesorii lui Ioachim Miloia – muzeul a primit în 1967 terenul pe care s-a înființat actualul muzeu etnografic în aer liber al Banatului, care a fost deschis pentru public în vara anului 1971.


Până în anul 2000, a fost o secție a Muzeului Banatului, ulterior devenind un muzeu de sine stătător, care, de-a lungul anilor, s-a extins și s-a îmbogățit cu noi obiective.

„Muzeul poate deveni în următoarea perioadă un pol de interes pentru marele public, pregătind evenimente pe toate gusturile, de la spectacole în aer liber, la manifestări științifice și culturale specifice. Marea provocare constă în digitalizarea serviciilor, identificarea de noi forme de a se adresa publicului și implicarea în salvarea patrimoniului etnografic din zona Banatului, care este într-o profundă alterare. Doresc să realizez un echilibru între expoziții, simpozioane științifice, târguri tradiționale, didactică muzeală, spectacole folclorice și parcuri tematice, în încercarea de a contribui la îmbunătățirea ofertelor culturale ale Timișoarei, mai ales în perioada Capitalei Europene a Culturii 2023”, sunt principalele obiective pe care și le propune Dorel Micle.

Noul director este totodată conferențiar universitar la Universitatea de Vest din Timișoara și director al Centrului de cercetări interdisciplinare al patrimoniului arheologic mobil și imobil „ArheoTim” din cadrul universității.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.