Muzica a strălucit la deschiderea oficială a capitalei europene a culturii Veszprem...

Muzica a strălucit la deschiderea oficială a capitalei europene a culturii Veszprem FOTO și VIDEO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-837898843">

Ceremonia de deschidere a primei capitale culturale europene a culturii din 2023, desfășurată sâmbătă în orașul maghiar Veszprem a avut parte de câteva spectacole interesante.

Încă de la ora 10 dimineața, când în incinta Aulei Magna a Facultății Pannon din Veszprem avea loc conferința de presă la care au participat o serie de oficialități, pe străzile orășelului care are 57.000 de locuitori au început și evenimentele culturale. Printre acestea s-a numărat și petrecerea de familie PomPom Party, în clubul Expresszó, unde până la ora 13 au intrat, conform organizatorilor aproximativ 1.000 de persoane. Conceptul acestei petreceri este bazat pe „family disco“ unde părinții pot dansa cu copii lor, iar seria Pam Pam Party este singurul eveniment de acest fel din țara vecină. La fața locului cei mici au avut parte de o serie de balonașe și alte brizbriz-uri specifice lor, iar muzica a fost mixată de nimeni altul decât DJ Palotai, unul din cei mai cunoscuți DJ din țara vecină. Spre deosebire de celelate acțiuni de acest fel, muzica a fost „de adulți“, iar despre această interesantă acțiune vom realiza un articol în zilele următoare.

La câțiva pași de acest party, pe la ora 12, la prânz, la Wine & Vinyl Bar & Store se desfășura o altă acțiune cât se poate de interesantă unde părinții și copii lor se delectau cu seturi susținute de o serie de DJ doar pe viniluri într-o atmosferă cât se poate de feerică. Locația micuță, aproximativ cât Viniloteca din Timișoara a organizat dealtfel un maraton de DJ-ei cu această ocazie, devenind astfel o atracție inedită pentru numeroșii turiști care se plimbau în centrul orașului.

Celelalte locuri care au organizat evenimente în timpul zilei au fost strada Kossuth, piața Szent Imre, unde s-au îngrămădit iubitorii de muzică i dans popular, Hangvilla unde au cântat o serie de pianiști, Papírkutya destinată amatorilor de jazz, blues și soul și altele. Unul din cele mai interesante locuri unde s-a cântat pe tot parcursul zilei și chiar seara a fost o vitrină amenajată de organizatori unde protagoniști au fost echipa celor de la Little Moon, care le-au dat posibilitatea unor tinere talente să se afirme pe „scena“ amplasată într-o vitrină de magazin!

Seara a avut parte de evenimente grandioase în trei locuri distincte cu o serie de producții spectaculoase care au îmbinat pictura, muzica și dansul cu elemente vizuale deosebite. În cadrul evenimentului oficial de deschidere a evoluat și timișoreanul K-lu, chiar înaintea celor de la Kruder & Dorfmeister, dar și Ad:Mark din orașul grecesc Elefsina, care va avea deschiderea oficială a capitalei culturale europene în 4 – 5 februarie.

Austriecii Kruder & Dorfmeister, care încă din anii ’90 sunt considerați pionieri ai muzicii electronice, și-au început setul cu o serie de piese „liniștite“ din punctul de vedere al beat-urilor, care nu s-au adresat amatorilor de petreceri sub vârsta de 35 de ani, incluzând aici și câteva remixuri celebre ale duetului din Viena. Spre mijlocul setului cei doi au accelerat un pic ritmurile, astfel încât finalul setului lor le-a adus urale din partea publicului care a asistat la un set extrem de bine construit cu momente de liniște și explozie așa cum numai profesioniștii de acest nivel sunt în stare să le ofere amatorilor de muzici electronice.

Dincolo de evenimentele oficiale, pe micile străzi ale orașului maghiar a fost o forfotă de nedescris pe tot parcursul nopții de sâmbătă, și absolut toate cafenele și barurile din centrul orașului au organizat „happening“-uri care mai de care mai atractive care au atras un public divers, inclusiv familii cu copii mai mici sau mai mari, o categorie de vârstă care, cel puțin prin Timișoara, nu prea e de văzut după miezul nopții.

Evenimentele au continuat și duminică 22 ianuarie și au inclus spectacole de teatru la Hangvilla, o recitare comună a Imnului Național Maghiar cu ocazia a 200 de ani de la „nașterea” acestuia și o inedită expoziție la Galeria Vaszary din Balatonfüred, unde pentru prima dată au fost prezentate creațiile lui Imre Bak, unul dintre cei mai importanți artiști ai neoavangardei maghiare. Opera sa este definită de imaginile geometrice bazate pe pictura hard edge. Începând cu anii 2000, pictura geometrică a lui Bak a fost din ce în ce mai influențată de impulsurile vizuale digitale și imaginile post-media. Arta lui Imre Bak a atras recent o atenție internațională considerabilă: picturile sale au fost incluse recent în colecțiile Tate din Londra și ale Muzeului Metropolitan din New York, iar opera sa a făcut obiectul unor importante priviri de ansamblu în monografia lui István Hajdu (2003) și atemporalitatea oportună a galeriei Paks.

Pe tot parcusrul acestui an orășelul maghiar Veszprem împreună cu alte localități învecinate din zona lacului Balaton vor organiza peste 3.000 de evenimente culturale.Vă reamintim că deschiderea oficială a Capitalei Culturale Europene 2023 din Timișoara va avea loc în zilele de 17 – 19 februarie.

Foto: VEB 2023 și Zoltan Varga

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.