Nasleu l-a avertizat pe președintele ANRP că s-au supărat „generalii” după ce...

Nasleu l-a avertizat pe președintele ANRP că s-au supărat „generalii” după ce nu s-a aprobat un dosar de despăgubiri. Cum l-a folosit pe Robu ca scuză

6
DISTRIBUIȚI

După ce vizita lui Ioan Nasleu la Palatul Victoria nu a adus rezultatul scontat – punerea pe ordinea de a doua zi a ANRP a dosarului din care fostul său asociat Florin Sora spera să obțină despăgubiri de 18,9 milioane de euro – „motoarele” au fost turate. Sora i-a cerut să se întâlnească din nou cu Alexandru Chirilă, șeful de cabinet al premierului Sorin Grindeanu, căruia îi spunea „av” (avocat, n.a.) și îi trimite noi documente. „Av să vadă că ne-am făcut toate temele și reiese clar dovada tergiversării… încearcă să te vezi odată până pleci și până la sfârșitul lunii să avem o soluție clară”, i-a cerut Sora. Acesta era presat de timp deoarece primise de la adjunctul ANRP, Ana Maria Plaveti, o fotografie cu un document de la Arhivele Naționale în care se spune că persoana invocată de cei care au obținut retrocedarea nu mai avea terenul respectiv la momentul naționalizării, deci pretențiile de despăgubiri erau nefondate.

Și în următoarele zile, au continuat insistențele ca omul de încredere al lui Nicolae Robu să revină în București pentru a se întâlni cu Chirilă, iar pentru a-l stimula a fost anunțat că „îți decontez și diurna”. „Ok boss”, a răspuns Nasleu.

„Faptul că înțelegerea între Sora și Nasleu în legătură cu intervențiile la Guvern pentru urgentarea aprobării dosarului ANRP nr. 28046 presupunea promisiunea și ulterior remiterea unor sume de bani dincolo de orice dubiu rezonabil, având în vedere natura versatilă a relației dintre cei doi și voracitatea acestora. În alte cuvinte, Nasleu nu ar fi acceptat să-și exercite influența la un nivel atât de înalt și să facă mai multe deplasări de la Timișoara în legătură cu un dosar ANRP în valoare de 18,9 milioane euro fără să aibă o înțelegere fermă cu Sora Florin că va primi o parte consistentă din această sumă. De altfel, din discuțiile pe fondul unor disensiuni intervenite în octombrie 2018 între Sora și Nasleu în legătură cu încasarea unor sume din dosare ANRP în care colaboraseră, rezultă că Sora i-a dat lui Nasleu suma de 700.000 lei până la acel moment, pe care ar fi putut să îi folosească pentru a plăti apartamentul din North Lane București (Nasleu se plângea că era pe punctul de a-l pierde)”, a notat procurorul DNA în rechizitoriu.

Tensiunea a crescut pentru că s-a publicat în Monitorul Oficial o lege care-i dădea peste cap planurile lui Sora de a obține uriașa sumă de bani, iar perioada în care mai putea să-i fie aprobat dosarul s-a redus la o lună.


Când a aflat că nu intră dosarul nici în ședința din 31 mai 2017, Nasleu i-a scris lui Chirilă „se pare că nu a ascultat omul, mâine e ziua cea mare”. Ulterior ședinței, Sora i-a reproșat lui Nasleu că nu a venit la București pentru a rezolva problema „treburile nu se rez de la distanță. Vino la Buc dacă vrei să ieși la pensie mai devreme! Lasă comoditatea că datoriile bat la ușă!”. În 7 iunie 2017, Nasleu a revenit în București și a comunicat că s-a dus să se vadă „acolo” cu Alexandru Chirilă, iar la final a transmis că „e de bine”. În realitate nu s-a întâmplat nimic cu dosarul respectiv.

Sora a continuat să apeleze la Nasleu, iar în 18 iulie îi cere celui care-i spune că e „elev leneș” să se întâlnească cu președintele ANRP, George Băeșu, pentru un alt dosar, și i-a reproșat că în cazul dosarului de 18,9 milioane euro nu a reușit nimic – „ai avut-o la îndemână, dar nu prea ai avut nevoie de cașcaval că altfel”. Aflând de organizarea unei ședințe în 21 septembrie, Sora îl cheamă din nou „este chermeză. Dezmorțeștete puțin, dacă nici luna asta nu bem un șpriț îmi caut alt tovarăș. Te mai interesează X1?”. „Ok, vin” i-a răspund Nasleu care imediat i-a trimis o poză cu primarul Nicolae Robu care era la o masă în fața sa pentru a-i dovedi că este ocupat.

După trei zile, Nasleu anunță „miercuri dimineața vin, abia atunci am găsit bilet, sâmbătă l-am luat, oricum a fost scump, ne auzim”. Nasleu s-a dus la președintele ANRP și conform declarației acestuia dată la DNA „mi-a spus că din cauza faptului că dosarul unui cetățean belgian n-a fost soluționat în termenul considerat normal de către beneficiar, acel cetățean s-ar fi plâns la autorități, posibil ambasadă, ceea ce ar fi supărat un general sau niște generali. Eu m-am gândit că este vorba despre niște generali din serviciile de informații românești. Știam că Nasleu a fost și el ofițer SRI”.

Prin vicepreședintele ANRP, Sora a verificat și și-a dat seama că traficul de influență nu a avut niciun efect deoarece Băeșu nu a cerut informații despre dosar și i-a spus lui Nasleu „eu am vrut să te ajut să faci ceva comision, dar nu s-a putut”. Ulterior, în 20 mai 2019, dosarul cu pretențiile de despăgubire a fost respins de ANRP.

6 COMENTARII

  1. un pacalici….cu un alt pacalici
    ar trebui deschis dosar de trafic de influenta….
    plus alte combinatii mai mult sau mai putin stiute….
    bani luati de la piete…sau uitat?

  2. Cat de oligofren este acest personaj, aproape burlesc! Dar cum o fi celalalt personaj, acel batran ratacit pacient de Balaceanca, ce se vrea cand Nero (tot in forta a dezvoltat si imparatul Roma dupa ce a ars-o), cand Napoleon cu plete, care si-a parcurs propria pagina din istoria recenta a Timisoarei la brat cu nebunul de la propria curte?

  3. Ăsta vrea să își refacă brigada cu obezul de Boncu. Ce anturaj avea Pletoșilã!!! Să nu îmi spună nimeni că Lagerfeld nu știa nimic. Putregaiul a fost și e mare in Primărie.

  4. Si acum nu mai au bani nici pentru Titlurile de plata, prin noua Ordonanta de Urgenta emisa de Guvernul Romaniei au suspendat platile Titlurilor de Plata pana la 01.04.2024. Cred ca vor prelungi termenul la cum se observa situatia bugetului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.