Novi Sad, final de capitală culturală europeană. Cu ce moștenire a rămas...

Novi Sad, final de capitală culturală europeană. Cu ce moștenire a rămas după acest an

0
DISTRIBUIȚI

În urmă cu un an, orașul Novi Sad inaugura în mod festiv, chiar de revelionul sârbesc, titlul onorific de Capitală Europeană a Culturii, conferit unor orașe mai ales pentru a evidenția bogăția și diversitatea culturală a acestora. Orașul de pe malurile Dunării câștigase inițial titlul pentru anul 2021, alături de Timișoara și Elefsina (Eleusis), dar pandemia de coronavirus a dus la decalarea programului, astfel încât capitala Voivodinei a preluat acest titlu în 2022, alături de orașele Kaunas din Lituania și Esch-sur-Alzette din Luxemburg, în timp ce Timișoara a preluat titlul în acest an, alături de orașul maghiar  Veszprém și Elefsina – anticul oraș al misterelor grecești din Eleusis. Deschiderea oficială a capitalei culturale va avea loc la Veszprém în 21 ianuarie, iar cea din Elefsina în 4 februarie, în timp ce la Timișoara, din nou codașă, aceasta este programată abia în 17-19 februarie.

Scurt bilanț al capitalei culturale Novi Sad

Timp de un an, capitala Voivodinei și-a făcut cunoscută istoria orașului, cu specificul său arhitectural și a celor 26 de grupuri etnice care locuiesc aici, cultura exprimată prin diferite manifestări, frumusețile naturale din împrejurimi sau particularitățile gastronomice, ultimele evenimente culturale din program având loc ieri, tot de revelionul sârbesc, când a fost organizat un mare număr de concerte. Potrivit unui scurt bilanț prezentat de organizatori, programul capitalei culturale a dorit ca prin evenimentele organizate să promoveze libertatea, iubirea și dorința de a fi împreună, implicând toate minoritățile orașului și toate categoriile de vârstă, de la cei mici până la oamenii în etate.

Deosebiri și asemănări cu Timișoara

Atât Ovidiu Megan, directorul executiv al asociației Timișoara-Capitală Europeană a Culturii, cât și domnul Jose Miguel Viñals Arino, consulul onorific al Spaniei la Timișoara,  implicat de mulți ani în viața culturală a Timișoarei și nu numai, care a fost prezent și la numeroase evenimente de la Novi Sad, au evidențiat câteva puncte comune, dar și deosebiri dintre capitala culturală din Serbia, care tocmai și-a încheiat programul, și Timișoara, care urmează să îl prezinte pe parcursul acestui an.


Ambele orașe, aflate în Banatul istoric, prezintă multe asemănări statornicite de-a lungul secolelor trecute, când întreaga provincie  a avut aceeași administrație, dar și astăzi, Novi Sad este vizitat de numeroși timișoreni, în timp ce Timișoara are, la rândul ei, oaspeți din orașul sârbesc iar titlurile de capitală a culturii deținute de cele două orașe au fost un nou prilej de apropiere și de vizite reciproce.

Totodată, și Novi Sad s-a confruntat, la fel ca Timișoara, cu probleme de infrastructură, chiar dacă a beneficiat de o sală cu 6.000 de locuri și de un stadion pentru evenimente de anvergură. Totodată, a reușit să transforme nu mai puțin de opt fabrici vechi în centre culturale, care și-au desfășurat programele în paralel,  vechile clădiri istorice din centrul orașului sunt restaurate în întregime iar trei poduri distruse de război au fost refăcute. În muzeul aflat în cetatea Petrovaradinului, aflată pe malul Dunării, de unde se dezvăluie o splendidă priveliște panoramică asupra orașului, pe lângă piesele ceramice vechi de mii de ani, care atestă o locuire din cele mai vechi timpuri, a fost amenajat un muzeu ultramodern, „Mileva”, care prezintă într-o manieră extrem de originală momente din viața fizicianului și matematicianului Mileva Marić, născută în Serbia, și prima soție a lui Albert Einstein.

Moștenirea capitalei culturale

Organizatorii consideră că cea mai importantă moștenire a acestui titlu este șansa care i s-a oferit de a-i face pe numeroșii străini care au vizitat Novi Sad-ul să-l privească într-o altă lumină și să-și schimbe impresia pe care o aveau despre orașul care a dovedit că a putut renaște după bombardamentele NATO care l-au devastat la sfârșitul secolului trecut, în timpul războiului din Kosovo. Totodată, s-au stabilit importante colaborări cu artiști din alte țări, care oferă orașului o mai mare deschidere  și pot aduce numeroase beneficii, importante mai ales pentru tineri, care au avut prilejul de a câștiga experiență și un punct de plecare pentru a le continua în viitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.