Poli Timişoara, cea mai bună echipă all-time a eşalonului secund. Câte titluri...

Poli Timişoara, cea mai bună echipă all-time a eşalonului secund. Câte titluri au alb-violeţii în „B”

0
DISTRIBUIȚI
Poli – Progresul Timişoara pe „Dan Păltinişanu”. Foto: Arhiva personală Aurel Șunda

Site-ul Federaţiei Române de Fotbal a publicat un top special la început de an, dedicat celor mai bune echipe din întreaga istorie a Diviziei B, denumită acum Liga 2. În mod inedit, dar nu neaşteptat, în fruntea ierarhiei se află Poli Timişoara. Formaţia bănăţeană are nu mai puţin de zece titluri în eşalonul secund!

Referitor la ierarhia FRF ar fi necesare câteva precizări. De exemplu, ultimul titlu este considerat cel din 2012, obţinut de gruparea patronată de Marian Iancu. Prin urmare nu e luat în considerare locul 1 obţinut de ACS Poli în 2015, făcându-se distincţia între cluburi.

Altfel, nu e de mirare că Poli e prima în top, druckerii mai bătrâni îşi amintesc de „ABBA”, căci fie pe drept sau nedrept alb-violeţii retrogradau constant, pentru ca, de obicei, să revină nu după foarte mult timp în elită.

„Cu 10 titluri de campioană L2, obținute între anii 1948 și 2012, Poli Timișoara e cea mai titrată formație la nivel de eșalon secund în România, din toate timpurile! Bănățenii au cel puțin un titlu cucerit în 8 decenii consecutive, pe următorul grafic al timpului:

  • 1948, 1952, 1960, 1965, 1973, 1984, 1987, 1989, 1995, 2012

În sezonul 1970/71, Poli s-a clasat pentru singura dată în istoria ei pe locul 2 în L2, la doar o victorie în spatele Crișului Oradea.


Ar fi devenit titlul cu numărul 11! Fotbalistul cu cele mai mult meciuri pentru Poli rămâne Sorin Vlaicu (288), cel care a contribuit și la titlul din L2 obținut în 1989″, se arată în articolul de pe frf.ro.

Bineînţeles, multe dintre aceste „titluri” din B au o poveste aparte. FRF aminteşte de cel din 1965, când Industria Sârmei Câmpia Turzii a fost depăşită cu doar un punct sau chiar de ultimul, cel mai „amar”, din 2012: „Poli a încheiat pe locul 1, la egalitate de puncte cu Gloria Bistrița dar avantaj în meciurile directe. Fusese 2-2 la Bistrița și doar 1-1 la Timișoara! Cu toate astea, Poli nu a putut promova, neobținând licența”.

Desigur, suporterii îşi vor aminti cu drag de luptele din liga secundă cu FC Bihor sau „U” Cluj. Cu cea din urmă e posibil să fi fost stabilit recordul de asistenţă la acest nivel: 50.000 de spectatori pe „Dan Păltinişanu”, în urma unui 4-1 pe 20 mai 1984, rezultat care a consfinţit în mare măsură promovarea alb-violeţilor.

În „top-ul B-ului”, Poli Timişoara e urmată de Petrolul, cu nouă titluri, respectiv de Jiul, cu opt. Altfel, clubul alb-violet a rămas în palmares cu doar două competiţii majore interne câştigate, triumfurile din 1958 şi 1980 din Cupa României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.