Război în Ucraina, ziua 342. Joe Biden declară că SUA nu vor...

Război în Ucraina, ziua 342. Joe Biden declară că SUA nu vor oferi Ucrainei avioane F-16

1
DISTRIBUIȚI

 

Statele Unite nu intenţionează să furnizeze Ucrainei avioane de vânătoare, a afirmat luni seară preşedintele Joseph Biden, în contextul cererilor insistente ale Administraţiei de la Kiev.

Întrebat de un jurnalist dacă Statele Unite vor oferi Ucrainei avioane de vânătoare F-16, preşedintele Biden a răspuns: „Nu”, potrivit postului de televiziune CNN.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, insistă pentru primirea de avioane de vânătoare din Occident, pentru facilitarea eforturilor armatei ucrainene de a respinge invazia militară rusă. Săptămâna trecută, Biden a anunţat că Statele Unite vor trimite tancuri M1 Abrams, în cadrul unui acord cu Germania, care va furniza tancuri Leopard 2 şi va autoriza transferul de tancuri germane de acelaşi tip de către alte naţiuni europene.

Tot luni seară, Biden a afirmat că nu nu este sigur că va ajunge în Europa în februarie. Preşedintele SUA a anunţat că intenţionează să efectueze la un moment dat o vizită în Polonia, dar nu a dezvăluit când. Săptămâna trecută, oficiali citaţi de postul NBC News au afirmat că Biden ar analiza posibilitatea de a efectua o vizită în Europa în februarie, cu ocazia împlinirii a un an de la începerea invaziei militare ruse în Ucraina.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a declarat că nu poate fi exclusă posibilitatea de a furniza Ucrainei avioane de vânătoare, dar a insistat că trebuie îndeplinite condiţii stricte privind utilizarea acestora, pentru a nu conduce la escaladarea conflictului militar cu Rusia.


„La nivel teoretic, nimic nu este exclus, dar trebuie îndeplinite anumite criterii: Ucraina trebuie să formuleze o cerere, furnizarea aparatelor să nu conducă la escaladarea conflictului, adică echipamentele nu trebuie să fie de natură să atingă teritoriul Rusiei, ci doar să ajute la eforturile de rezistenţă şi la apărarea teritoriului ucrainean”, a afirmat Emmanuel Macron, luni seară, cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o la Haga cu premierul Olandei, Mark Rutte.

În plus, Macron a argumentat că livrarea de echipamente militare Ucrainei „nu trebuie să diminueze capacităţile armatei franceze de a apăra propriul teritoriu”. „Nimic nu este interzis, în principiu, dar vom analiza situaţia de la caz la caz prin prisma acestor trei criterii”, a subliniat Emmanuel Macron, potrivit cotidianului Le Monde. La rândul său, premierul olandez, Mark Rutte, a declarat că livrarea de avioane de vânătoare Ucrainei „nu este un tabu, dar ar fi un pas major”.

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, care a acceptat cu greu să furnizeze Ucrainei tancuri germane şi să autorizeze transferul de vehicule blindate de fabricaţie germană de către alte ţări europene, a exclus orice posibilitate de furnizare a avioanelor de vânătoare. Olaf Scholz a reafirmat poziţia Berlinului că sprijinul destinat Ucrainei are rolul de a permite apărarea ţării, subliniind că va face totul pentru a evita izbucnirea unui război între NATO şi Rusia.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.