Război în Ucraina, ziua 316. Armata ucraineană afirmă că a ucis 800...

Război în Ucraina, ziua 316. Armata ucraineană afirmă că a ucis 800 de soldați ruși în ultimele 24 de ore UPDATE 2 Putin propune armistițiu în zilele de Crăciun pe rit vechi. Ucrainenii refuză

0
DISTRIBUIȚI

UPDATE 2 Administraţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat, joi seară, că nu acceptă armistiţiul propus de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, cu ocazia Crăciunului ortodox pe stil vechi.

„Rusia trebuie să părăsească teritoriile ocupate – doar atunci va fi un armistiţiu temporar”, a replicat joi seară consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak, denunţând ceea ce a numit „ipocrizia” Moscovei, potrivit agenţiei Reuters. Podoliak a indicat că armata ucraineană va continua atacurile, susţinând că, spre deosebire de Rusia, Ucraina nu atacă teritorii străine, ci doar „membri ai forţelor de ocupaţie de pe teritoriul propriu”.

Anterior, Podoliak respinsese apelul Patriarhului ortodox rus Chiril în sensul unui armistiţiu.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat, joi, aplicarea unui armistiţiu unilateral temporar în Ucraina, cu ocazia celebrării Crăciunului ortodox pe stil vechi. Ordinul transmis armatei ruse pentru oprirea atacurilor este valabil în zilele de 6 şi 7 ianuarie. „Ţinând cont de apelul Sanctităţii sale, Patriarhul Chiril, i-am ordonat ministrului Apărării să introducă un regim de încetare a focului pe toată linia de contact cu părţile din Ucraina, începând de pe 6 ianuarie la prânz, până pe 7 ianuarie la ora 24:00”, a comunicat Kremlinul, conform cotidianului Le Monde.

Preşedintele Rusiei a îndemnat şi trupele ucrainene să respecte armistiţiul, pentru a le oferi credincioşilor ortodocşi, confesiune majoritară în Rusia şi Ucraina, ocazia să participe la slujbele de Crăciun. În cazul în care armata ucraineană va continua atacurile, armata rusă va riposta, astfel că armistiţiul unilateral ordonat de Vladimir Putin nu se va mai aplica.

Armata ucraieană a lansat chiar de Revelion atacuri asupra trupelor ruse staţionate într-o cazarmă din orăşelul ocupat Makiivka, în regiunea Doneţk. Atacurile au fost efectuate cu rachete Himars, furnizate de Statele Unite. Moscova a raportat moartea a 89 de militari în urma acestor atacuri ale Ucrainei, iar Kievul susţine că au fost omorâţi aproximativ 400 de militari ruşi, conform BBC. Informaţiile nu pot fi confirmate din surse independente.

UPDATE Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a afirmat, joi, că rămâne deschis negocierilor pentru încheierea conflictului militar cu Ucraina dacă Administraţia Volodimir Zelenski acceptă „noile realităţi teritoriale”, anunţă Kremlinul.

Vladimir Putin a vorbit joi cu preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care i-a cerut instituirea unui „armistiţiu unilateral” în Ucraina.


Erdogan, care a pledat de la începutul conflictului pentru o soluţie diplomatică, va discuta joi şi cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

„Vladimir Putin a reafirmat că Rusia este deschisă unui dialog serios, cu condiţia ca autorităţile de la Kiev să se conformeze cerinţelor bine-cunoscute şi repetate de mai multe ori şi prin a ţine cont de noile realităţi teritoriale”, a comunicat Preşedinţia de la Moscova, potrivit Agenţiei France-Presse şi cotidianului Le Monde. Vladimir Putin a denunţat „rolul distructiv” jucat de Occident prin furnizarea de arme şi informaţii militare Ucrainei.

Kremlinul a anunţat şi la începutul lunii decembrie 2022 că preşedintele Vladimir Putin este dispus la negocieri în conflictul din Ucraina, în scopul protejării „intereselor” Rusiei, însă a indicat că refuzul Statelor Unite de a recunoaşte „noile teritorii” ale Rusiei blochează acţiunile de a ajunge la un compromis.

Rusia a anexat regiunea ucraineană Crimeea în 2014, iar în septembrie 2022 a anexat regiunile Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, dar deciziile nu sunt recunoscute la nivel internaţional.

Rusia şi Ucraina nu poartă negocieri pentru oprirea conflictului. Kievul şi Occidentul acuză Moscova de lipsă de seriozitate în negocieri, iar Kremlinul denunţă refuzul liderilor ucraineni de a negocia şi furnizarea de armament de către NATO şi Uniunea Europeană. Administraţia Volodimir Zelenski condiţionează negocierile cu Rusia de retragerea trupelor ruse şi a emis un decret prin care nu va purta negocieri atât timp cât este în funcţie preşedintele Vladimir Putin.

Armata ucraineană a estimat joi că 800 de soldați ruși au fost uciși în ultima zi, majoritatea în luptele din estul regiunii Donețk, transmite Reuters.

Armata ucraineană a anunțat că forțele ruse s-au concentrat pe o ofensivă în sectorul Bakhmut, iar atacurile sale în sectoarele Avdiivka și Kupiansk nu au avut succes.

Potrivit sursei citate, peste 800 de soldați ruși au fost uciși, iar un avion, un elicopter și trei tancuri au fost distruse în ultima zi.

De asemenea, armata ucraineană a raportat un număr nespecificat de victime civile ca urmare a atacurilor rusești aeriene asupra orașului Bakhmut și a altor două orașe din regiunea Donețk – Kostiantynivka și Kurakhove.

În discursul său de miercuri, președintele Volodimir Zelenski a declarat că trupele ucrainene din afara Bakhmut au provocat numeroase pierderi adversarilor lor și că Rusia își consolidează forțele în regiune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.