Război în Ucraina, ziua 327. Rusia şi Belarus încep exerciţiile comune aeriene...

Război în Ucraina, ziua 327. Rusia şi Belarus încep exerciţiile comune aeriene şi îngrijorează Kievul UPDATE Bilanţ ONU: Peste 7.000 de civili au fost ucişi în confruntările militare din Ucraina

0
DISTRIBUIȚI

UPDATE Înaltul Comisariat pentru Drepturile Omului al Naţiunilor Unite (UNHCR) a raportat, luni, că cel puţin 7.031 de civili au fost ucişi în confruntările militare din Ucraina de la invazia militară rusă, lansată în februarie 2022.

„Cele mai multe victime civile sunt rezultatul utilizării armelor explozive cu rază lungă de acţiune, în special artilerie grea, sisteme de rachete multiple, alte tipuri de rachete şi efectuarea de raiduri aeriene”, anunţă Înaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului (UNHCR), conform agenţiei Reuters şi cotidianului Le Monde.

Experţii Naţiunilor Unite atrag atenţia că numărul victimelor civile ar putea fi mult mai mare, întrucât nu parvin informaţii exacte din zonele unde au loc în prezent confruntări militare intense.

Autorităţile ucrainene susţin că sunt zeci de victime civile. Înaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului (UNHCR) raportează doar persoanele decedate şi nu atribuie responsabilitatea uneia sau alteia dintre părţile beligerante.

Foto: Europa Press (arhivă)

Rusia și Belarus vor începe luni exerciții comune ale forțelor aeriene, care au declanșat temeri la Kiev și în Occident că Moscova s-ar putea folosi de aliatul său pentru a lansa o nouă ofensivă terestră în Ucraina, scrie Reuters.

Minskul spune că exercițiile sunt defensive. De când Moscova și-a folosit vecinul ca o trambulină pentru invazia Ucrainei în februarie anul trecut, Belarus a efectuat numeroase exerciții militare, atât pe cont propriu, cât și în comun cu Rusia.

Canalele neoficiale de monitorizare militară Telegram au raportat o serie de avioane de vânătoare, elicoptere și avioane de transport militar care au sosit în Belarus de la începutul anului – opt avioane de vânătoare și patru avioane cargo numai duminică.

Reuters nu a reușit să verifice aceste rapoarte.


Ministerul belarus al Apărării a declarat doar că „unități” ale forțelor aeriene ale Rusiei au sosit în Belarus.

Situația de la granița sudică a Belarusului – granița cu Ucraina – nu a fost „foarte calmă”, iar Ucraina a „provocat” Belarusul, a declarat Pavel Muraveyko, prim adjunctul secretarului de stat al Consiliului de Securitate din Belarus, potrivit unei postări pe aplicația Telegram a Ministerului belarus al Apărării, duminică.

„Ne menținem reținerea și răbdarea, păstrându-ne praful de pușcă uscat”, a spus Muraveyko. „Avem setul necesar de forțe și mijloace care vor răspunde oricăror manifestări de agresiune sau unei amenințări teroriste pe teritoriul nostru”.

Ucraina a avertizat în permanență cu privire la posibile atacuri din partea Belarusului, iar președintele Volodimir Zelenski a declarat săptămâna trecută că țara trebuie să fie pregătită la granița sa cu Belarus.

Kremlinul a negat că ar fi făcut presiuni asupra președintelui belarus Alexander Lukașenko pentru a juca un rol mai activ în conflictul din Ucraina. Minskul a declarat că nu va intra în război.

În discursul său nocturn, Zelenski a făcut apel la aliații occidentali să furnizeze mai multe arme pentru a pune capăt „terorii rusești” și atacurilor asupra țintelor civile.

Puterile occidentale iau în considerare trimiterea de tancuri de luptă la Kiev și înainte de o reuniune a aliaților Ucrainei care va avea loc vinerea viitoare la Ramstein, în Germania, unde guvernele își vor anunța cele mai recente promisiuni de sprijin militar.

Sâmbătă, Marea Britanie a urmat Franța și Polonia cu promisiuni de arme suplimentare, afirmând că va trimite 14 tancuri Challenger 2, precum și alte tipuri de unități de artilerie avansată în următoarele săptămâni.

Prima trimitere de tancuri de fabricație occidentală în Ucraina va fi probabil privită de Moscova ca o escaladare a conflictului. Ambasada Rusiei la Londra a declarat că tancurile vor prelungi confruntarea.

În estul regiunii ucrainene Donbas – punctul central al efortului Rusiei de a cuceri mai multe teritorii – forțele ucrainene se luptau în jurul micului oraș Soledar.

Forțele ruse au afirmat că au preluat controlul orașului, dar Ucraina a insistat duminică asupra faptului că forțele sale se luptă pentru a menține orașul, cu lupte de stradă, iar forțele ruse avansează din diferite direcții.

„Pur și simplu, BĂTĂLIA CONTINUĂ”, a declarat ministrul adjunct al Apărării, Hanna Maliar, pe aplicația de mesagerie Telegram. „Tot restul sunt informații neverificate”.

Institutul pentru Studiul Războiului, cu sediul la Washington, a declarat că este foarte puțin probabil ca forțele ucrainene să mai dețină încă poziții în interiorul Soledar.

Reuters nu a putut verifica situația din oraș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.