Război în Ucraina, ziua 335. UE anunță că va continua să susțină...

Război în Ucraina, ziua 335. UE anunță că va continua să susțină Kievul în timp ce SUA minimalizează disputa cu Germania

0
DISTRIBUIȚI

Uniunea Europeană va continua să susţină Ucraina prin cele mai bune mijloace pentru a respinge invazia militară rusă, a declarat Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

„Ucraina rezistă prin curaj şi determinare. Ucraina trebuie să câştige acest război, iar noi o vom susţine în cel mai bun mod posibil”, a declarat Josep Borrell, citat de postul de televiziune CNN.

„Rusia continuă atacurile barbare asupra oraşelor ucrainene, omorând civili şi distrugând infrastructurile civile. Nu am observat voinţă reală din partea Rusiei în sensul unei păci corecte şi sustenabile”, a subliniat oficialul UE.

Miniştrii de Externe din statele Uniunii Europene au ajuns, luni, la un acord de principiu privind asistenţă militară suplimentară destinată Ucrainei, în valoare de 500 de milioane de euro. În plus, vor fi oferite echipamente non-letale în valoare de 45 de milioane de euro pentru misiunea UE de instruire a militarilor ucraineni.

Uniunea Europeană a oferit până acum Ucrainei, de la începerea invaziei militare ruse, asistenţă pentru securitate în valoare totală de 3,6 miliarde de euro.

Administraţia Joseph Biden a încercat să minimizeze, luni seară, importanţa pe care disputa Statelor Unite cu Germania privind livrarea de tancuri Ucrainei o are asupra unităţii la nivelul Alianţei Nord-Atlantice, subliniind că Washingtonul respectă deciziile suverane germane.

„A spune că acest lucru divizează Alianţa sau că ar periclita în vreun fel securitatea naţională a Ucrainei deoarece există o discuţie pe tema tancurilor este o exagerare a situaţiei”, a declarat John Kirby, coordonatorul pentru comunicare strategică al Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă, într-un interviu acordat postului de televiziune CNN.

„Alianţa Nord-Atlantică nu a fost niciodată mai unită decât în ultimul an, cu acest război din Ucraina.


Dar oricum, Alianţa nu va fi niciodată în totalitate de acord asupra fiecărui aspect decizional”, a precizat John Kirby.

„Trebuie să reţinem că deciziile sunt naţionale, sunt decizii suverane. În mod categoric, nu pot vorbi în numele germanilor asupra calculelor privind tancurile lor Leopard. Acesta tancuri sunt foarte bune şi sunt multe pe continentul european; în mod categoric, ar fi eficiente pe câmpul de luptă. Dar Germania îşi ia propriile decizii, trebuie să le ia în mod suveran”, a subliniat Kirby.

Săptămâna trecută, Grupul de Contact pentru Apărarea Ucrainei nu a ajuns la niciun acord pentru a furniza tancuri occidentale avansate Ucrainei, pe fondul disensiunilor dintre Germania şi Statele Unite. Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a afirmat vineri că Germania şi alte ţări analizează atent argumentele în favoarea sau împotriva furnizării de tancuri Ucrainei, ţinând cont de evoluţiile unui război care durează deja de aproape un an. În acelaşi timp, Guvernul de la Berlin nu a exclus posibilitatea livrării de tancuri Ucrainei, iar ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a afirmat că Germania nu se va opune cererii Poloniei de a furniza tancuri Leopard Ucrainei.

Reticenţa Germaniei privind furnizarea de capabilităţi militare avansate Ucrainei trebuie interpretată prin prisma eforturilor de evitare a unui conflict direct între NATO şi Rusia. „Trebuie să evităm ca acest conflict să devină un război între Rusia şi Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord”, a afirmat săptămâna trecută cancelarul Olaf Scholz.

Tymoşenko, adjunctul şefului biroului preşedintelui Ucrainei, demisionează

Kyrylo Timoșenko adjunctul șefului biroului președintelui Ucrainei, și-a anunțat demisia, la câteva ore după ce președintele ucrainean a precizat că va demite o parte dintre înalții săi funcționari, scrie Sky News.

„Îi mulțumesc președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru încrederea acordată și pentru oportunitatea de a face fapte bune în fiecare zi și în fiecare minut”, a scris Timoșenko pe aplicația de mesagerie Telegram.

De asemenea, în mesajul său de plecare, el le-a mulțumit șefilor administrațiilor militare regionale, forțelor armate și soției și fiului său.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.