Rezervații naturale mai puțin cunoscute în vestul țării, perfecte pentru excursii, cu...

Rezervații naturale mai puțin cunoscute în vestul țării, perfecte pentru excursii, cu peisaje mirifice și specii rare FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1293212434">
Lilieci la Peștera Căprioara

Județul Arad nu se numără printre cele care excelează în atracții turistice în comparație cu alte județe, dar pentru cei care iubesc plimbările în aer liber există o mulțime de locuri mai mult sau mai puțin cunoscute unde o simplă ieșire în natură și admirarea minunățiilor acesteia pot oferi minunate momente de destindere în aceste zile cu aer mai degrabă de primăvară.

Rezervații și parcuri dendrologice

Puțini știu că pe raza județului se află numeroase rezervații și arii protejate. Printre cele mai cunoscute sunt Dosul Laurului, arboretumul Sylva sau rezervația floristică Baltele din zona localității Gurahonț, sau cele de pe Valea Mureșului, precum rezervația Prundul Mare, aflată pe un braț mort al Mureșului, între drumul care leagă localităţile Felnac şi Sânpetru German de râul  Mureş, Măgura cu Ghimpi, Balta de la Șoimoș, rezervația de la Bârzava sau parcurile dendrologice de la Odvoș, Bulci, Căpâlnaș ori Săvârșin.

Mai cunoscute sunt și grădina botanică de la Macea, ori parcurile dendrologice Neudorf, Mănăștur sau Ineu.

Locuri cu păsări protejate, păduri virgine

Nu departe de orașul Ineu, la Rovina, se află o baltă cu o suprafață de 120 de hectare, o arie protejată de interes național unde primăvara și toamna poate fi întâlnit vulturul codalb, o pasă re răpitoare protejată pe cale de dispariție în România iar alte specii migratoare, precum lopătarul, barza neagră, buhaiul de baltă sau nagâțul își găsesc aici loc de cuibărit. În fondul forestier de la Rovina există și o poiană de aproximativ cinci hectare acoperită în întregime primăvara cu narcise, care este, de asemenea, o arie protejată de interes național.

Nu departe de Ineu, în satul Sac care aparține de comuna Cărand, există rezervația naturală Pădurea Sic, cu o suprafață de aproape 18 hectare, o pădure de stejar pufos de peste două hectare și izvoare de apă termală, unde trăiește o colonie de stârci cenușii. Pe raza orașului Ineu se află și rezervația Dealul Mocrea, o pădure cvasivirgină în care speciile cele mai întâlnite sunt cerul și stejarul pufos, cu exemplare care trec de 300 de ani, iar în apropiarea orașului Sebiș, se află rezervația naturală Dealul Pleșa, cu o suprafață de aproape 300 de hectare, cu mai multe specii ierboase și lemnoase protejate.

Păduri cu fagi seculari

La limita cu județul Hunedoara, pe malul pârâului Valea Fundata din satul  Căprioara, există o peșteră în care trăiesc colonii de lilieci din ordinul chiropterelor, și aceasta fiind o rezervație naturală de tip speologic. Într-o rezervație a fondului forestier al satului Luncșoara, pe raza comunei Hălmăgel, trăiește fagul secular de la râul Mic, iar pădurea de fag de la Archișel, de lângă satul cu același nume, este o rezervație forestieră virgină, cu fagi care au vârsta între 90 și 200 de ani.

Surse foto: wikipedia.org, romaniaturism.com, silvanews.ro, pasiuneapescuitului.com, minunileplanetei.com, skytrip.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.