Sărbătoare în lumea muzicală timișoreană. La mulți ani, Johnny Bota!

Sărbătoare în lumea muzicală timișoreană. La mulți ani, Johnny Bota!

0
DISTRIBUIȚI

Johnny  Bota,o figură cunoscută în zona muzicală din Timișoara  împlinește astăzi 67 de ani, ocazie cu care redacția PRESSALERT.ro îi urează un sincer La Mulți Ani!

Artistul născut la Timișoara a debutat în anul 1977, ca basist al trupei Experimental Quintet 2, cu care a obţinut Marele Premiu al Festivalului Arhitecturii din Bucureşti. Johnny Bota a fost membru fondator al grupului Crepuscul (1983), alături de ghitaristul canadian Dan Ionescu şi, de asemenea, al grupului Nuevo Tango Quintet (2010). Absolvent al secţiei de vioară de la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, Johnny Bota a devenit, în 2008, Doctor în Muzică al aceleiaşi facultăţi. Johnny Bota este membru fondator, alături de Béla Kamocsa, al formaţiei Bega Blues Band, cu care a lansat, în 1993, primul CD românesc de blues-jazz, Blues de Timişoara. Împreună cu membrii Bega Blues Band, Johnny Bota este deţinătorul Diplomei de Excelenţă (2004 şi 2011), acordată de Primăria din Timişoara.


În 2005 şi 2006 Bota obţine Premiul pentru Publicistică al Uniunii Compozitorilor şi al Revistei Actualitatea Muzicală pentru cărţile sale, Vioara în jazzul modern şi Glosar al termenilor de jazz. Acestea sunt urmate de alte două, Bluesul și jazzul în Banat (2012) şi Istoria jazzului breviar (2011), de asemenea premiate. În 2005 Johnny Bota înfiinţează unica Facultate de jazz din România, Richard Oschanitzky, în cadrul Universităţii Tibiscus Timişoara.

Cu patru ani în urmă, fondatorul formației timișorene Bega Blues Band, Johnny Bota a lansat cartea „Nostimade Muzicale“, o culegere de întâmplări hazlii din viața muzicienilor. Volumul apărut la editura Eurostampa este structurat în trei părți distincte (dedicate jazz-ului, rock-ului și localurilor unde se cânta acest gen și muzicii simfonice) și cuprinde și câteva caricaturi realizate de autorul acestuia. Printre snoavele și istorioarele hazlii incluse aici se regăsesc o varietate largă de artiști, cum ar fi Iris, Nightlosers, Phoenix, Riff, Șah Mat, Mircea Baniciu, Arpad Kajtar, Ilie Stepan, Aura Urziceanu, Cristian Soleanu, Dan Spătaru, Johnny Răducanu, Pedro Negrescu, Eddie Neuman, Iuliu Merca, Diodor Nicoară, Peter Oschanitzky, Toni Kuhn sau Bela Kamocsa. Alături de poveștile lui Johnny Bota, volumul cuprinde și câteva episoade narate de figuri remarcabile ale vieții artistice, ca Radu Lupașcu, Teodora Enache, Alex Vasiliu, Veronica Ciocan, „Moșu“ Florian Lungu, Ioan Băcălete, Puba Hromadka, Cristina Bălan, Dorin Cuibaru, Doru Apreotesei sau Florin Grigoraș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.