Spectacolele lunii februarie pe scenele din Timișoara

Spectacolele lunii februarie pe scenele din Timișoara

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1176887160">
Paula Iancic și George Proca

Spectacolul de balet „Creațiunile lui Prometeu” de Ludwig van Beethoven – o reinterpretare a vechiului mit grec în spiritul iluminismului – deschide, în data de 1 februarie, programul lunii la opera timișoreană.

Dacă în legenda antică, Prometeu fusese aspru pedepsit pentru că a furat focul zeilor și l-a dăruit muritorilor, în libretul care i-a fost prezentat lui Beethoven, sunt însuflețite două statui, care primesc în dar  știința și arta. Baletul ilustrează moartea și renașterea titanului, dar și celebrarea creațiilor sale, care ajung să îi înțeleagă eroismul. Publicul va avea prilejul de a mai vedea în această lună operele „Traviata” de Giuseppe Verdi, „Gianni Schicchi” și „Boema” de Giacomo Puccini, spectacolul de balet „Șeherazada” de Nikolai Rimski-Korsakov, musicalul „Scripcarul pe acoperiș” de Jerry Bock și baletul rock „Dancing Queen”, pe muzica formației Queen. În data de 22 februarie, de la ora 19:00, va avea loc concertul „Opera Gala 2023”, în preambulul turneului internațional pe care opera îl va face la invitația renumitei săli „Royal Concertgebouw” din  Amsterdam, unde artiștii timișoreni vor  susține în 25 și 26 februarie, trei concerte. Pe scena olandeză vor evolua soprana Paula Iancic, tenorul Remus Alăzăroae și baritonul George Proca, alături de corul și orchestra Operei, sub conducerea muzicală a maestrului Raymond Janssen din Olanda, iar programul va cuprinde momente celebre din opere. „În acest mod, în contextul deschiderii oficiale a anului Capitalei Europene a Culturii, colectivul artistic timișorean promovează arta interpretativă și identitatea culturală a acestui oraș într-una dintre cele mai selecte instituții muzicale ale lumii.”, subliniază Cristian Rudic, directorul general al Operei Naționale Române Timișoara.

Tot în data de 1 februarie, în Sala 2, teatrul național timișorean a programat spectacolul „Nora. O casă cu păpuși. Partea a doua”, urmat de spectacolele „aTMosfera”, cu două reprezentații, „Copiii nopții” și „Îmblânzirea scorpiei”. În sala mare vor avea loc spectacolele „Durerea fantomă”, „Și caii se împușcă, nu-i așa?”, „Zorba Grecul”, „O scrisoare pierdută”, „Conul Leonida față cu reacțiunea”, „Povestea acelor oameni care într-o seară s-au adunat în jurul unei mese” și „Don Juan”. Programul sălii studio „Uțu Strugari” va debuta cu o premieră, în 3 februarie, „Maria din Magdala”, care va fi urmată de spectacolele „Amintiri din epoca de școală” cu două reprezentații, „Breaking News” și „Aniversarea”.

„Crăiasa zăpezii” este primul spectacol al teatrului german, în 2 februarie, urmat de spectacolele „Katzelmacher. Dacă n-ar fi vorba despre iubire”, două reprezentații ale spectacolului „Tschick. De ce am furat mașina”, „1989. Cifre” cu fragmente din opera poetică a lui Georg Trakl,  în 17 februarie, o coproducție cu Teatrul Național Radiofonic care va fi transmisă în direct pe Radio România, și patru reprezentații ale spectacolului „Cartea junglei”.

Repertoriul lunii februarie al teatrului maghiar cuprinde spectacolele „PETÖfi-SZELfi”, o coproducție cu teatrul din Odorheiul Secuiesc, „Pălărie”, spectacol invitat din Ungaria cu traducere la căști, două reprezentații ale spectacolului „Nouă”, o încercare de a crea o realitate mai potrivită cu ajutorul imaginației, „Nimic”, bazat pe un roman inspirat din viața adolescenților, interzis inițial, „Orașul paralel: Fabric”, cu două reprezentații, o misterioasă poveste dezlegată la Centrul Reformat, spectacolul invitat al teatrului maghiar din Vác, „Liliomfi”, două reprezentații ale spectacolului „Cu sora soarelui și lumina stelelor”, „Caravaggio” și un spectacol de improvizație la Casa Maghiară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.