Suma uriașă pe care Romgaz anunță că o va plăti pentru „taxa...

Suma uriașă pe care Romgaz anunță că o va plăti pentru „taxa de solidaritate”

0
DISTRIBUIȚI

Romgaz (SNG) estimează că va plăti o taxă de 906 milioane de lei, taxa de solidaritate pe care Guvernul a implementat-o la finalul anului 2022 printr-o ordonanţă de urgenţă şi care taxează profiturile excepţionale ale companiilor de petrol și gaze.

Astfel potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli al Romgaz, publicat miercuri pe site-ul companiei şi care urmează să fie supus votului acţionarilor în şedinţa din 23 februarie 2023, Romgaz arată o contribuţie pe solidaritate de 906 milioane de lei şi un total al cheltuieilor cu impozite de 8,1 miliarde de lei.

La rezultatele preliminare pentru 2022, Romgaz a anunţat în document venituri totale de 13,8 mld. lei şi un profit brut de 3 mld. lei. Cu alte cuvinte, doar prin impozitele, taxele şi vărsămâintele, Romgaz estimează că va vira către statul român taxe de aproape trei ori mai mari ca rezultatul brut.

„Acestea cuprind cheltuieli cu redevenţele calculate procentual la producţia fizică extrasă şi la condens (1.047.822.000 lei), impozitul pe veniturile suplimentare din vânzarea gazelor (2.202.924.500 lei), contribuţia la fondul de tranziţie energetică (1.794.800 lei), contribuţiile datorate către ANRE (13.997.000 lei), contribuţia de solidaritate (906.104.000 lei), precum şi impozite pe teren, pe clădiri, totalitatea taxelor de autorizare, de mediu şi alte impozite şi taxe”, se arată în buget.


Cheltuielile cu impozitele şi taxele reprezintă 55% din totalul cheltuielilor.

Pentru 2023, Romgaz şi-a bugetat venituri de 10,5 miliarde lei cu un profit brut de 2,6 miliarde lei. Cheltuielile ar urma să fie de 7,6 mld. lei. „Scăderea cheltuielilor cu impozitele şi taxele este datorată modificărilor legislative introduse de OUG nr. 27/2022 în ceea ce priveşte redevenţa petrolieră, impozitul pe veniturile suplimentare şi nivelul preţurilor la care Romgaz poate vinde gazele naturale şi energia electrică”.

Săptămâna trecută, în raportul de trading update, Petrom a anunţat că nu va plăti taxa de solidaritate cerută de Guvernul Ciucă pe baza unor prevederi europene întrucât are „sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi fabricarea produselor obţinute din rafinarea petrolului”, aşa cum prevede OUG. Decizia Petrom a generat un conflict între autorităţi (MFP, ANAF) şi compania petrolieră.

Joi Ministrul Finanţelor Adrian Câciu a spus că OMV va plăti taxa de solidaritate. El afirmă că a solicitat Comisiei Europene să facă o normă de interpretare.

„Pentru a nu mai fi neclarităţi în interpretarea Regulamentului şi a Ordonanţei, am solicitat Comisiei Europene să facă o normă de interpretare. (…) Lucrurile sunt, din punctul meu de vedere, clare: toată lumea va plăti această taxă. Dacă e ceva care poate fi îmbunătăţit, va fi îmbunătăţit”, spune Adrian Câciu.

Ministrul de Finanţe spune că nu există un contact cu reprezentanţii OMV, „decât cel instituţional”. „Nu au existat nici presiuni, dar nici intervenţii din partea niciunei companii, fiindcă statul român este puternic” mai spune Câciu.

Întrebat dacă este sigur că OMV se încadrează în parametrii din ordonanţă, astfel încât să plătească taxa de solidaritate, el a spus: „Sunt foarte sigur”. „Din punctul meu de vede, nu am dubii că această taxă de solidaritate nu va fi plătit, inclusiv de această companie (OMV- n.r.)”, încheie ministrul de Finanţe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.