Taraf de Caliu, la deschiderea Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023....

Taraf de Caliu, la deschiderea Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023. Lăutarii sunt protagoniștii unui episod din celebra serie americană Tiny Desk

1
DISTRIBUIȚI

În cadrul evenimentelor prilejuite de deschiderea oficială a Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023 în data de 17 februarie de la ora 21:00 în Piața Unirii va avea loc un concert special cu Taraf de Caliu & guests.

După mai bine de 30 de ani de turnee în jurul lumii, membrii fondatori ai Taraf de Haidouks s-au întors acasă și au pornit, sub bagheta Șaraimanic, un nou proiect – Taraf de Caliu. Muzicienii din Clejani sunt ultima generație de lăutari care duc mai departe această muzică tradițională din sudul României, muzica ce i-a făcut unul dintre cele mai apreciate gipsy band din lume. Sub arcușul magic al violonistului Caliu, haiducii au pornit din nou la drum. Din 1991, anul când muzica lor a început să cucerească Europa de Vest, până în prezent, muzicienii din Clejani au concertat pe aproape toate continentele lumii, în metropole precum Tokyo, Singapore, Paris, New York, Los Angeles, Istanbul sau Londra. Printre fanii lor declarați se numără Yehudi Menuhin, Kronos Quartet (cu care au cântat și înregistrat), actorul Johnny Depp (alături de care au apărut în filmul „The Man Who Cried”) sau Yohji Yamamoto, renumitul designer de modă.


În anul 2002, muzicienii au primit premiul BBC World Music pentru cel mai bun grup din Europa și Orientul Mijlociu. Alături de ei se vor afla proiectul muzical Impex și Filip Simeonov, unul dintre cei mai apreciați maeștri ai clarinetului din Bulgaria și singurul clarinetist Taraf de Haidouks din toate timpurile.

Recent, Taraf de Caliu a susținut un concert care a fost difuzat de celebra platformă americană muzicală Tiny Desk, o producție Șaraimanic și Diud, where’s my tune – DWMT. Evenimentul este prezentat de minunata Angélique Kidjo. Tiny Desk Concerts este o serie video de concerte live găzduite de NPR Music.NPR Music este un proiect al National Public Radio, o organizație media non-profit americană cu finanțare privată și publică.

Taraf De Caliu au cântat piesele „Ca la Breaza”, „Hora lui Caliu”, „Dragostea de la Clejani” și „Ciocârlia” pentru acest episod din seria Tiny Desk, iar alături de ei au mai cântat în acest episod și Noura Mint Seymali, (Mauritania) și Justin Adams (producător al albumelor Tinariwen și chitaristul lui Robert Plant) & Mauro Durante .

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.