Turism digital pentru zilele ploioase. Ce obiective din vestul țării putem vizita...

Turism digital pentru zilele ploioase. Ce obiective din vestul țării putem vizita virtual FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-242182039">

Într-o perioadă a anului mai puțin îmbietoare pentru plimbări și drumeții, mai multe proiecte digitale le oferă celor care doresc să cunoască locuri noi posibilitatea unor călătorii virtuale prin locuri pline de istorie, apreciate în întreaga lume, readucând trecutul în prezent.

Proiect digital pentru capitala dacilor

Unul dintre acestea este Sarmizegetusa Regia, vechea capitală a dacilor, aflată pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Aceasta poate fi „vizitată” cu ajutorul proiectului „Exploring Dacia”, care a fost lansat în toamna anului trecut și prezintă situl din Munții Orăștiei printr-o aplicație de realitate augmentată, care trece în revistă artefactele descoperite în capitala Daciei. Cei care au elaborat proiectul spun că au fost digitalizate 30 de artefacte valoroase descoperite în incinta monumentului, piesele originale aflându-se la Muzeul de Istorie al Transilvaniei din Cluj-Napoca și la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva. Totodată, două vestigii din zona sacră a cetății au fost reconstruite 3D, oferind privitorului senzația că se află în apropierea acestora.

Proiectul poate fi accesat pe site-ul www.exploringdacia.ro, care dorește ca prin acest nou mod de promovare a patrimoniului istoric și cultural, să stimuleze turismul hunedorean nu numai în țară, ci și peste hotare. Proiectul a fost lansat chiar în situl arheologic de la Sarmizegetusa Regia și oferă tuturor celor interesați posibilitatea de a obține informații despre vestigiile cultice aflate aici, detalii despre elemente arhitectornice și artefactele descoperite, facilitând astfel accesul la valoroasele bunuri culturale cu ajutorul tehnologiei. Informațiile pot fi obținute sub formă de text, video-audio sau modele 3D, care sunt completate cu informații și date istorice și arheologice disponibile atât prin intermediul aplicației, cât și al paginii web dedicate, în limbile română și engleză. Prin acest proiect se dorește mai ales o atragere a tinerilor, care preferă soluțiile digitale.

Proiect pentru restaurarea monumentului istoric

Administrația județeană are și alte proiecte prin care, cu ajutorul fondurilor europene, s-ar pune în valoare siturile arheologice din zona Munților Orăștiei. Un astfel de proiect internațional este cel intitulat „Capitala Daciei – Muzeu viu al patrimoniului cultural european”, prin care se dorește restaurarea, revitalizarea și punerea în valoare a monumentului istoric Sarmizegetusa Regia.

Acesta presupune continuarea cercetărilor arheologice, refacerea incintei militare și a porților de acces, un nou traseu care să faciliteze accesul turiștilor, amenajarea unui lapidariu și crearea unei aplicații digitale bilingve, care ar urma să prezinte istoria monumentului, inclusiv reconstiturea unor vestigii din interiorul fortificației. Sarmizegetusa Regia și cetatea de la Costești vor fi cuprinse în cadrul celor 12 rute culturale finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență, unde va fi restaurată zona sacră a capitalei, iar monumentul istoric de la Costești, unde se afla una din cetățile care aveau rolul de a apăra capitala, va fi digitalizat.

Surse foto: exploringdacia.ro, wikipedia.org

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.