Veszprem a deschis oficial anul în care este Capitală Europeană a Culturii....

Veszprem a deschis oficial anul în care este Capitală Europeană a Culturii. Cum s-a pregătit orașul din țara vecină FOTO

1
DISTRIBUIȚI
Veszprem

Veszprém, unul din cele trei orașe care deține în acest an titlul de capitală europeană a culturii, este primul care a avut, la sfârșitul săptămânii trecute, deschiderea oficială, în două zile cu valoare simbolică pentru Ungaria: aniversarea a două veacuri de existență a imnului național maghiar și cea a Zilei Culturii Maghiare.

Evenimentul a a fost precedat de deschiderea mai multor expoziții cu diverse teme, de momente muzicale, și au fost organizate tururi ghidate în care a fost prezentată istoria orașului dar și împrejurimile.

Un program pentru punerea în valoare, pe termen lung, a întregii regiuni

Ceremonia de deschidere a fost precedată de o conferință de presă în care Navracsics Tibor, ministru pentru dezvoltare regională și fonduri europene, Alíz Markovitz, director executiv al asociației Veszprém-Balaton 2023 și primarul Porga Gyula, au prezentat strategia culturală a orașului, subliniind importanța pe care acest titlu o are pentru oraș și pentru întreaga regiune Bakony-Balaton, cu speranța că programul întregului an va marca începutul unei perioade care va deschide noi uși celor care doresc să viziteze regiunea și să cunoască moștenirea culturală de secole și valorile acesteia, de multe ori trecute cu vederea.

Totodată, prin punerea în valoare a centrului istoric, se dorește ca orașul să devină atractiv pe întreg parcursul anului, căci chiar dacă lacul Balaton este oarecum cunoscut, cei mai mulți turiști care vizitează Ungaria se mărginesc să viziteze doar Budapesta. S-a pus accent, de asemenea, pe dorința de a promova întreaga regiune, printr-o dezvoltare economică a acesteia, menită să ridice calitatea vieții, și prin noi investiții pentru turiști. Lucrările de infrastructură – autostrada în primul rând – dar și restaurarea  castelului și a celor mai multe clădiri din orașul vechi doresc să atragă cât mai mulți turiști pe termen lung. Aceștia își fac deja simțită prezența, căci în oraș nu se mai găsesc nicăieri locuri libere de cazare.

Programul capitalei culturale, susținut de guvern și de 116 localități

Întreg programul pregătit pentru capitala culturală a costat 74 de miliarde de forinți, din care 72 de miliarde – echivalentul a 190 de milioane de euro –  au venit de la guvernul maghiar, iar încă 40 de miliarde de forinți au fost investiți pentru renovarea și amenajarea castelului.

Pentru diferența de două miliarde de forinți, s-au încheiat parteneriate cu 116 localități, ai căror locuitori au donat, fiecare, câte un forint, pentru a susține programul capitalei culturale.

Orașul reginelor

Orașul se află într-o zonă de dealuri, nu departe de lacul Balaton, iar Gizella de Bavaria și regele Ștefan I, cu care s-a căsătorit, sunt considerați a fi  întemeietorii așezării, la sfârșitul primului mileniu. Tot reginei i se datorează construirea  catedralei, cu hramul Sf.Mihail, unde regina este înmormântată, și prima mănăstire de maici, localitatea aflându-se sub protecția familiei regale. Beatificată de biserica romano-catolică, regina Gisella este și astăzi venerată, atât în oraș cât și în împrejurimi. Mai multe regine ale Ungariei au fost încoronate de episcopul din Veszprém, ceea ce a adus orașului supranumele de „oraș al reginelor”.

Faustus Verancsics, căpitan al castelului în prima jumătate a secolului al XVI-lea pentru câțiva ani, a fost și inventator, considerat un da Vinci al Ungariei iar din secolul al XVIII-lea datează dansurile și muzica cu ajutorul cărora erau recrutați soldații. Acestea s-au păstrat în timp și au devenit astăzi o tradiție a locului.Castelul și vechiul oraș medieval sunt, de asemenea, locuri pe care capitala culturală dorește să le facă cunoscute unui număr cât mai mare de vizitatori, prin organizarea unor tururi ghidate, iar specialitățile culinare ale producătorilor locali din regiune – mezeluri, brânzeturi, dulciuri de casă, vinuri sau siropuri naturale – așteaptă cât mai mulți cumpărători.

Un program pentru promovarea moștenirii culturale

Programul capitalei europene a culturii Veszprém-Bakony Balaton, care a scos o mulțime de spectatori din case în ciuda zăpezii care cădea necontenit, a debutat cu un spectacol fastuos menit să aducă în fața publicului folclorul și istoria orașului și a fost urmat de concerte care au avut loc pe cele trei scene ale orașului, amenajate în vechea piață, la castel și pe strada Kossuth, dar și programe muzicale în localuri. Pe parcursul întregului an, organizatorii doresc să popularizeze  moștenirea culturală a orașului, să-i readucă la viață istoria și totodată diversitatea și valorile întregii regiuni.

În cadrul programului cultural, muzica ocupă un loc important, dar vor fi promovate de asemenea, dansul, literatura, filmul, artele, sportul sau gastronomia specifică locului. Potrivit organizatorilor, nu există două capitale culturale identice, fiecare căutând să aducă ceva original, inedit, care să evidențieze specificul local. Veszprém a avut o bună colaborare cu artiști și muzicieni lituanieni din Kaunas, capitală culturală în 2022, aceștia participând și la deschiderea oficială din orașul maghiar. Un timișorean, DJ K-lu, a fost prezent la concertul din prima seară, iar teatrul din Veszprém are spectacole comune cu teatrul maghiar din Timișoara.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.