Zile agitate la filarmonicile din vestul țării. Filarmonica Arad are un nou...

Zile agitate la filarmonicile din vestul țării. Filarmonica Arad are un nou director, programul filarmonicii timișorene pentru capitala culturală este încă în evaluare

0
DISTRIBUIȚI

Demiterea lui Doru Orban din funcția de director al filarmonii arădene în 25 mai 2022, în urma a două evaluări finalizate cu calificativul „nesatisfăcător”, a venit după numeroase acuzații aduse atât acestuia cât și administrației municipale, că încearcă să distrugă o instituție de cultură care, odinioară, se bucurase de un prestigiu recunoscut și peste hotare, pentru a deține controlul asupra modului de cheltuire a banului public. Și mai vechi este provizoratul de la filarmonica timișoreană, unde Coriolan Gârboni, managerdin anul 2006, a fost demis printr-o dispoziție a primarului din 17 mai 2021, în urma evaluării făcute la sfârșit de mandat, la care a obținut o notă insuficientă pentru a depune un nou proiect de management.

Nici filarmonica timișoreană nu a fost lipsită de conflicte și scandaluri cu angajații, care reclamau o serie de abuzuri și o proastă gestionare a bugetului în anii în care a fost condusă de Coriolan Gârboni, dar acesta s-a bucurat de susținerea necondiționată a fostului primar, Nicolae Robu, iar notele obținute la evaluările anuale în mandatul de primar al acestuia au fost 9,80 într-un an și 10,00 în alți trei ani.

Evaluare cu repetiție la Arad

La Arad, Doru Orban s-a considerat nedreptățit și a deschis mai multe procese împotriva orașului și a consiliului local. El a pierdut procesul în care solicita suspendarea executării hotărârii de consiliu prin care se aproba rezultatul final al evaluării, sentința fiind definitivă, dar a mai intentat o acțiune în instanță la Tribunalul Arad, în care solicită anularea unei alte hotărâri de consiliu, prin care cererea pe care a adresat-o primăriei de a revoca hotărârea privind aprobarea rezultatului evaluării și a numirea unui manager interimar a fost respinsă, acesta fiind încă pe rol.

Municipalitatea a aprobat un nou regulament de organizare și desfășurare a concursului, care avea să se desfășoare între 20 septembrie și 26 octombrie 2022. Trei candidați și-au depus dosarele pentru ocuparea postului de manager, însă doar unul singur, Alin Văcean, un alt demolator al instituției pe care a condus-o timp de cinci ani, fiind la rândul lui demis în urmă cu șase ani de consiliul local pentru „…numeroase atitudini, comportamente contrare expectativelor de înaltă ținută profesională… o relație tensionată cu mass-media locală… mesaje extrem de jignitoare, insulte, calomnii și amenințări într-un limbaj agresiv (la adresa angajaților filarmonicii – n.n.)…” a fost admis, în timp ce dosarele a doi profesori de muzică la Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” au fost respinse. Văcean nu a reușit însă să treacă de prima etapă a concursului, căci comisia din care au făcut parte și doi directori de filarmonică din țară i-a acordat lui Alin-Corneliu Văcean nota 6,42.

Singura notă peste 7 a fost cea acordată de consilierul local penelist Antoanela Naaji, insuficientă însă pentru media necesară pentru a susține cea de-a doua etapă. Continuarea procedurii de evaluare a fost anulată și contestația lui Alin Văcean respinsă, astfel încât municipalitatea arădeană s-a văzut nevoită să organizeze un nou concurs. Pentru ac esta și-au depus dosarele patru candidați, dar în competiție au rămas doar trei, deoarece unul nu a respectat perioada de înscriere.


După prima etapă, au fost admiși Laurențiu Muntean și Cristina Cameniță – cei doi profesori de muzică la Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi”, care au obținut note peste opt și nici nu fuseseră admiși la concurs atunci când l-au avut contracandidat pe Văcean.

Comisia de evaluare, din care au făcut parte Florin Estefan, director la opera din Cluj, Ovidiu Florian Andriș, director interimar la filarmonica timișoreană și consilierul local Codrin-Dacian Vlad l-a desemnat câștigător pe Laurențiu Muntean, care a obținut nota finală 8,75, în timp ce Cristina Cameniță a fost evaluată cu nota 8,37. Proiectul lui Laurențiu Muntean are în vedere în primul rând un program de muzică clasică, dar și mai multă tehnologizare, unele concerte tematice, o mai bună colaborare cu Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” și reintroducerea unui festival de jazz, pentru a atrage noi categorii de public.

Programul filarmonicii timișorene pentru capitala culturală, încă în evaluare

Nici fostul director al filarmonicii timișorene, Coriolan Gârboni, nu a fost mulțumit de nota obținută la evaluarea finală, așa încât, concursul organizat de municipalitate în luna iunie 2021a fost blocat în urma acțiunilor în instanță inițiate de acesta. După ce contestația sa a fost respinsă, Gârboni a atacat în instanță orașul, primarul și consiliul local, și a obținut în vara anului 2021 suspendarea respectivei decizii până la judecarea pe fond, iar printr-o altă acțiune, a cerut anularea acesteia, câștigând și acest proces la prima instanță și anulând, astfel, dispoziția primarului pentru organizarea concursului, în toamna aceluiași an.

Primăria a fost obligată să amâne organizarea concursului, interimatul la conducerea filarmonicii timișorene fiind asigurat de Ovidiu Florian Andriș. În final însă, primăria a câștigat definitiv proccesul prin care a fost contestată evaluarea mandatului lui Coriolan Gârboni, iar în luna noiembrie a anului trecut a fost lansat noul concurs de proiecte, care vizează atât programul pentru Timișoara Capitală Culturală Europeană cât și includerea instituției timișorene în rândul filarmonicilor de prestigiu din țară. Pentru concurs s-au depus două dosare de candidatură, după ce, în urmă cu doi ani, la prima tentativă de organizare a concursului, se înscriseseră patru candidați.

Inițial, candidatura lui Radu Popa, dirijor al filarmonicii și contracandidat al managerului interimar, Ovidiu Florian Andriș, a fost respinsă pe motiv că nu a prezentat actele de studii în original, așa încât nu i-au fost luate în considerare diplomele de studii și experiența managerială, dar contestația depusă de acesta a fost admisă. Cu toate acestea, după ce a prezentat diplomele de studii în original, Radu Popa s-a adresat instanței, solicitând anularea unor acte care privesc organizarea concursului. Dacă instanța de judecată îi va da dreptate, concursul, al cărui câștigător ar urma să fie anunțat în prima săptămână din februarie, ar fi din nou anulat iar instituția ar continua să aibă o conducere provizorie în anul în care orașul este capitală europeană a culturii.

Surse foto: specialarad.ro, aradon.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.