Cod galben de ninsori şi viscol în weekend. Cum va fi afectat...

Cod galben de ninsori şi viscol în weekend. Cum va fi afectat vestul ţării

0
DISTRIBUIȚI

Administrația Națională de Meteorologie a transmis un Cod galben de ninsori și viscol la munte, în 26 de județe, valabil până duminică. ANM a transmis și o informare meteo, în care avertizează că ninsorile cuprind toată țara. Vremea devine geroasă de duminică.

Potrivit avertizării Cod galben, de vineri ora 20.00 până duminică ora 18.00 va ninge și vor fi perioade în care vântul va prezenta intensificări cu rafale de 50…70 km/h, iar la altitudini de peste 1800 m vântul va depăși 80…90 km/h, astfel încât va fi viscol și vizibilitate scăzută.

În vestul Carpaților Meridionali se vor acumula peste 30…40 l/mp și se va depune strat consistent de zăpadă.

Codul galben va fi valabil pentru județele Maramureș, Sălaj, Suceava, Bistrița-Năsăud, Neamț, Harghita, Mureș, Brașov, Covasna, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Mehedinți, Gorj, Sibiu, Alba, Cluj, Bihor, Arad, Timiș, Caraș Severin, Hunedoara, Bacău, Vrancea și Buzău.

Informarea meteo, valabilă în intervalul vineri ora 10.00 – duminică la ora 18.00, avertizează că aria ninsorilor se va extinde treptat din orele serii dinspre regiunile nord-vestice și va cuprinde cea mai mare parte a țării.

Local se va depune strat nou de zăpadă, care va fi mai consistent în zonele montane.


Prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 20…30 l/mp, cu precădere în jumătatea vestică a țării.

Vântul va prezenta local și temporar intensificări, cu viteze în medie de 50…60 km/h în majoritatea zonelor, iar la munte cu rafale de 65…75 km/h. Vor fi perioade în care intensificările de vânt se vor asocia cu ninsoare.

De duminică (5 februarie) vremea va intra într-un proces de răcire și va deveni geroasă noaptea, cu precădere în regiunile intracarpatice.

Recomandările autorităților pentru zonele vizate de codul galben:

– Evitați să porniți la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară, informați-vă în prealabil dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate.

– Înainte de plecare, asigurați-vă că autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.).

– Urmăriți la posturile radio/TV buletinele meteorologice și recomandările autorităților.

– Evitați atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ.

– Evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.