Cod portocaliu de inundații pe un râu din Timiș UPDATE Codul galben...

Cod portocaliu de inundații pe un râu din Timiș UPDATE Codul galben de viituri, prelungit pentru mai multe râuri din Banat

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-2131055568">
Foto: Arhivă

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o avertizare cod portocaliu pentru un afluent al râului Bega, în județul Timiș.

„Astăzi, 5 februarie 2023, în intervalul orar 08:25 – 12:00, la nivelul județului Timiș este în vigoare o avertizare hidrologică – Cod portocaliu – creșteri de debite cu posibile depășire ale cotelor de inundaţie, pe râul Chizdia – aval cu râul Hodoș, județul Timiș. Pentru cetățenii comunei Brestovăț și satelor aparținătoare a fost emis mesaj de informare prin intermediul sistemului RO-ALERT”, a transmis ISU Timiș.

Autoritățile reamintesc cetățenilor că este important să respecte următoarele măsuri pentru a nu își pune în pericol viața:

– Curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apei de ploaie.
– Nu vă deplasați prin curenți de apă, puteți să vă pierdeți echilibrul.
– Nu vă deplasați cu autoturismul în zona inundată.
– În cazul în care sunteți surprinși de viitură, urcați-vă către părțile superioare ale locuinței sau pe acoperiș, până la sosirea echipelor de salvare.
– Dacă este necesară evacuarea, deplasați-vă imediat spre o zonă înaltă din apropiere.
– În situații de urgență apelați numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

UPDATE Duminică dimineața, specialiștii Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) au extins Codul Galben pentru râuri din Banat pentru următoarele 24 de ore, respectiv până luni, 6 februarie, la ora 12:00.

Astfel, există riscul depășirii cotelor de apărare pe râurile din următoarele bazine hidrografice:
• Bega – sectorul situat în aval de stația hidrometrică Balinţ și amonte de stația hidrometrică Topolovăţ (judeţul Timiş);
• Pogăniş – sectorul situat în aval de confluenţa cu râul Tău și amonte de acumularea Cadar Duboz (judeţul Caraş-Severin);
• Bârzava – sectorul situat în aval de stația hidrometrică Moniom (judeţele: Caraş-Severin şi Timiş),
• Moraviţa – sectorul situat în aval de stația hidrometrică Șemlacul Mare (judeţul Timiş).

În acest context, ca urmare a propagării viiturilor formate anterior în amonte, se pot produce creșteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate.

La Brestovăț (Timiș), unde duminică dimineața a fost în vigoare un cod portocaliu, apa a început să scadă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.