Cod roșu de inundații pe râul Bega. Ce sector e vizat UPDATE...

Cod roșu de inundații pe râul Bega. Ce sector e vizat UPDATE 2 Apele Române: Vârful viiturii de pe râul Bega în zona Balinț va fi atins luni seară

0
DISTRIBUIȚI

Hidrologii au emis luni o avertizare Cod roșu de inundații pe râul Bega, în județul Timiș, în vigoare până la ora 16:00.

Potrivit INHGA, hidrologii au instituit Cod roșu pentru râul Bega, pe sectorul: stația hidrometrică Făget – stația hidrometrică Balinț, în județul Timiș, cu valabilitate până la ora 16:00.

În aceste zone se pot produce creşteri importante de debite şi niveluri, cu depăşirea cotelor de pericol, ca urmare a precipitațiilor înregistrate, a celor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării.

De asemenea, în prezent, se află peste cotele de inundație râurile la stațiile hidrometrice: Tur – Micula, județul Satu Mare, Bega-Chizătău, județul Timiș, Ghizela – Chizdia, județul Timiș, Pogăniș – Valea Pai, județul Caraș-Severin, Bârzava – Partoș, județul Timiș.

UPDATE Autoritățile au anunțat că avertizarea cod roșu de inundații a fost prelungută până marți dimineața. „În perioada 27 februarie 2023, ora 12:00 – 28 februarie, ora 08:00, se prelungește avertizarea hidrologică‌ – Cod roșu – creșteri rapide de debite cu posibile depășire ale cotelor de pericol, pe râul Bega – S.H. Făget – S.H. Balinț”, a transmis ISU Timiș.

Pompierii reamintesc cetățenilor că este important să respecte următoarele măsuri pentru a nu își pune în pericol viața:

– Curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apei de ploaie.
– Nu vă deplasați prin curenți de apă, puteți să vă pierdeți echilibrul.
– Nu vă deplasați cu autoturismul în zona inundată.
– În cazul în care sunteți surprinși de viitură, urcați-vă către părțile superioare ale locuinței sau pe acoperiș, până la sosirea echipelor de salvare.
– Dacă este necesară evacuarea, deplasați-vă imediat spre o zonă înaltă din apropiere.
– În situații de urgență apelați numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

UPDATE 2 Punctul culminant al viiturii de pe râul Bega în zona Balinț va fi atins luni seară, între orele 20:00 și 22:00, au anunțat reprezentanții Administrației Naționale Apele Române (ANAR).

„Conform calculelor efectuate de specialiștii noștri, cota de pericol va fi depășită cu 20-40 cm, în intervalul orar 20:00 – 22:00”, a transmis ANAR.

Echipe formate din hidrologi, formații de intervenție, angajați ai sistemului hidrotehnic de la Lugoj acționează cu saci cu nisip pentru consolidarea digului de pe râul Bega din dreptul localității Răchita.

Simultan, aceștia se pregătesc să intervină cu o motopompă de debit mare, care poate prelua 1300 mc/h, aflată în dotarea Apele Române Banat – Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Timiș, în localitatea Bodo.

„Pentru a evacua apa care s-a acumulat în spatele digului din cauza scurgerilor de versanți și ai afluenților mici ai râului Bega, se intervine cu mai multe motopompe de mare capacitate ale Inspectoratelor Județene pentru Situații de Urgență, inclusiv din județele limitrofe.


Se acționează pe două sectoare: Făget-Balinț, Balinț-Bethausen”, a transmis ANAR.

Conform ANAR, au fost luate deja măsuri de atenuare a debitelor pe râul Bega: închiderea stăvilarului de la Coștei pentru ca râul Bega să nu mai primească aport suplimentar de pe râul Timiș, o parte din debitul râului Bega este preluat și descărcat în râul Timiș prin canalul descărcător de la nodul hidrotehnic Topolovăț și golirea de fund de la acumularea Surduc a fost închisă pentru a nu mai evacua debitele în râul Bega.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.