Cutremurele din ultimele zile au pus autoritățile pe jar. Echipe de căutare-salvare...

Cutremurele din ultimele zile au pus autoritățile pe jar. Echipe de căutare-salvare urbană de nivel „mediu”, create în Timiș și încă două județe

1
DISTRIBUIȚI
Foto: Arhivă

Seismele produse în ultimele zile în zona Olteniei, care au fost resimțite în aproape toată țara, a determinat autoritățile să analizeze atent modul în care România este pregătită să reacționeze în caz de dezastru major. Astfel, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul MAI, a anunțat astăzi că România va crește în următorii doi ani nivelul de pregătire ale echipelor de căutare salvare, urmând să fie create trei echipe „medii” în Dolj, Iași și Timiș.

Conform clasificării INSARAG (International Search and Rescue Advisory Group), echipele de căutare salvare sunt de trei categorii – ușoară, medie sau grea – în funcție de dotări și numărul de membri. România are în acest moment o singură echipă certificată ca „medie”, la București.

„Am mai vorbit despre dotările care s-au făcut în ultimii ani, faptul că în fiecare județ avem acum dotări pentru căutare-salvare, dacă nu eram dotați nu eram printre țările care se deplasează să ajute în alte țări, asta este tot datorită dotărilor și instruirii care a avut loc. Însă și aici am venit cu propuneri care vor fi trecute spre aprobare prin Comitetul Național pentru Situații de Urgență, au fost discutate cu ministrul Bode, cu IGSU și cu domnul prim ministru.


Vorbim aici de ridicarea nivelului de pregătire al echipei de căutare-salvare de la Unitatea Specială de Intervenție a IGSU de la nivel mediu la nivel greu. Acest lucru poate dura un an sau doi, depinde de autorizări, pentru că acestea se fac de către Națiunile Unite și există un proces clar în acest sens. Pentru echipa de la București urmează obținerea clasificării de nivel mediu și începerea demersurilor pentru a crea încă trei echipe medii de căutare-salvare urbană în caz de cutremur. Una care să fie amplasată la nivelul județului Iași, una în Timiș și una în județul Dolj, și care să vină și ele cu o valoare adăugată. Pe lângă acestea, vor fi mai multe echipe de nivel ușor în toate județele care dețin materiale și echipamente de căutare-salvare. Și acum ele există, însă vrem să ridicăm nivelul la greu la cea principală și obținerea autorizării la mediu pentru cea din București și crearea celor trei echipe medii în județe. Autorizarea ne ajută pentru că aceste echipe pot deveni un ghid pentru celelalte echipe din zonă, să le pregătească, plus că vor fi disponibile pentru intervenții la standard internațional”, a declarat astăzi Raed Arafat.

„Pentru a obține toate autorizațiile, durează cam doi ani. Dar în acest timp echipa se antrenează, participă la exerciții, iese din țară, participă la acțiuni cu colegi din alte țări. Ca dotare, din fericire în mare parte avem necesarul pentru aceste echipe, fiecare județ are, deci nu se pune problema de dotare, doar creștem nivelul de pregătire al echipei. O echipă de căutare-salvare medie cuprinde în jur de 50 – 60 de oameni, oameni care există în inspectorate, trebuie doar pregătiți pentru o astfel de echipă. Crearea unei astfel de echipe nu înseamnă că ea este închisă undeva într-o cameră și așteaptă. O astfel de echipă se pregătește, se antrenează, dar oamenii pot fi și pe alte mașini, pe stingere incendii, pe SMURD sau alte îndatoriri. Când sună alarma pentru echipă, ea se întrunește și pleacă în misiune. (…) Se va da o dispoziție de creare a echipelor, iar fiecare județ care a primit dispoziția începe să se pregătească. Nimeni nu spune că un județ cum e Timișul nu poate să facă împreună cu Arad echipa respectivă, sau un județ cum e Dolj să creeze echipa împreună cu Oltul. Echipa poate să fie foarmată din oameni din mai multe județe”, a mai explicat Arafat.

Anul viitor, președinția rotativă a INSARAG, organizația creată sub umbrela Națiunilor Unite pentru răspuns rapid în cazul dezastrelor majore, va reveni României.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.