figure id="attachment_490246" aria-describedby="caption-attachment-490246" style="width: 640px" class="wp-caption alignnone">
Unul din cele mai așteptate momente din cea de-a doua zi a manifestărilor prilejuite de deschiderea Capitalei Culturale Europene 2023 l-a constituit recitalul susținut de cel care a fost supranumit „marele crooner al erei electronice“ Jay Jay Johanson. Artistul suedez care anul trecut și-a sărbătorit 25 de ani de carieră le-a oferit celor aflați în incinta Teatrului Național o porție izbutită de pop melancolic cu aranjamente muzicale rafinate și a interpretat și noua sa melodie „Finally“ care este construită pe o idee din cea de-a treia simfonie a lui Brahms. Fără prea multe vorbe între piese, artistul suedez a reușit să creeze o atmosferă magică la fața locului și a beneficiat de aplauze prelungite. Înaintea acestui recital în program era menționat și un concert susținut de EMMA, care nu a mai avut loc, din cauza faptului că artista a anulat evenimentul pe motive de boală.
Sâmbătă seara, în zona Lake Plaza din Iulius Town, a avut loc lansarea conceptului District 23, modelat de Flight Festival, Vest Fest și Magnetic Festival. Pe lângă seturile de DJ, la fața locului a cântat Grasu XXL, iar momentul culminant al serii l-a reprezentat spectacolul de lumini Drone Light Show, unde 150 de drone s-au sincronizat într-o coregrafie pe cerul Timișoarei. Evenimentul continuă și duminică unde pe scena din Lake Plaza vor mixa Dj Allia b2b dj Mokko, Dj B. Mike, Dj Grațian M. Denis și IST.
https://www.youtube.com/watch?v=qsoj05KZuXA
Tot sâmbătă seara și tot în zona Iulius Mall (mai exact la Piațeta aflată la intrarea dinspre Piața Mărăști) a avut loc un eveniment inițiat de Asociaţia Suporterilor Timişoreni „Druckeria” , care a inclus vernisajul expoziției cu fotografii realizate de fotojurnalistul Constantin Duma în zilele Revoluţiei de la Timişoara. Evenimentul „Libertate, te iubim! Ori învingem, ori murim!”,a fost realizat cu sprijin privat după ce iniţiativa suporterilor a fost respinsă de la finanţare de către Centrul de Proiecte Timişoara și a inclus și momente muzicale cu DJ K-Lu, Dani Tobe și DOXĂ (MCs United Timișoara) și Cedry2k.
Casa Tineretului din Timișoara a fost gazda festivalului Time To Rock, unde vineri seara au cântat Fittonia, Weeping Assault, și Closed Book.Seara de sâmbătă a debutat cu recitalul formației Sleeping Insomnia, urmat de arădenii de la Ribozom. 8Light Minutes formația grunge/rock binecunoscută de publicul maghiar din Timișoara, care anul trecut a lansat albumul de debut, „Wake Up”, a avut o serie de fani în sală și a smuls aplauze binemeritate, la fel ca și membrii trupei Monokrom, care cu această ocazie au lansat melodia „Orice ar fi“ și au anunțat că pregătesc un nou material discografic. Vineri seara, după concerte a avut loc un jam session iar sâmbătă noaptea un recital retro – electro susținut de NO DJ. Evenimentul organizat de Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT) în parteneriat cu Asociația Culturală Embargo, Szalt Stream, Viniloteca și Road Patrol MC a avut parte de un public cunoscător, iar la fața locului spectatorii și-au putut personaliza propriile articole de îmbrăcăminte cu elementele grafice ale festivalului. Inițiativa care a fost inclusă pentru prima dată anul trecut în cadrul celei de-a zecea ediție a festivalului Analog Mania a avut un succes deosebit.
Un alt moment muzical ce s-a bucurat de un interes deosebit din partea publicului a fost performance-ul susținut de Tarek Atoui la Sinagoga din Cetate. Cu 30 de minute înaintea orei anunțate pentru acest spectacol (21:15) strada pietonală din fața Sinagogii a fost umplută de oameni care vroiau să asiste la concert. Unii nu au mai reușit să intre, având în vedere că evenimentul a avut parte de rezervare prealabilă. În ciuda frigului pătrunzător din incintă, performance-ul artistului a reușit să provoace o magie în sufletele celor prezenți și a fost într-adevăr un moment memorabil pentru amatorii de experimente audio din Timișoara și nu numai.
Muzica compozitorului născut în Beirut este realizată pe baza înregistrărilor realizate de acesta pe teren în porturi, în cadrul proiectului său Water’s Witness. Combinând prelucrarea lemnului cu ingineria electronică și programarea, Atoui a construit un instrument special, la care a cântat, compus dintr-o serie de cutii de stejar și lemn de tec interconectate, care au comunicat în același timp cu multe alte instrumente construite de Atoui, gândite ca sisteme de apă și aer.Performance-ul lui Tarek Atoui a făcut parte din expoziţia „Chronic desire – Sete cronică”.
Si unde este cultura ? Aduci nieste formatii si niste DJ si asta este numita cultura ?