Asociația pentru ajutor reciproc „Pietatea Bănățeană”, înființată la Timișoara în anul 1929, care împlinește în această primăvară 94 de ani de existență neîntreruptă, a dorit să marcheze debutul evenimentelor capitalei culturale Timișoara cu o expoziție care readuce în prezent o lume a generațiilor trecute și a celor vârstnice, fie pentru rememorarea anilor care au trecut, fie pentru a o face cunoscută și celor tineri, pentru care reprezintă doar pagini de istorie, prin expoziția intitulată „Laboratoarele memoriei – Pietatea Bănățeană”, realizată de artista Renée Renard, cu o grafică semnată de Ciprian Chirileanu.
Aceasta pune în valoare o arhivă care cuprinde aproape un secol de istorie, cu documente care atestă că „prin sediul asociației Pietatea Bănățeană au trecut, de-a lungul deceniilor, pe parcursul diferitelor regimuri politice, al anilor grei sau al anilor senini, mii de persoane și tot atâtea povești de viață și de familie.
La aproape 100 de ani de la înființarea asociației a sosit momentul să pornim la descoperirea filă cu filă, poveste cu poveste, a acestei atât de bogate memorii arhivistice și umane”, după cum arată realizatoarea expoziției. Documentele expuse, scrise în limbile română, maghiară și germană, sunt încă o dovadă a coexistenței multiculturale și multilingvistice din Timișoara, un oraș în care diferite etnii au conviețuit de-a lungul secolelor.
„Invităm generațiile tinere să exploreze lumea mai veche a hârtiei și dulapurilor din fier, să se conecteze cu oameni și timpuri de dinainte de rețele sociale și, dacă au disponibilitate, să aibă discuții curajoase cu membrii de familie, să reinterpreteze preocupări și comportamente dincolo de familiaritatea de zi cu zi, în contextul mai larg al izolării și fragmentării sociale, și să își arate mai des afecțiunea și aprecierea față de generațiile mai în vârstă” este îndemnul lansat tinerilor de Dănuț Birceanu, președintele asociației „Pietatea Bănățeană”.
Expoziția va fi deschisă în perioada 17 – 19 februarie, între orele 10:00 și 17:00, la sediul asociației de pe bulevardul Revoluției nr. 25, unde cartierul Cetate se întâlnește cu Fabricul.