Ghiroda, buget mai mare din surse proprii în 2023. Investiţii importante din...

Ghiroda, buget mai mare din surse proprii în 2023. Investiţii importante din fonduri nerambursabile

0
DISTRIBUIȚI

Primarul Ghirodei, Ionuţ Stănuşoiu, a făcut o prezentare online a împărţirii bugetului comunei Ghiroda în anul 2023. Acesta a anunţat un buget de puţin peste 70 de milioane lei din surse proprii, care va fi suplimentat şi din alte surse pentru partea de investiţii. Pentru dezvoltare, comuna limitrofă Timişoarei se mai bazează pe peste 200 milioane lei din surse nerambursabile. E aşteptat noul PUG, iar printre investiţii se numără un campus universitar, sediul pentru eliberarea de buletine, un teren de fotbal sintetic, investiţii în învăţământ, dar şi numeroase lucrări edilitare şi de extindere a utilităţilor.

E de aşteptat ca cea mai mare parte din bugetul total să fie asigurat din fonduri nerambursabile, în timp ce cheltuielile totale de funcţionare sunt de 40 de milioane de lei, cu 10 milioane mai mult decât suma alocată pentru dezvoltare dar exclusiv din surse proprii.

„An de an şi investiţiile au fost pe un trend ascendent… Bugetul va fi mărit sau va beneficia de fonduri în plus, pe proiectele depuse, în funcţie de cum se vor semna contractele de finanţare”, a spus Ionuţ Stănuşoiu în prezentare. Edilul localităţilor Ghiroda şi Giarmata Vii a subliniat că a ales să prezinte cetăţenilor pe internet bugetul şi să aştepte apoi întrebările lor deoarece prezenţa fizică a oamenilor s-a redus în ultima perioadă în asemenea cazuri.

Pentru şcoală este alocată suma de 1,5 milioane lei. Planurile prevăd o „despărţire” între clădirea şcolii şi grădiniţei din Ghiroda. „Va fi montat un ansamblu de containere, dar la nivel de sală de clasă, mese, să fie aceleaşi condiţii ca la o clădire normală”, a precizat Stănuşoiu despre planul de extindere. Se doreşte de asemenea construcţia unei grădiniţe noi în Giarmata Vii. Există,de asemenea, o parcelă alocată pentru construcţia unei şcoli noi în comună: „…în PUZ, va urma să fie depus pentru finanţare”.

Clubul Sportiv Comunal Ghiroda şi Giarmata Vii va consuma din bugetul de funcţionare circa 1,7 milioane lei. „Buget la care pe parcursul anului se vor mai adăuga sume”, a continuat Stănuşoiu. Sunt planuri de reparaţii la terenurile de fotbal, achiziţie maşină de tuns iarba, dar şi o investiţie pentru un teren de fotbal de mari dimensiuni cu gazon artificial şi înlocuirea gazonului sintetic mic existent.

La cultură vor merge 1,5 milioane lei, iar la asistenţă socială 1,7 milioane lei.

Un capitol important, materiale şi servicii, consumă 19 milioane lei, cuprinzând facturi la utilităţi, care sunt tot mai mari, reparaţii curente, reparaţii cu piatră şi asfalt (tratament bituminos/reparaţii cu asfalt ( de exemplu Str. Muntenia, câteva străzi în Giarmata Vii, cartierul Slavic, Orizont, str. Biruinţei, etc., peste tot în cartierele noi în limitele bugetului);

Restituiri şi împrumuturi: opt milioane lei; Salarizare: 5,5 milioane lei, reprezintă alte puncte din capitolul cheltuieli.

233,5 milioane pentru dezvoltare plus 126 milioane pentru campusul universitar al Universităţii de Medicină

Pentru proiecte bugetul local e de 30 milioane lei din fonduri proprii. 203,5 milioane lei e valoarea proiectelor finanţate din fonduri nerambursabile în 2023.


La care se adaugă proiectul construirii de corpuri de clădire şi campus universitar al Universității de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara, cu o valoare de 126 milioane lei. O investiţie guvernamentală importantă e şi legătura de cale ferată din Timişoara către Aerport, dar nu se ştie exact valoarea sa.

180 de milioane lei sunt alocaţi pentru PT şi alte studii pentru grădiniţa veche din Giarmata Vii. 103 milioane lei sunt prevăzuţi pentru proiectul tehnic la o clădire administrativă multifuncţională, mai exact construirea sediului nou de la Primăria Ghiroda, în spate, unde va fi şi SPCLEP, dar şi Poliţia Locală Ghiroda.

Se aşteaptă şi noul PUG. Primarul a admis că există nemulţumiri legate de firma de cadastru şi modul în care aceasta s-a mişcat: „Nu este un proiect în care să putem interveni pe cadastru general, firma este din Bucureşti. Nu suntem foarte mulţumiţi…”.

Alte proiecte cuprind: extindere reţea de camere de luat vederi, Ghiroda şi Giarmata Vii; Construire creşă în comuna Ghiroda, din fonduri externe… Până la finalul anului construcţia fizică a noii grădiniţe din Giarmata Vii; Elaborare PUZ bază sportivă „Şoimii”, de la cartierul Aeroport, se va trece terenul în intravilanul localităţii şi se face cerere către CNI pentru o bază sportivă Tip 1; astfel autorităţile locale vor putea investi şi în alte proiecte de infrastructură sportivă de pe raza comunei Ghiroda.

100 milioane lei sunt prevăzuţi pentru amnajare spaţii verzi, plantare copaci în mai multe zone… „…îmi doresc ca în perioada imediat următoare. Pe PUG, comuna Ghiroda, care are o mare componentă pe zona verde, calitatea aerului, spaţiul verde să fie la nivel de standarde europene, nu mergem pe minimum prevăzut pe ţară…”.

50.000 lei sunt alocaţi pentru iluminat public, străzi noi vor fi cuprinse în acest proiect, din fonduri nerambursabile. Extinderea reţelei de gaz costă 100.000 lei.

Legat de PUG, Stănuşoiu a mai precizat: „În perioada următoare vom transmite zilele şi orele când vor fi dezbaterile publice, în Ghiroda şi Giarmata Vii, două distincte, reflectă următorii 10 ani de dezvoltare a comunei… dar şi mai mult în condiţiile în care PUG-ul a durat foarte mult. Modul în care se dezvoltă comuna va fi accelerat de această documentaţie…”.

Pista de biciclete e aproape finalizată, dar un sector de 100-200 metri rămâne încă incomplet, din cauza situaţiei centurii Timişoarei, şi se caută soluţii.

Un alt proiect important, prin CNI, e bazinul didactic, cu o valoare de 9,3 mil. lei cu tot cu TVA. „Lucrările au mers într-un ritm slab, s-a lucrat pe şantier, dar e departe de ce am fi dorit, ar fi trebuit să fie pe final, vedem că nu e aşa. Sperăm că se va finaliza în 2023″, a concluzionat primarul Ghirodei.

Prin Programul Anghel Saligny vor fi modernizări de străzi, partea nerambursabilă a investiţiei de de 15 mil. lei.

1,2 milioane sunt alocaţi pentru staţii de încărcare electrice prin Administraţia Fondului pentru Mediu; Tot prin AFM e prevăzută o pistă în Giarmata Vii, valoarea investiţiei: 13,2 mil. lei.

În timp ce prin PNRR sunt 67 milioane lei alocaţi în parteneriatul Timişoara-Ghiroda-Dumbrăviţa pentru achiziţia de troleibuze. O altă pistă de biciclete pe malul stâng al canalului Ghiroda ar urma să fie făcută prin PNRR (2,6 mil lei).

Sunt şi alte numeroase lucrări edilitare prin PNRR, extinderea reţelei de canal manajer (63 mil. lei), dar şi un centru de colectare prin aport voluntar (3,8 mil. lei). În timp ce prin POIM se va realiza un foraj geotermal (21,9 mil. lei).

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.